• Посилання скопійовано

Бізнес закликав Президента ветувати законопроект №1210

Федерація роботодавців наполягає на необхідності накладення вето на законопроект №1210

Бізнес закликав Президента ветувати законопроект №1210

ФРУ наполягає на необхідності накладення вето на законопроект №1210.

16 січня 2020 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (на основі законопроекту реєстр. № 1210 від 30.08.2019). 11 лютого цей Закон було направлено на підпис Президенту.

Сподіваємося, що його не підписання Президентом протягом вже 16 днів свідчить про те, що в Офісі Президента та Кабінеті Міністрів України всерйоз замислилися над якістю прийнятого документу та наслідками запровадження передбачених ним змін для економіки України.

На думку роботодавців, низка передбачених цим Законом змін є економічно необґрунтованою, потенційно корупціогенною та такою, що несе ризики для державного бюджету та економічного розвитку України у цілому.

Насамперед йдеться про:

  1. Впровадження концепції «винної відповідальності» платників податків, за якою наявність чи відсутність вини при порушенні податкового законодавства буде визначатися податковим органом та у залежності від цього буде застосовуватись той чи інший розмір штрафу. Такі норми лише спровокують розквіт корупції у податкових органах.
  2. Застосування оподаткування так званих «конструктивних дивідендів» а також механізму коригування фінансового результату на основі концепції визначення наявності чи відсутності «ділової мети».
  3. Нерівність у оподаткуванні платників податків, зокрема, щодо незастосування контролю над трансфертним ціноутворенням щодо платників єдиного податку IV групи, виключень щодо застосування правил «тонкої капіталізації», звільнення від оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді процентів, або доходу (дисконту) або прибутку від здійснення операцій з продажу або іншого відчуження державних цінних паперів (зокрема – ОВДП!) тощо.
  4. Підвищення розмірів штрафних санкцій у 2 рази та введення нових штрафів (у тому числі за неподання (несвоєчасне подання) річної фінансової звітності), що є додатковим тиском на платників податків.

Федерація роботодавців України закликає Президента України Володимира Зеленського скористатися своїм право вето до цього Закону та запропонувати Верховній Раді України розділити законопроект №1210 на частини (питання адміністрування, питання ТЦО та оподаткування контрольованих іноземних компаній, ресурсні норми тощо), які необхідно якісно доопрацювати з урахуванням позиції бізнес-спільноти.

 

А що зі законопроектом №1210?

11 лютого законопроект №1210  відправлено на підпис Президенту.

Протягом 15-ти днів після отримання закону (тобто до 26.02) В. Зеленський має або підписати його, або повернути зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до ВРУ для повторного розгляду (ветувати). Але станом на 28 лютого інформації щодо повернення чи підпису так й не має. Про підписання та офіційне опублікування закону повідомимо в окремій новині.

***

Читайте також:

Джерело: Федерація роботодавців України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»