• Посилання скопійовано

Акцизні накладні в одному примірнику

У минулому матеріалі ми писали про акцизні накладні, які складаються у двох примірниках, коли пальне реалізується між двома акцизними складами, в тому числі пересувними. А зараз поговоримо про операції, у яких фігурує лише один акцизний склад і на які АН складаються в одному примірнику

Акцизні накладні в одному примірнику

Операції, на які складається акцизна накладна в одному примірнику

Операції, на які складається АН в одному примірнику, визначені у пп. 231.1 ПКУ:

  • при ввезенні на митну територію України пального, з якого сплачено акцизний податок на митниці;
  • при ввезенні на митну територію України пального на умовах, визначених ст. 229 ПКУ;
  • при використанні пального для власного споживання платником акцизного податку. В цьому випадку АН складається на фактично використані обсяги;
  • при реалізації та/або використанні для виробництва непідакцизної продукції на умовах ст. 229 ПКУ;
  • на обсяги втраченого пального у межах та/або понад встановлені норми втрат;
  • на обсяги зіпсованого, знищеного пального, в тому числі внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин чи з іншої причини, пов’язаної з природним результатом;
  • на обсяги випаровування пального у процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого пального;
  • при здійсненні операцій, які не підлягають оподаткуванню або звільняються від оподаткування акцизним податком;
  • виробник пального, а також особа, яка здійснює розлив пального у споживчу тару ємністю до 5 літрів (включно) складає АН на обсяги такого пального.

Для кожного з цих видів операцій визначено свої правила складання акцизної накладної, і різних варіантів складання може бути дуже багато. У цій аналітиці ми наведемо особливості заповнення акцизних накладних у деяких випадках, а також кілька прикладів.

У лівій верхній частині акцизної накладної міститься три реквізити, заповнення яких характеризує всю операцію загалом. Вони згруповані у невелику таблицю з трьох рядків та двох граф – назва реквізиту та його значення. У п. 4 розд. ІІ Порядку №262 та у примітках 1, 2 та 3 до форми АН наведено коди для кожного з цих реквізитів з їх розшифруванням. Головна задача при заповненні цієї таблички – правильно обрати код для кожного реквізиту.

Також зауважимо, що строки складання АН визначені у пп. 231.3 ПКУ, а строки її реєстрації в ЄРАН -  у пп. 231.6 ПКУ. Далі ми наведемо строки складання та реєстрації для кожного випадку складання АН.

 

Акцизна накладна на ввезення пального на митну територію України

Під час ввезення пального на митну територію України (імпорту) акцизна накладна складається в одному примірнику та реєструється в Єдиному реєстрі акцизних накладних не пізніше дня, наступного за днем належного оформлення митної декларації (п. 3 розд. ІІ Порядка № 262).

В АН на ввезення пального зазначаються лише реквізити АСП – отримувача пального, який здійснює транспортування пального на митну територію України. У реквізиті «Отримувач пального» зазначаються дані платника акцизного податку – імпортера.

Ліва верхня частина «імпортної» АН:

  • коди операцій для складання в одному примірнику – 4;
  • умова оподаткування може бути 0 (звичайний імпорт пального), 2, 3 або 4 – у разі звільнення або особливих умов оподаткування відповідно до ст. 229 ПКУ;
  • напрям використання – 0.

В «імпортній» АН зазначаються реквізити митної декларації:

  • 2-значний літерний код напрямку переміщення товарів згідно з класифікатором типів декларацій,  коди митного режиму та типу декларації згідно з класифікаторами митних режимів і типів декларацій відповідно (п. 1 розд. ІІ Порядку №651). Ці класифікатори затверджені Наказом Мінфіну №1011. Всі ці коди містяться у графі 1 митної декларації;
  • дата та номер самої МД.

Заповнення АН на імпорт пального наведено у зразку 1>>

 

Акцизна накладна на вивезення пального за межі митної території України

При вивезенні (експорті) пального за межі митної території України складаються дві АН (п. 7 розд. ІІ Порядку № 262):

  • перша АН - на операцію з фізичного відпуску (відвантаження) пального з АС на АСП (зокрема, часто це є навантаження пального з резервуару на автоцистерну з метою вивезення за кордон). Тобто вже тоді, коли на паливному складі пальне навантажується в автоцистерну з метою його вивезення за кордон, складається «експортна» акцизна накладна. В цій АН зазначаються реквізити стаціонарного АС, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне, та АСП, на який фізично відвантажене (отримане) пальне. Реквізити платника акцизу, що здійснює вивезення пального, зазначаються у лівій та правій частинах акцизної накладної (п. 15 розд. ІІ Порядку № 262). Тобто фактично це є перевантаження пального з АС на АСП одного розпорядника. Якщо на дату складення акцизної накладної митну декларацію не оформлено, реквізити митної декларації в акцизній накладній не заповнюються – таке часто відбувається тоді, коли автоцистерна тільки навантажується на паливному складі та ще не проходила митне оформлення. Ця АН складається в одному примірнику, код операції – 5;

  • друга АН - на операцію з фактичного вивезення пального за межі митної території України (зокрема, коли автоцистерна перетинає митний кордон). Ця АН може складатися і пізніше першої, якщо транспортування пального зі складу до митниці тривало більше однієї дати. Наприклад, автоцистерну було навантажено 29 липня, про що було складено першу АН, а на митницю вона прибула 30 липня. Цього ж дня автоцистерна перетнула кордон і на цю операцію складається друга АН. У лівій частині такої АН зазначаються реквізити АСП (автоцистерни), яка фізично перетинає кордон. У правій частині АН  реквізити АС/АСП, на який фізично відвантажене (отримане) пальне, не зазначаються. У рядку "Особа – отримувач пального" зазначається "Неплатник", та вноситься умовний код "1000000000".

В обох АН ліва верхня частина заповнюється однаково – 5, 1, 0. При вивезенні  пального за межі  митної території України у споживчій тарі до 5 л виробником або СГ, який здійснив розлив пального у таку тару, ліва верхня частина заповнюється так: 5, 1, 1.

Реквізити митної декларації в «експортній» АН зазначаються так само, як і в «імпортній».

Заповнення першої та другої АН на експорт пального наведено у зразку 2>>

«Експортна» АН складається у день реалізації пального (в даному випадку - це день навантаження пального на АСП або день перетинання кордону), і реєструється у день її  складання, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального з акцизного складу.

 

АН на оптову реалізацію пального неплатникам акцизного податку

Крім реалізації пального з АЗС, пальне може відвантажуватися оптом неплатникам акцизного податку зі стаціонарного або пересувного акцизного складу, який не є місцем роздрібної торгівлі пальним (тобто це не АЗС). При цьому пальне розвантажується на місці зберігання пального, яке не є акцизним складом, на якому СГ - неплатник податку зберігає пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки.

Усі зміни щодо акцизів – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Якщо АС-відправник є стаціонарним акцизним складом, то ліва верхня частина АН заповнюється так: 3, 0, 0 (зразок 3), а якщо пальне відвантажується з АСП (зокрема, якщо пальне перевантажується з автоцистерни на склад покупця-неплатника) – то 3, 0, 4 (зразок 4). Зверніть увагу, що у зразку 4 відображено ситуацію, коли продавець пального завантажив пальним лише одну секцію автоцистерни, яка має місткість 7,0 куб.м. Тому і реквізит «Місткість ємності (секцій) для акцизної накладної, м3» менше загальної місткості автоцистерни та включає лише одну цю секцію.

Відповідно до п. 12 розд. ІІ Порядку №262  адреса місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, на якому СГ - неплатник податку зберігає пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки, зазначається у такому порядку: код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ, область, район, населений пункт, вулиця, номер будинку. Цей реквізит зазначається в накладних з напрямом використання пального «0» та «4», оскільки АС-відправник не є місцем роздрібної торгівлі пальним.

АН на неплатника акцизу складається у день реалізації пального, і реєструється у день її  складання, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального з акцизного складу.

 

Безперервне постачання пального неплатникам акцизного податку

Поняття безперервного постачання пального залишається і після 01.07.2019 р. Як і раніше, у разі забезпечення безперервного постачання пального особа, яка реалізує пальне, може скласти для кожного отримувача пального суб’єкта господарювання зведені акцизні накладні за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД не пізніше останнього дня такого місяця на весь обсяг реалізованого пального протягом такого місяця.

Слова «не пізніше останнього дня» означають, що зведену АН можна скласти не тільки останнім днем місяця, але й на будь-яку дату, на яку достеменно буде відомо, що реалізації пального цьому контрагенту в поточному місяці вже не буде. Наприклад, якщо договір з контрагентом на постачання пального закінчується 25 серпня, і останнє постачання здійснено 24 серпня, то зведену АН можна скласти 24 серпня з урахуванням всього місячного обсягу поставленого пального.

Під безперервним постачанням вважається забезпечення особою, яка реалізує пальне, можливості для отримувачів пального - суб’єктів господарювання (контрагентів) отримувати пальне в будь-яку годину доби та будь-який день відповідного місяця. Особа – отримувач пального вважається такою, що отримує пальне безперервно, якщо їй надано можливість отримувати пальне в будь-яку годину доби та будь-який день місяця від особи, яка реалізує пальне, що підтверджується умовами укладеного між ними договору (пп. 231.3 ПКУ).

Зведені акцизні накладні можуть бути складені лише щодо контрагентів, умови договорів з якими передбачають безперервне постачання пального. При цьому зведені акцизні накладні можуть складатись постачальниками пального тільки на отримувачів пального, зареєстрованих суб’єктами господарювання, з відповідним відображенням їх реквізитів в акцизній накладній.

Така АН не може складатися з АСП, отже вона складається тільки з АС. Зразок такої АН буде ідентичним зразку 3>>

 

Акцизна накладна на продаж пального вроздріб з АЗС

В акцизній накладній на роздрібний продаж пального кінцевому споживачу – не суб’єкту господарювання код за ЄДРПОУ для юридичних осіб чи ІПН для фізичних осіб, повне чи скорочене найменування юридичної особи або прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи, не заповнюється (п. 3 розд. ІІ Порядку № 262). Так само ці реквізити не заповнюються при складанні АН за щоденними підсумками операцій при реалізації пального вроздріб на АЗС (у лівій верхній частині зазначається 6, 0, 4). Заповнення АН на роздрібний продаж пального  кінцевому споживачу – не суб’єкту господарювання наведено у зразку 5>>

У разі реалізації пального на АЗС вроздріб суб’єктам господарювання ці реквізити обов’язково заповнюються, незалежно від того, чи є такий покупець платником акцизного податку, чи ні. В цьому разі у лівій верхній частині таких АН зазначається 3, 0, 4. Тут слід сказати наступне. За загальним правилом, при реалізації пального платнику акцизного податку реквізит «Коди операцій для складання в одному примірнику» повинен мати значення «0». Але при цьому  значення «0» означає, що акцизна накладна повинна складатися у двох примірниках із зазначенням акцизного складу – отримувача пального. У разі реалізації пального з АЗС воно потрапляє у паливний бак транспортного засобу, який не є акцизним складом (пп. 14.1.6 ПКУ). Тому ми припускаємо, що незалежно від того, чи є наш покупець - суб’єкт господарювання платником акцизу, чи ні, даний реквізит в будь-якому випадку повинен мати значення «3», а не «0». Втім, варто дочекатися офіційних роз’яснень податківців.

Заповнення АН на роздрібний продаж пального  кінцевому споживачу – суб’єкту господарювання наведено у зразку 6>> «Роздрібна» АН складається у день реалізації пального та реєструється не пізніше 15 к.д., наступних за датою її складання.

Якщо з АЗС регулярно (безперервно) відпускається пальне суб’єктам господарювання, можна складати зведені АН, так само як і при безперервному постачанні з гуртового акцизного складу. Така АН складається на весь обсяг реалізованого пального протягом звітного місяця, при реалізації з місця роздрібної торгівлі пальним (пп. 231.3 ПКУ). При цьому ліва верхня частина заповнюється таким чином: 3, 0, 4 – див. зразок 6. Зведена «роздрібна» АН складається не пізніше останнього дня місяця та реєструється не пізніше 15 к.д., наступних за датою її складання.

 

АН за щоденними підсумками операцій

У роздрібній торгівлі пальним за готівку кінцевому споживачеві акцизна накладна може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо акцизні накладні не були складені на ці операції) за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД. При цьому розрахунки мають проводитися  через касу/РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок особи, що реалізує пальне). При складанні такої АН слід взяти до уваги всі роздрібні операції з продажу пального за день, на які не складалися окремі АН.

У лівій верхній частині АН зазначається 6, 0, 4 – так само, як і в «роздрібній» АН при реалізації пального покупцю, який не є суб’єктом господарювання (див. зразок 5).

Складається така АН на дату реалізації пального, за яку підбиваються щоденні підсумки, та реєструється не пізніше 15 к.д., наступних за датою складання – як і звичайна «роздрібна» акцизна накладна.

 

АН на власне споживання, переробку, втрати, зіпсування, знищення, випаровування пального

Якщо АН складається на обсяги власного споживання чи промислової переробки, втрат пального у межах та/або понад встановлені норми втрат; зіпсування, знищення, випаровування пального, у лівій частині зазначаються реквізити АС або АСП, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне, а відповідні реквізити щодо АС/АСП правої частини АН не заповнюються. Це випливає з того факту, що в цих операціях акцизного складу – отримувача просто немає, є тільки АС/АСП – відправник.

 Чи можна складати зведені акцизні накладні, якщо пальне відпускається для власних потреб? Норми ПКУ з 01.07.2019 р. не передбачають можливості формувати зведені акцизні накладні за використання пального у власному виробництві. Податківці у листі ДФС від 24.05.2019 р. №2347/6/99-99-12-02-02-15/ІПК наголосили: зведені акцизні накладні складають лише за контрагентами, з якими уклали договори на безперервне постачання пального.

Ліва верхня частина таких АН заповнюється так:

  1. власне споживання пального – 1, 0, 0;
  2. промислова переробка пального на умовах пп. 229.2 – 229.7 ПКУ – 1, 4, 0;
  3. втрачене, зіпсоване, знищене пальне, випаровування пального (п. 214.7, п. 216.3 ПКУ) – 2, 0, 0.

Приклад заповнення АН на власне споживання пального (наприклад, заправка на АЗС власних автомобілів) наведений у зразку 7>>

АН на обсяги власного споживання чи промислової переробки, втрат пального у межах та/або понад встановлені норми втрат; зіпсування, знищення, випаровування пального складається у день реалізації пального, і реєструється у день її  складання, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального з акцизного складу.

 

Особливі умови оподаткування пального за пп. 229.2 – 229.7 ПКУ

Якщо пальне відвантажується з акцизного складу на особливих умовах, передбачених пп. 229.2 - 229.7 ПКУ (пальне, реалізоване та/або використане як сировина для виробництва непідакцизної продукції), то реквізит «умови оподаткування» приймає значення «4». В акцизних накладних, складених на ці операції, отримувач пального зазначається відповідно до переліку підприємств, яким надано квоти на підакцизну продукцію, зокрема, Постановою КМУ №158 (п. 14 розд. ІІ Порядку).

Очевидно, що на отримувачів, не зазначених у таких переліках, зареєструвати АН з такими умовами не вдасться. Крім цього, АН можуть бути виписані лише в межах ліміту квот, встановлених Кабміном для отримувачів такого пального. Тобто, наприклад, якщо певний отримувач вже «вибрав» свою квоту щодо певного коду пального, на нього не вдасться зареєструвати ще одну АН на цей код пального.

Також за умови оподаткування «4» в акцизній накладній зазначається серія та номер податкового векселя, виданого до отримання або ввезення пального на умовах, встановлених пп. 229.2 – 229.7 ПКУ.

АН на обсяги пального, реалізованого на особливих умовах, передбачених пп. 229.2 - 229.7 ПКУ, складається у день реалізації пального, і реєструється у день її  складання, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального з акцизного складу. Приклад заповнення такої АН наведений у зразку 8>>

 

АН на бензини авіаційні або паливо для реактивних двигунів

Відповідно до п. 229.8 ПКУ ввезення на митну територію України або реалізація вироблених в Україні бензинів авіаційних (код 2710 12 31 00 згідно з УКТ ЗЕД) та палива для реактивних двигунів (код 2710 12 70 00, 2710 19 21 00 згідно з УКТ ЗЕД) може здійснюватися зі сплатою акцизного податку за ставками, визначеними пп. 215.3.4 ПКУ без застосування підвищувального коефіцієнта 10. Нагадаємо, що ставка акцизу для бензинів авіаційних становить всього 36 євро за 1000 кг, для палива для реактивних двигунів – 34 євро за 1000 кг та для гасу як палива для реактивних двигунів – 26 євро за 1000 кг. Тому у разі застосування цих ставок заповнення АН має свої особливості.

Умова оподаткування в таких АН завжди буде «3», а от коди операцій можуть приймати значення «3», «4» або «5».

В АН на операції зі заправлення повітряних суден бензинами авіаційними або паливом для реактивних двигунів, складених суб'єктами господарювання, які здійснюють авіапаливозабезпечення згідно з чинним сертифікатом на відповідність вимогам авіаційних правил України на здійснення наземного обслуговування, виданим уповноваженим органом з питань цивільної авіації, до правої частини таких накладних реквізити пересувного акцизного складу не вносяться, а до рядка, призначеного для внесення реквізитів акцизного складу, вноситься умовний код "2000000000".

В такій акцизній накладній зазначається серія та номер податкового векселя, виданого до отримання або ввезення пального на умовах, встановлених пп. 229.8 ПКУ (див. п. 10 розд. ІІ Порядка № 262). Реквізити податкового векселя зазначаються по всьому ланцюгу постачання такого пального, до підтвердження цільового використання такого пального і погашення податкового векселя у встановлені строки.

Після цього реквізиту в АН форми «П» передбачено поле для  відповідної відмітки в залежності від того, на яку операцію складається АН. Всі чотири види таких операцій передбачено у п. 229.8.10 ПКУ і для кожної з них передбачено окрему відмітку в цьому реквізиті.

АН на обсяги пального, реалізованого на умовах, передбачених пп. 229.8 ПКУ, складається у день реалізації пального, і реєструється у день її  складання, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального з акцизного складу. Приклад заповнення АН на операцію із заправлення вітчизняного повітряного судна бензином авіаційним  наведено у зразку 9>>

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»