• Посилання скопійовано

Догляд за окремими категоріями дітей включать до страхового стажу та стажу для відпусток! Прийнято Закон

Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми»

Догляд за окремими категоріями дітей включать до страхового стажу та стажу для відпусток! Прийнято Закон

Сьогодні, 3 липня, на ранковому засіданні ВРУ прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми» (законопроект №8294). За прийняття документу проголосувало 231 народних депутів.

Законом включено до кола застрахованих осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за яких сплачується ЄСВ, також одного з непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікуна, піклувальника, які фактично здійснюють догляд за дитиною, хворою:

  • важке перинатальне ураження нервової системи, важку вроджену ваду розвитку;
  • рідкісне орфанне захворювання;
  • онкологічне, онкогематологічне захворювання;
  • дитячий церебральний параліч, важкий психічний розлад;
  • цукровий діабет I типу (інсулінозалежний); 
  • гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня;
  • дитиною, яка отримала важку травму, потребує трансплантації органу, потребує паліативної допомоги. 

При цьому, зазначений період догляду зараховуватиметься до страхового стажу, що дає право на пенсійне забезпечення, а також до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку.

Відповідні зміни внесено до Законів «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», «Про відпустки».

Законом також внесено зміни до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», відповідно до яких запроваджується новий вид державної допомоги на дітей із вищезазначеними захворюваннями, розладами тощо, у розмірі прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, незалежно від одержання інших видів державної допомоги, передбачених цим Законом.

Закон прийнято з техніко-юридичними правками.   

***

Читайте також: Особливості видачі та оплати листків непрацездатності для догляду за хворими дітьми

 

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»