• Посилання скопійовано

Страхова компанія сплатила за ремонт авто: чи є ПК з ПДВ?

Податківці вкотре навели свою позицію щодо податкового кредиту застрахованої особи, якщо за ремонт автомобіля страховик сплачує безпосередньо на рахунок СТО. А от чи варто погоджуватись з такою позицією, розглянемо далі

Страхова компанія сплатила за ремонт авто: чи є ПК з ПДВ?

Коментар до індивідуальної консультації від 21.05.2018 р. №2245/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Позиція податківців

Позиція податківців, наведена в коментованому листі, оприлюднювалася й раніше (зокрема, тут). Зміст її дуже простий і фіскальний.

По-перше, податківці зазначають, що незалежно від того, хто сплачує за ремонт автомобіля, на дату першої події (або отримання коштів від страхової, або надання послуг з ремонту), у того, хто надає послуги з ремонту, якщо він є платником ПДВ, виникають податкові зобов’язання. Від цього не допоможе навіть згадка про те, що сума страхового відшкодування ПДВ не оподатковується. При цьому цей суб’єкт господарювання складає та реєструє в ЄРПН податкову накладну. В ній він зазначає як покупця фактичного отримувача послуг з ремонту (застраховану особу).

По-друге, при отриманні послуг з ремонту власник авто на підставі податкової накладної включає до складу ПК суму ПДВ за такою операцією. Проте в тому ж самому звітному періоді він зобов’язаний нарахувати зобов’язання з ПДВ за п. 198.5 ПКУ, оскільки, на їхню думку, послуги з ремонту автомобіля отримані такою особою на безоплатній основі.

 

Позиція редакції

Те, що податківці визнають право на ПК з ПДВ за послугами з ремонту, які оплатила страхова компанія, це вже прогрес. Адже ще не так давно ми не мали й цього. А щодо ситуації зі списанням безнадійної кредиторської заборгованості (за отримані, але неоплачені товари) – і досі не маємо, податківці вимагають сторнувати такий ПК з ПДВ, як безпідставний.

А ось друга частина цього роз’яснення вже не так радує. Немає в п. 198.5 ПКУ (на який посилаються податківці) норми, яка б вимагала визнання «компенсуючого» податкового зобов’язання!

Тож, на думку редакції, особа, що отримує послуги з ремонту автомобіля не зобов’язана нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ, незалежно від того, хто здійсню оплату за отримані такою особою послуги. 

Що ж до права на податковий кредит, то наша позиція була і буде наступною: страхова компанія, дійсно, сплачує за послуги з ремонту застрахованого автомобіля, але не власними коштами. Таким чином відбувається виплата страхового відшкодування, яке належить вже застрахованій особі. Тому для неї такий ремонт не є безоплатним. І підстав позбавляти її права на податковий кредит немає.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»