• Посилання скопійовано

Індивідуальні ліцензії у разі інвестування майна за кордон скасовані?

Указом №418 скасовано Указ №839 щодо необхідності отримання ліцензій у разі інвестування майнових цінностей резидентами за межами України. Розглянемо, що це за ліцензії та чи дійсно їх не потрібно буде отримувати?

Індивідуальні ліцензії у разі інвестування майна за кордон скасовані?

Що діє зараз?

У підкатегорії 114.03 ресурсу «ЗІР» міститься роз’яснення податківців щодо необхідності отримання ліцензії у разі інвестування нематактивів за межі митної території України з метою внесення до статутного фонду підприємства за кордоном.

Так, вони зазначають, що відповідно до Указу Президента України від 13.09.1995 р. №839 інвестування майнових цінностей за межами України підлягає ліцензуванню. Видачу індивідуальних ліцензій на проведення такого інвестування здійснює Міністерство економіки України.

Пунктом 2 Указу №839 передбачено, що інвестиції за кордон можуть здійснюватися у вигляді майнових прав та майна, крім сировини, комплектуючих виробів і запасних частин, товарів народного споживання, а також таких, які відповідно до чинного законодавства віднесено до високоліквідних та стосовно експорту яких передбачено ліцензування, квотування або спеціальний режим.

А постановою КМУ від 19.02.1996 р. №229 затверджено аж два Положення на виконання Указу №839:

На підставі вищевказаних норм ДФС доходить висновку, що при інвестуванні за кордон майновими цінностями обов’язково потрібно отримувати ліцензії від Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Вартість послуг із отримання ліцензії становить 384,16 грн (див. докладніше тут).

 

Коли буде скасовано Указ №839?

Тоді, коли набере чинності Указ №418. Про цю дату ми писали тут.

 

І що буде після цього?

То що ж виходить у зв’язку з появою Указу №418? Він скасовує сам Указ №839, а ось нормативного акту, який би скасовував Постанову КМУ №229, яка й надає повноваження Мінекономрозвитку видавати такі ліцензії та взагалі говорить про порядок отримання й надання такої ліцензії СГ, поки що немає.

Тож виходить доволі суперечлива ситуація.

Адже, з одного боку, сама постанова КМУ автоматично не скасовується, а з іншого - така постанова була затверджена на виконання Указу №839, який скасовано, а отже також не має діяти.

Тому однозначно стверджувати, що індивідуальні ліцензії у разі інвестування майна за кордон скасовані (до офіційних роз’яснень із боку Мінекономрозвитку)  поки не можемо. Хоча надія є.

Якщо ж в найближчий час ви плануєте інвестувати за кордон, то радимо щодо необхідності отримання ліцензії у зв’язку із опублікуванням Указу №418 звернутися до Мінекономрозвитку.

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»