• Посилання скопійовано

Правила карантину пропишуть в окремому законі

У Раді зареєстровано проект Закону №3224 «Про заходи на період установлення на території України карантину»

Правила карантину пропишуть в окремому законі

18 березня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №3234 "Про заходи на період установлення на території України карантину". Його автором є нардеп з "Європейської солідарності" О. Гончаренко.

Цей Закон визначає тимчасові заходи для забезпечення підтримки суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території України та особам, які проживають на території України під час установлення карантину

Головне, як зауважує автор документа, він охоплює питання на випадок оголошення любого карантину і має багаторазову дію застосування, а не тільки разовий характер і  щодо коронавірусної інфекції COVID-19.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Що пропонується?

1. Встановити мораторій на:

  • виконання договірних зобов’язань та на нарахування пені та штрафів на основну суму заборгованості за кредитними та іншими договірними зобов’язаннями; 
  • проведення перевірок органами і посадовими особами, уповноваженими законами здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності (мораторій на перевірки під час карантину у зв'язку з коронавірусом введений Законом №530, про це тут - від ред.);
  • нарахування пені за несвоєчасне внесення платежів за житлово-комунальні послуги

2. Автоматично продовжувати дії документів дозвільного характеру

Ліцензії та документи дозвільного характеру, видані суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність на території встановлення карантину, строк дії яких закінчився у період його дії, вважатимуться такими, що продовжили свою дію на період установлення карантину.

3. Спростити процедуру отримання документів щодо підтвердження форс-мажорних обставин

Протягом терміну дії карантину пропонується вважати єдиним належним та достатнім документом, що підтверджує настання обставин непереборної сили (форс-мажору), що мали місце на території встановлення карнтину, як підстави для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежного виконання) зобов’язань, сертифікат Торгово-промислової палати України.

4. Вжити заходи щодо:

  • збереження майна, що знаходиться в іпотеці;
  • забезпечення реалізації права на спадкування;
  • забезпечення реалізації права на освіту.

5. Прописати особливості оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, громадянам, які проживають на території встановлення карантину.

Оформлення таких документів здійснюватиме центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), за місцем звернення особи чи її законного представника до уповноважених органів, що здійснюють свої повноваження за фактичним місцем проживання, перебування особи в порядку, затвердженому КМУ.

***

Усі новини на тему пандемії коронавірусу читайте за посиланням>>

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»