• Посилання скопійовано

Коли та як оподатковуються надані працівникам та іншим фізособам подарунки?

Вартість подарунків, що не перевищує 25% мінзарплати, не оподатковується ПДФО та військовим збором

Коли та як оподатковуються надані працівникам та іншим фізособам подарунки?

ДПС у Львівській області нагадує, що для правильного оподаткування та відображення в податковій звітності операцій з активами, які передаються працівникам підприємства (або іншим особам) в якості подарунків необхідно враховувати те, що до загального місячного оподатковуваного доходу фізичної особи включається вартість подарунків виключно у випадку, коли подарунки носять індивідуальний (персональний) характер.

Якщо ж підприємство здійснює розповсюдження подарунків під час проведення публічних заходів (акцій, семінарів, нарад, виставок тощо), а отримувачами подарунків є невизначене коло платників податку, то вартість такого товару не розглядається як дохід фізичних осіб та, відповідно, не є об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Підпунктом 165.1.39 ПКУ передбачено, що до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків, якщо їх вартість не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Сума перевищення вартості подарунка оподатковується податковим агентом за ставкою 18%. У податковій звітності за формою №1ДФ вартість подарунків, яка надана у розмірі, що не перевищує 25% мінімальної заробітної плати, відображається за ознакою «160», та за ознакою «126» у разі перевищення такої суми.

Також не потрібно забувати про те, що термін сплати податку на доходи фізичних осіб (далі ‒ ПДФО) під час надання подарунків суттєво відрізняється від загальновстановленого, а саме: якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі, то податок на доходи сплачується (перераховується) до бюджету протягом трьох банківських днів, що настають за днем такого нарахування (надання) (пп. 168.1.4 ПКУ).

Військовий збір за ставкою 1,5% сплачується з вартості подарунка, яка підлягає оподаткуванню ПДФО.

***

Читайте також:

Джерело: ДПС у Львівській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»