• Посилання скопійовано

У разі дострокового розірвання депозиту податковий агент проводить перерахунок військового збору

Чи здійснюється перерахунок раніше утриманого військового збору з доходів у вигляді процентів, нарахованих на депозитний вклад, але не виплачених у зв’язку з достроковим розірванням депозитного договору?

У разі дострокового розірвання депозиту податковий агент проводить перерахунок військового збору

ДФС у Тернопільській області нагадує, що об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включаються пасивні доходи. Під терміном «пасивні доходи» слід розуміти, зокрема такі доходи, як:

  • проценти на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок;
  • проценти на вклад (депозит) у кредитних спілках;
  • процентний або дисконтний дохід за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом.

Доходи у вигляді процентів, нарахованих на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці, оподатковуються відповідно до норм п. 170.4 ПКУ.

Згідно з пп. 170.4.1 ПКУ податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування.

У випадку дострокового розірвання договору вкладу (депозиту) та здійснення у зв’язку з цим перерахунку доходу у вигляді процентів за процентною ставкою, передбаченою умовами договору для таких випадків, податковий агент проводить перерахунок сум податку, утриманого з такого доходу.

Повернення надміру утриманих сум податку, що виникли внаслідок перерахунку, проведеного відповідно до абзацу першого 170.4.4 ПКУ, здійснюється шляхом зменшення сум податку, що підлягають перерахуванню податковим агентом за поточний та/або наступний податковий (звітний) місяць.

Отже, у разі дострокового розірвання депозитного договору (депозиту) податковий агент проводить перерахунок сум військового збору, утриманого з такого доходу.

З цим роз’ясненням також можна ознайомитися у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДФС України  (категорія 132.05).

Джерело: ДФC у Тернопільській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»