• Посилання скопійовано

Нові правила оренди державного та комунального майна запрацюють з 1 лютого

З лютого з'являться бази публічних переліків державного та комунального майна, що здається в оренду

Нові правила оренди державного та комунального майна запрацюють з 1 лютого

Просту й прозору процедуру передачі в оренду державного та комунального майна уводить Закон України від 03.10.2019 р. №157-IX.

Передача в оренду державного та комунального майна включатиме наступні етапи:

  1. приймають рішення про намір передачі майна в оренду;
  2. вносять інформацію про потенційний об'єкт оренди до електронної торгової системи (далі – ЕТС);
  3. приймають рішення про включення потенційного об'єкта оренди до одного із переліків;
  4. опубліковують інформацію про потенційний об'єкт оренди;
  5. розміщують в ЕТС оголошення про передачу майна в оренду;
  6. проводять аукціон на право оренди майна або передають об'єкт в оренду без проведення аукціону, укладають та публікують в ЕТС договір оренди.

Також з'являться бази публічних переліків державного та комунального майна, що здається в оренду. Так, передбачається створення двох переліків:

  • першого типу (перелік об'єктів, щодо яких ухвалено рішення про передачу в оренду на аукціоні);
  • другого типу (перелік об'єктів, щодо яких ухвалено рішення про передачу в оренду без проведення аукціону).

Стартову орендну плату на аукціонах розраховуватимуть не від оцінки майна, а від його балансової вартості станом на останнє число місяця, який передує даті визначення цієї орендної плати. Переоцінку потенційного об'єкта оренди здійснюють у разі відсутності балансової вартості, якщо залишкова балансова вартість об'єкта дорівнює нулю або якщо залишкова балансова вартість об'єкта оренди становить менше 10% від його первісної балансової вартості.

Законом визначають перелік випадків, у яких фізичні та юридичні особи не можуть виступати орендарями державного та комунального майна.

Договори оренди державного або комунального майна, укладені раніше, продовжують діяти в порядку, передбаченому законодавством, яке діяло до дати набрання чинності Закону №157-IX, до дати, яка наступить раніше: набрання чинності рішення КМУ чи рішенням представницького органу місцевого самоврядування (щодо договорів оренди комунального майна, розташованого в межах відповідної територіальної громади).

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»