• Посилання скопійовано

Інвестиційний податковий кредит як вид зміни строків сплати податків: законопроект

Законопроектом №3063 пропонується запровадити інвестиційний податковий кредит як форму зміни строків сплати податків (зборів)

Інвестиційний податковий кредит як вид зміни строків сплати податків: законопроект

13 лютого 2020 року у Верховній Раді зареєстровано  законопроект №3063 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо надання платникам податків податкового інвестиційного кредиту". Його автором є нардеп з опозиції Т. Козак.

Проектом пропонується здійснювати зміну строків сплати податку у формі:

  • відстрочки;
  • розстрочки;
  • інвестиційного податкового кредиту;

 

Що таке інвестиційний податковий кредит?

Згідно з новою статтею 100-1 ПКУ, інвестиційним податковим кредитом є перенесення строків сплати платником податків його грошових зобов'язань, при якому платник податків має можливість протягом певного строку та у певних межах зменшувати сплату податків з наступною поетапною сплатою суми такого зменшення та нарахованих процентів. 

Розмір процентів за користування інвестиційним податковим кредитом дорівнює 50% річних облікової ставки НБУ, діючої на день прийняття контролюючим органом рішення про надання інвестиційного податкового кредиту.

 

Кому і нас кільки він надаватиметься? 

Інвестиційний податковий кредит може бути наданий на строк до шістдесяти місяців.

Він може надаватись платникам податків - юридичним особам та фізичним особам – суб’єктам підприємницької діяльності, які здійснюють реалізацію інвестиційних, інноваційних, інфраструктурних та інших проектів за такими напрямками :

  • проекти, що мають стратегічне значення для розвитку національної економіки, встановлення конкурентних переваг українських підприємств та товарів,  а також створенню нових робочих місць;
  • інвестиційні проекти, фінансування яких здійснюється за рахунок кредитів (позик), що залучаються від іноземних держав, іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових організацій;
  • інноваційні та інвестиційні проекти із впровадження передових енергозберігаючих технологій і технологій з виробництва альтернативних джерел палива;
  • інвестиційні проекти, пов’язані із розвитком транспортної інфраструктури (будівництва автомобільних і залізничних шляхів, метро, мостів, тощо).

Інвестиційний податковий кредит надаватимуть на підставі письмової заяви платника податків та довідки центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного розвитку про затвердження інноваційного проекту. 

До заяви платника податків додається  перелік майна, що вноситься в податкову заставу для забезпечення погашення податкових зобов’язань, які пропонується розстрочити, або договір банківської поруки на суму таких зобов’язань. 

Інвестиційний податковий кредит оформляється угодою (договором) встановленої форми між платником податків та контролюючим органом.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»