• Посилання скопійовано

Земельні ділянки розташовані на тимчасово окупованій території: що з платою за землю?

Суб’єкти господарювання мають право не нараховувати та не сплачувати плату за землю за земельні ділянки, що розташовані на тимчасово окупованій території

Земельні ділянки розташовані на тимчасово окупованій території: що з платою за землю?

ДПС у Луганській області роз’яснила, що відповідно до п. 38 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ на період проведення антитерористичної операції, для платників податків, які станом на 14 квітня 2014 року мали місцезнаходження (місце проживання) на тимчасово окупованій території, що визнана такою відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями», або в населених пунктах на лінії зіткнення, та/або платників податків, які мають об’єкти оподаткування місцевими податками, зборами на цих територіях, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у цьому пункті.

Згідно з пп. 38.7 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, не нараховується та не сплачується у період з 14 квітня 2014 року по 31 грудня року, в якому завершено проведення АТО плата за землю (земельний податок та  орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, які розташовані на тимчасово окупованій території, та/або в населених пунктах на лінії зіткнення та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб.

Пунктом 30.6 ПКУ встановлено, що суми податку та збору, не сплачені суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, обліковуються таким суб’єктом – платником податків. Облік зазначених коштів ведеться в порядку, затвердженому постановою КМУ від 27.12.2010 р. №1233 «Про затвердження Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг».

Таким чином, суб’єкти господарювання мають право не нараховувати та не сплачувати плату за землю за земельні ділянки, що розташовані на тимчасово окупованій території, та за земельні ділянки (крім земель сільськогосподарського призначення), що розташовані на території населених пунктів на лінії зіткнення, які знаходяться в населених пунктах, що містяться у переліках, затверджених розпорядженням КМУ від 07.11.2014 р. №1085-р із змінами та доповненнями, але повинні подавати до контролюючого органу Податкову декларацію з плати за землю та Звіт про суми податкових пільг.

Джерело: ДПС у Луганській області

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»