• Посилання скопійовано

Мінфін врегулює діяльність незалежних фінансових посередників

Оприлюднено проект постанови КМУ «Деякі питання забезпечення діяльності незалежних фінансових посередників». Ним, серед іншого, пропонують затвердити Порядок надання незалежному фінансовому посереднику дозволу на провадження діяльності з видачі фінансових гарантій

Мінфін врегулює діяльність незалежних фінансових посередників

2 березня 2020 року Мінфін оприлюднив проект постанови КМУ «Деякі питання забезпечення діяльності незалежних фінансових посередників» (завантажити). Ним пропонується затвердити:

 

1. Порядок надання незалежному фінансовому посереднику дозволу на провадження діяльності з видачі фінансових гарантій для забезпечення сплати суми митного боргу, нагляду та контролю за дотриманням ним умов надання такого дозволу, обмеження дії або анулювання дозволу (завантажити)

Цей Порядок регулюватиме відносини, пов’язані з наданням Держмитслужбою незалежному фінансовому посереднику (далі – підприємство) дозволу на провадження діяльності з видачі фінансових гарантій для забезпечення сплати суми митного боргу (далі – дозвіл), наглядом та контролем за дотриманням ним умов надання такого дозволу, обмеженням дії або анулюванням дозволу.

 

2. Критерії ліквідності, прибутковості та якості активів, і нормативи платоспроможності та достатності капіталу, ризиковості операцій та якості активів для незалежного фінансового посередника (завантажити)

Незалежний фінансовий посередник зобов'язаний протягом всього часу дії дозволу на провадження діяльності з видачі фінансових гарантій для забезпечення сплати суми митного боргу дотримуватись критеріїв ліквідності, прибутковості та якості активів, нормативів платоспроможності та достатності капіталу, ризиковості операцій та якості активів.

Держмитслужба за наявності обґрунтованих підстав може вимагати від незалежного фінансового посередника надання інформації про дотримання цих критеріїв.

НКЦПФР взаємодіятиме з Держмитслужбою та надаватиме за запитом інформацію, необхідну для оцінки активів незалежного фінансового посередника.

 

3. Порядок формування незалежним фінансовим посередником резервів для відшкодування у повному обсязі можливих витрат за наданими фінансовими гарантіями (завантажити)

Незалежні фінансові посередники зобов’язані формувати та вести облік резервів для відшкодування у повному обсязі суми можливих витрат за 75 відсотками одночасно наданих фінансових гарантій, за якими зобов’язання фінансового гаранта щодо виплати на вимогу митного органу коштів в розмірі визначеної суми митного боргу у разі гарантійного випадку є чинним на звітну дату.

Резерви для відшкодування у повному обсязі суми можливих витрат за наданими фінансовими гарантіями не відображаються у фінансовій звітності.

Достатність формування резервів для відшкодування у повному обсязі суми можливих витрат за одночасно наданими фінансовими гарантіями визначається шляхом здійснення розрахунку відповідного коефіцієнту за формулою: К= А/З, де:

  • А – сума прийнятних активів, визначених відповідно до пунктів 3 ¬ 6 розділу ІІ Критеріїв ліквідності, прибутковості та якості активів, і нормативи платоспроможності та достатності капіталу, ризиковості операцій та якості активів для незалежного фінансового посередника, затверджених цією постановою;
  • З – сума зобов’язань за наданими фінансовими гарантіями, чинних на дату розрахунку коефіцієнту.

Значення коефіцієнту К повинне бути не менше 0,75 на будь-яку дату.

Очікується, що ця постанова набере чинності з дня опублікування. А поки що зауваження і пропозиції щодо змісту проекту акта можна надавати за адресами: Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, e-mail: simonova@minfin.gov.ua

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»