• Посилання скопійовано

Отримано рекламні послуги від нерезидента: податкові наслідки

Суб’єкт господарювання, який отримує рекламні послуги, має безперечне право на витрати, пов’язані з його господарської діяльністю. Але чи слід сплачувати при отриманні таких послуг додаткові податки – ПДВ та податок з доходів? Проаналізуємо останні роз’яснення від податківців

Отримано рекламні послуги від нерезидента: податкові наслідки

Коментар до ІПК від 01.12.2017 р. №2801/Б/99-99-15-03-02-14/ІПК

ДФСУ в індивідуальній податковій консультації розглянула питання оподаткування вартості рекламних послуг, що отримані резидентом від нерезидента.

 

Податок на додану вартість

Відповідно до п. 180.2 ПКУ резидент – отримувач послуг є відповідальним за нарахування та сплату ПДВ, якщо місце постачання  рекламних послуг розташоване на митній території України.

Місцем постачання рекламних послуг є місце, в якому отримувач таких послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання (пп. «б» п. 186.3 ПКУ). В даному випадку це митна територія України.

Якщо отримувач рекламних послуг від нерезидента сам не зареєстрований як платник ПДВ, він подає до ДПІ за місцем податкового обліку як платника податків Розрахунок податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України (далі - Розрахунок). Розрахунок подається тільки за той звітний період, в якому отримувалися послуги. Сума ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету, відображається в графі 8 Розрахунку. Строки подання Розрахунку та сплати ПДВ є стандартними для місячного звітного періоду:

  • звітність подається протягом 20 к.д.,
  • податок сплачується протягом 30 к.д. з дати закінчення звітного періоду.

Платники ПДВ відображають вартість послуг, отриманих від нерезидента, у рядку 6 декларації з ПДВ, а якщо були коригування таких операцій, то вони відображаються у додатку Д1 до декларації з ПДВ. Крім цього, вони мають скласти податкову накладну на такі послуги – за датою «першої» події (надсилання передоплати або складання документу, що свідчить про факт надання послуг). 

 

Податок на прибуток

Крім цього, слід нарахувати та сплатити податок з доходів нередизента, які він отримує за надання рекламних послуг. Податківці нагадують, що такий податок справляється відповідно до п. 141.4 ПКУ. Зокрема, відповідно до пп. 141.4.6 ПКУ резиденти, які здійснюють виплати нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами, під час такої виплати сплачують податок за ставкою 20 % суми таких виплат за власний рахунок. Це означає, що з суми оплати нерезиденту за рекламу податок не утримується, а сплачується отримувачем із власних коштів.

Також зауважимо, що кошти податку на доходи нерезидентів з джерелом їх походження з України, що сплачується резидентом з таких доходів під час їх виплати, мають зараховуватися на код класифікації доходів бюджету 11020500 «Податок на прибуток іноземних юридичних осіб» (лист ДФСУ від 24.02.2017 р. №2707/Г/99-99-15-02-02-14). На нашу думку, податок з доходів нерезидентів від надання рекламних послуг теж сплачується за цим кодом, незважаючи на те, що він сплачується власними коштами резидента, а не за рахунок доходу нерезидента.

Податок на доходи нерезидентів з рекламних послуг відображається у рядку 21 Додатку ПН до рядка 23 ПН декларації з податку на прибуток. Додаток ПН заповнюється окремо для кожного нерезидента – отримувача доходів.

Отримувачі послуг, які не є платниками податку на прибуток, подають декларацію з податку на прибуток, але заповнюють лише рядок 23 ПН та додатки ПН до нього у кількості, що залежить від кількості нерезидентів, яким виплачувалися доходи.

Зверніть увагу: резиденти, які здійснюють виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами постійному представництву нерезидента, не сплачують податок відповідно до пп. 141.4.6 ПКУ. Про це ми писали тут.

***

Читайте також: 

Визначаємо наслідки в оподаткуванні при наданні агентських послуг нерезиденту

Отримуємо послуги від нерезидента на території України: правила оподаткування ПДФО та ПДВ

Підприємці - неплатники ПДВ мають сплачувати ПДВ за послугами від нерезидентів 

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»