• Посилання скопійовано

Розміри ставок місцевих податків - 2020

З 1 січня 2020 року діє новий розмір мінзарплати. Він вплинув на ставки турзбору, податку на нерухомість, транспортного податку, збору за паркування

Розміри ставок місцевих податків - 2020

Туристичний збір

Згідно із пп. 268.3.1 ПКУ ставка туристичного збору встановлюється за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 ПКУ, у розмірі:

  • до 0,5 відсотка – для внутрішнього туризму 
  • та до 5 відсотків – для в’їзного туризму 

від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення.

Отже, зростання розміру мінімальної зарплати на 01.01.2020 р. призвело і до зростання максимального розміру туристичного збору.

Тепер цей максимальний розмір за добу на 1 особу становитиме: 

  • до 23,62 грн. – для внутрішнього туризму;
  • та до 236,15 грн. – для в’їзного туризму.

Але, як і раніше, фактичний розмір туристичного збору на територіях кожної громади мають встановити місцеві ради.

 

Податок на нерухомість

Згідно з пп. 266.5.1 ПКУ ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад, що створені згідно з законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об'єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.м. бази оподаткування.

Отже, за 2020 рік потрібно буде сплачувати податок на нерухомість за 1 кв.м. за максимальною ставкою 4723 х 1,5% = 70,85 грн. А якою точно ця ставка буде на території певної територіальної громади, вирішуватиме місцева рада.

 

Транспортний податок

За пп. 267.2.1 ПКУ до об'єкта оподаткування належатимуть легкові авто, у яких:

  • від дати випуску минуло не більше 5 років;
  • середньоринкаова вартість яких становить понад 375 розмірів МЗП, встановленої законом на 1 січня (в 2020 році – це 4723 грн х 375 = 1 771 125 грн).

Нагадуємо, що ця середньоринкова вартість визначається Мінекономрозвитку за методикою, затвердженою КМУ, станом на 1 січня податкового (звітного) року. Докладніше про це читайте тут.

 

Збір за паркування

За пп. 268-1.3.1 ПКУ ставки збору встановлюються за кожен день провадження діяльності зі забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 кв. метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, у розмірі до 0,075% мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного року.

Таким чином, у 2020 році максимальний розмір ставки цього збору за 1 кв.м. буде становити 4723 х 0,075% = 3,54 грн.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»