• Посилання скопійовано

Податок на нерухомість потребує змін, - Гетманцев

Данило Гетманцев заявив про доцільність зміни бази оподаткування нерухомого майна

Податок на нерухомість потребує змін, - Гетманцев

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в ефірі Радіо НВ" заявив про доцільність зміни бази оподаткування нерухомого майна, яке відмінне від земельної ділянки.

"Оподаткування метрів - це несправедливе оподаткування, бо один і той самий метраж може коштувати різні гроші. Тому мені здається, що більш справедливим є підхід, який сьогодні діє при оподаткуванні землі, коли є певна нормативно-грошова оцінка землі і відповідно від цієї оцінки власник сплачує податок до бюджету.

І на сьогодні вже вдосконалюється база, яка є в розпорядженні Фонду держмайна, яка може оцінювати вартість об`єктів нерухомого майна. Якщо ми вдосконалимо її настільки, щоб ця вартість була справедливою та вірною, то, безумовно, ми зможемо використовувати можливість цієї бази для визначення об`єкту оподаткування нерухомості", - зазначив Д. Гетманцев.

За його словами, відповідні податкові зміни наразі напрацьовуються в парламенті, а вступити в силу вони можуть з 1 січня 2021 року.

Нагадаємо, платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (ст. 266 ПКУ) можуть бути фізособи, юрособи, в т.ч. нерезиденти, які є власниками об`єктів житлової та/або нежитлової нерухомості

Ставки встановлюються рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об`єднаних територіальних громад. Згідно з внесеними Законом №1791-VIII змінами ставка встановлюється у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня, за 1 кв. метр бази оподаткування (у 2020 році - це до 70,85 грн за 1 кв м).

Окрім того, власники житлової нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), мають платити додатково 25 тис. грн у рік за кожен із вказаних об`єктів житлової нерухомості (його частку).

Нагадаємо, Офіс великих платників податків ДПС повідомляв, що Законом № 354-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об`єктів нерухомості та прозорості реалізації майна" скасовано необхідність сплати коштів за формування довідок і звітів про оцінку об`єктів нерухомості на користь приватних електронних майданчиків.

Як зазначається, запроваджується нова, спрощена модель оцінки об`єктів нерухомості, відповідно до якої будь-яка особа може отримати довідку про автоматичну оцінку об`єкта нерухомого майна та на її підставі укласти угоду.

У разі незгоди з вартістю об`єкта нерухомого майна, визначеною модулем автоматично, особа має право звернутися до суб`єкта оціночної діяльності (оцінювача) й провести оцінку в загальному порядку з реєстрацією звіту в Єдиній базі даних звітів про оцінку.

Законом також передбачено відключення авторизованих електронних майданчиків від Єдиної бази даних звітів про оцінку. Суб`єкти оціночної діяльності (оцінювачі) та нотаріуси отримають прямий, безперешкодний та безкоштовний доступ до цієї бази.

Відтепер інформація з Єдиної бази звітів про оцінку є відкритою. Всі дані про об`єкт нерухомості та його вартість автоматично оприлюднюватимуться в режимі відкритого, прямого неавторизованого доступу з можливістю завантаження (крім відомостей, що становлять персональні дані замовника звіту та/або власника майна).

Доступ, внесення, перевірка інформації з Єдиної електронної бази здійснюється безоплатно. Формування електронних довідок про очікувану вартість об`єкта нерухомості також безоплатне.

Закон набрав чинності 27.12.2019 року, крім п. 2 - 5 розд. I, які набирають чинності з першого числа місяця, що настає за днем оприлюднення Фондом державного майна рішення про введення в промислову експлуатацію програмного забезпечення Єдиної бази даних звітів про оцінку, але не пізніше 1 липня 2020 року.

Джерело: Finbalance

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»