• Посилання скопійовано

Пальне у баку дизель-генератора: чи потрібно отримувати ліцензію та реєструвати АС?

ДПС повідомила, що паливний бак дизельного генератора не відповідає визначенню акцизного складу. А ми розглянемо, чи потрібно в такому випадку отримувати ліцензію на зберігання пального

Пальне у баку дизель-генератора: чи потрібно отримувати ліцензію та реєструвати АС?

Коментар до ІПК ДПС від 30.10.2019 р. № 1109/6/99-00-04-01-01-15/ІПК

В першу чергу податківці розглянули питання, чи буде паливний бак такого дизель-генератора вважатись акцизним складом і потребувати реєстрації у податківців.

Згідно з пп. «б» пп. 14.1.6. ПКУ акцизний склад – це приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального.

При цьому, не є акцизним складом, зокрема, паливний бак як ємність для зберігання пального безпосередньо в транспортному засобі або технічному обладнанні, пристрої.

Оскільки придбане пальне заливається до паливного баку дизельного генератора для безперервного забезпечення електроенергією, такі місця зберігання пального не підпадають під визначення акцизного складу, а підприємство не вважатиметься розпорядником акцизного складу в розумінні ПКУ.

 

А що з ліцензією на зберігання пального?

На це питання у коментованій консультації податківці відповіли без якоїсь конкретики. Вони зазначили, що у разі, якщо підприємство у своїй діяльності не здійснює зберігання пального та не має місць зберігання пального у розумінні ст. 1 Закону № 481, то ліцензія на зберігання пального не видається.

Відповідно до ст. 1 Закону №481 місце зберігання пального визначено як місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування. Зберігання пального - діяльність із зберігання пального (власного або отриманого від інших осіб) із зміною або без зміни його фізико- хімічних характеристик.

Однак у попередніх роз’ясненнях податківці повідомляли, що зберігання пального в паливних баках транспортних засобів/технічному обладнанні/пристроях не потребує отримання ліцензії на право зберігання пального, оскільки дані резервуари не є нерухомим майном та не мають чіткої прив’язки до місця (території) згідно з Законом №481.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»