• Посилання скопійовано

Підприємець нестиме відповідальність за утилізацію упаковки, в якій знаходиться його продукція

В Україні планують запровадити принцип «забруднювач платить»

Підприємець нестиме відповідальність за утилізацію упаковки, в якій знаходиться його продукція

На сьогодні в Україні діє принцип, по якому підприємства не несуть відповідальності за утилізацію використаної упаковки, в якій знаходиться їхня продукції.  Ситуація, що склалася, є критичною та загрожує екологічній безпеці країни.

Саме тому Держпідприємництво погодило розроблений Мінприроди законопроект «Про упаковку та відходи упаковки», яким передбачається створення системи роздільного збирання, комплексної переробки та утилізації відходів упаковки.

Відтак, згідно з запропонованим проектом, для збирання та утилізації відходів будуть створені спеціальні акредитовані компанії, з якими підприємства укладатимуть договори щодо утилізації. Перелік компаній буде опублікований на сайті Мінприроди.

На підтримку вищезазначеного законопроекту виступила і Американська Торгівельна Палата в Україні (АТП), яка листом до Держпідприємництва інформувала про те, що вказаний законопроект є вчасним та необхідним.

Такі системи розширеної відповідальності виробника сьогодні вже успішно функціонують в 27 країнах ЄС (в Німеччині, Франції, Австрії, Болгарії, Польщі тощо). Окрім того, в АТП наголосили, що навіть Угодою про асоціацію між Україною та ЄС передбачено запровадження принципу розширеної відповідальності виробника в Україні протягом 5 років.

Варто зазначити, що не перший рік підприємці заявляють про складну ситуацію на ринку утилізації пакувальних матеріалів. З 2009 року виробники та імпортери товарів сплачують чималі кошти за переробку та утилізацію використаної тари й упаковки виключно єдиній компанії. У зв’язку з цим, більш як 1800 спеціалізованих підприємств, що мають відповідні ліцензії і необхідні умови для надання послуг, не можуть здійснювати господарську діяльність щодо утилізації вторинної сировини.

Держпідприємництво разом з представниками бізнесу численні рази проводили обговорення щодо врегулювання ситуації, що склалася на ринку переробки  вторинної сировини.  З проханням розібратися в монопольній ситуації Голова Держпідприємництва Михайло Бродський  наприкінці липня звернувся до Генеральної прокуратури. 

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»