• Посилання скопійовано

Нова декларація з ПДВ: рядок за рядком

Вже за січень 2020 року декларацію з ПДВ слід складати за новою формою. Розглянемо, які зміни були внесені до декларації та нагадаємо загальні правила її складання

Нова декларація з ПДВ: рядок за рядком

За якою формою звітувати?

Нагадаємо, що Мінфін наказом №488 вніс зміни до:

Цей наказ набирає чинності з 1 числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування, крім пунктів 1 та 3 цього наказу, які набирають чинності з 01 січня 2020 року.

Наказ було опубліковано в "Офіційному Віснику" №100 від 27.12.2019 р. Відповідно він набрав чинності з 1 січня 2020 року.

Як завжди, незважаючи на норму пп. 46.6 ПКУ, ДПС повідомила: податкова звітність з ПДВ з урахуванням змін, внесених Наказом № 488, подається починаючи зі звітного (податкового) періоду за січень 2020 року!

 

Коли подається декларація з ПДВ?

Згідно з пп.202.1 ПКУ для платників ПДВ звітним періодом є один календарний місяць, а в окремих випадках, визначених ПКУ, календарний квартал.

Відповідно до пп. 49.18 ПКУ податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний період, що дорівнює:

  • календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця;
  • календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу (півріччя).

При цьому, якщо останній день подання декларації припадає на вихідний (суботу або неділю), святковий або неробочий день (перелік яких наведено у ст. 73 КЗпП), то строк подання декларації переноситься на наступний робочий день.

Але 20 лютого 2020 року – це звичайний робочий день (четвер).  Отже, декларацію з ПДВ за оновленою формою за січень 2020 р. слід подати до 20.02.2020 р. включно!

А ось платники ПДВ – "єдинники", які звітують з ПДВ раз на квартал, вперше декларацію за новою формою подаватимуть, звітуючи за І квартал 2020 р. (п. 202.2 ПКУ та п. 2 р. II Порядку № 21).

Також нагадаємо, що п. 57.1 ПКУ визначено, що платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації.

При цьому, на відміну від строків подання декларації, строки сплати податків не переносяться. Сплатити податок слід в робочий день, який передує вихідному, святковому або неробочому дню, на який припадає граничний строк його сплати.

Отже, заплатити ПДВ в сумі, зазначеній в поданій декларації за січень 2020 року, слід до 28.02.2020 р. (в п’ятницю)!

 

Коли не подається декларація з ПДВ?

Відповідно до п. 49.2 ПКУ та п. 9 р. ІІІ Порядку №21, якщо у звітному періоді підприємство — платник ПДВ не здійснювало жодних постачань (тобто не виникало об’єкта обкладення ПДВ), то ПДВ-декларація за такий звітний (податковий) період не подається, але тільки якщо немає показників, які підлягають декларуванню (у т.ч. суми від’ємного значення попередніх періодів).

Тобто можна не подавати декларацію з ПДВ у разі одночасного виконання двох умов:

  • платником ПДВ не провадилася господарська діяльність — не виникав об’єкт оподаткування;
  • відсутні показники, які підлягають декларуванню (у т.ч. суми від’ємного значення попередніх періодів).

 

Що буде за порушення порядку звітування?

ПКУ розглядає два види порушень: неподання декларації з ПДВ у встановлений строк і помилки при її складанні.

За порушення строку подання декларації з ПДВ платнику податку загрожує штраф, встановлений п. 120.1 ПКУ:

  • за неподання чи несвоєчасне подання - в розмірі 170 гривень за кожне таке порушення;
  • за ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, - 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Помилки в декларації бувають різні (порядок їх виправлення ми розглянемо в наступній статті).

Наприклад, якщо в декларації будуть відсутні або зазначені неправильно обов’язкові реквізити (їх перелік наведено у п. 48.3 ПКУ), таку декларацію податківці можуть відмовитись приймати.  Втім, перевірити наявність таких реквізитів податківці мають при отриманні декларації, а про відмову – надіслати платнику повідомлення (п. 49.11 ПКУ).

Якщо ж ви помилились в сумі податкового кредиту чи податкового зобов’язання, що призвело до неправильної суми розрахунків із бюджетом, то цю помилку обов’язково слід виправити. При цьому, якщо помилку ви виправите лише в бухгалтерському обліку, а  в декларації ні, вам загрожує штраф, передбачений п. 120.2 ПКУ - у розмірі 5% від суми самостійно нарахованого заниження податкового зобов'язання (недоплати).

При виправленні помилок в декларації вам загрожуватиме штраф в розмірі 3% від суми заниження податкового зобов’язання (п. 50.1 ПКУ). Але це дешевше, ніж якщо помилку знайдуть податківці при перевірці.   У разі якщо контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов'язання, зменшення суми бюджетного відшкодування та/або від'ємного значення суми ПДВ платника податків, до нього застосовується штраф (п. 127.1 ПКУ) у розмірі:

  • 25% суми визначеного податкового зобов'язання, завищеної суми бюджетного відшкодування за перше порушення;
  • 50% суми нарахованого податкового зобов'язання, завищеної суми бюджетного відшкодування при повторному протягом 1095 днів визначенні контролюючим органом таких сум.

 

Що змінилось в формі декларації?

Про це податківці розповіли у листі від 31.01.2020 р. № 1617/7/99-00-07-03-02-07

І. Зміни до форми податкової декларації з ПДВ

1. Актуалізовано формат для зазначення інформації щодо:

  • електронної адреси платника податку;
  • серії та номера паспорта;
  • банківських реквізитів; 
  • звітного періоду ("місяць/квартал") у додатках 2 та 3 до декларації.

 Крім того, у додатку 4 до декларації виключено графи "МФО".

2. Деталізовано порядок відображення у розділі І декларації "Податкові зобов’язання" обсягів операцій з вивезення товарів за межі митної території України, а саме:

після рядка 2 додано нові рядки, в яких відображаються операції з вивезення товарів за межі митної території України залежно від порядку оподаткування ПДВ таких операцій:

  • рядок 2.1 "операції, що оподатковуються за нульовою ставкою";
  • рядок 2.2 "операції, що звільнені від оподаткування".

У зв’язку з цим колонки "А" та "Б" рядка 2 декларації не заповнюються.

3. З рядка 5 декларації "Операції, що не є об'єктом оподаткування (ст. 196 ПКУ)), операції з постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до п. 186.2, 186.3 ПКУ за межами митної території України, операції, які звільнені від оподаткування (ст. 197 ПКУпідрозділ 2 розділу XX ПКУ, міжнародні договори (угоди))" виділено окремий рядок 5.1 для зазначення обсягів операцій, які звільнені від оподаткування (розділ V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)), що включені до рядка 5.

4. Зміни, аналогічні описаним у пп. 1, 2 та 3, внесено також до уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

 

ІІ. Зміни, внесені в (Д6) (додаток 6) до декларації

З набранням 01.01.2020 р. чинності постановою КМУ №891, положеннями якої внесено зміни до постанови КМУ №1233, скасовано Звіт про суми податкових пільг та встановлено, що суб’єкти господарювання мають відображати інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності.

У зв’язку з цим у новій редакції викладено (Д6) (додаток 6) до декларації. Назву додатка 6 змінено на "Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю (Д6)".

Але докладно про цей додаток ми розповімо у наступній статті.

 

Правила складання декларації з ПДВ

Декларація з ПДВ складається з однойменного документу (на пару сторінок) та дев’яти додатків до неї. І це ще, якщо не згадувати про доповнення в довільній формі, яке платник ПДВ має право подати разом із декларацією відповідно до п. 46.4 ПКУ (про яке наводиться інформації наприкінці декларації).

Якщо розглядати докладно, то для однієї статті цього буде забагато. Тож зараз ми розглянемо саму декларацію. А додатки до неї розглянемо окремо найближчим часом.

 

Заголовна частина

Спочатку слід визначитись, де ставити позначку «х» в рядку 01. В ньому зазначається, який вид декларації ви складаєте.

Якщо за звітний період  декларація подається вперше, то ця позначка ставиться у рядку 011 (тобто звітна).

Якщо ж за цей звітний період ви вже подавали декларацію, але знайшли в ній помилки, які бажаєте виправити до закінчення граничного строку подання такої декларації, позначка ставиться у рядку 012 (тобто звітна нова).  Втім, цей вид декларації ми докладно розглянемо у наступній статті про виправлення помилок в декларації з ПДВ.

Далі визначаємось зі звітним періодом (рядок 02).

Усі останні зміни з ПДВ – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

 

Звітний (податковий) період визначається у порядку, встановленому ст. 202 ПКУ та р. ІІ Порядку №21, який ми вже згадували вище, але з урахуванням таких особливостей:

1) якщо особа реєструється як платник податку з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, першим звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця.

У разі подання декларації за перший звітний (податковий) період у полі 02 "Звітний (податковий) період" зазначається перший повний календарний місяць;

2) якщо податкова реєстрація особи анулюється в інший день, ніж останній день календарного місяця, то останнім звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається з першого дня такого місяця та закінчується днем такого анулювання, тобто тут зазначається останній повний чи неповний календарний місяць.

Зверніть увагу! У разі подання декларації за останній звітний (податковий) період особою, реєстрація платником ПДВ якої анулюється, проставляється відмітка у полі "Відмітка про подання за останній звітний (податковий) період у разі анулювання реєстрації платником податку".

Отже, якщо ви складаєте декларацію за січень 2020 року, то в рядку 02 ви зазначаєте рік 2020 і місяць 01.

В рядках 03-06 платник наводить інформацію про себе. Їх заповнити не складно, виходячи з назви рядків.

В останньому рядку заголовної частини декларації зазначається орган ДПС, до якого вона подається.

 

Розділ І «Податкові зобов’язання»

Цей розділ складається з 9 рядків, однак деякі з них мають додаткові рядки. В них наводиться інформація про обсяг операцій, здійснених платником податку (без урахування ПДВ) і сама сума податкового зобов’язання з ПДВ, що виникла за такими операціями.

 

Нагадаємо!

До декларації вносяться дані податкового обліку платника окремо за кожний звітний (податковий) період без наростаючого підсумку (п. 1 р. III Порядку № 21).

 

У першому рядку наводяться операції, які оподатковуються за основною ставкою 20% (рядок 1.1) та за ставкою 7% (рядок 1.2). Обидва рядки вимагають заповнення додатку Д5. Адже в цих рядках наводиться загальні суми обсягу операції та ПДВ, а у додатку Д5 ці операції наводяться в розрізі контрагентів, з якими вони були здійснені (за їх індивідуальними податковими номерами).

У рядку 2 тепер наводяться операції з вивезення товарів за межі митної території України. В рядку 2.1 наводяться такі операції, до яких застосовується ставка ПДВ 0%, а в рядку 2.2 – операції з вивезення, які звільнені від оподаткування.  

Зверніть увагу! Як нагадують податківці, колонки "А" та "Б" рядка 2 декларації не заповнюються!  Це видно і з самої оновленої форми декларації. З неї ж видно, що в колонці Б рядку 2.1 має наводитись сума ПДВ «0», а ось в рядку 2.1 буде позначка «Х».

У рядку 3 наводяться в такому ж порядку інші операції, які оподатковуються ПДВ за ставкою 0%. Нагадаємо, що перелік усіх операцій, до яких застосовується така ставка, наведено в ст. 195 ПКУ, п. 211.1, п.8 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ.

В рядку 4 наводяться податкові зобов’язання, нараховані за п. 198.5 ПКУ та пп. 199.1 ПКУ. Вони наводяться окремо за ставками 20% та 7% (рядок 4.1 та 4.2 відповідно).

Нагадаємо, що ставка ПДВ 7% наразі застосовується лише до операції з постачання лікарських засобів та медичних виробів (згідно з пп. «в» п. 193.1 ПКУ). Про те, що така ж ставка застосовується і в разі списання цих товарів, податківці роз’яснювали тут.

Також при нарахуванні податкових зобов’язань за п. 199.1 ПКУ (для коригування податкового кредиту платника, який одночасно здійснює як оподатковані, так і неоподатковані операції)  використовується та ставка податку (20 або 7 %), яка зазначена в отриманій від постачальника податковій накладній, складеній ним при постачанні товарів/послуг, необоротних активів. Про це податківці зазначали тут.

Заповнення рядка 4 вимагає складання трьох додатків: Д1, Д5 і Д7. 

В рядку 5 наводяться (загальною сумою):

  • операції, які не є об’єктом оподаткування ПДВ. Зверніть увагу! Йдеться не про всі можливі операції, за якими ПДВ не виникає за визначенням, а лише про ті, що наведені у ст. 196 ПКУ;
  • операції, що звільнені від оподаткування (за ст. 197 ПКУ та підрозділом 2 розділу ХХ ПКУ);
  • операції з постачання послуг за межами митної території України. Нагадаємо, що місце постачання послуг визначається за ст. 186 ПКУ.

Окремо у службовому рядку 5.1 наводяться операції, які звільнені від оподаткування.

Заповнення рядка 5 вимагає складання додатку Д6.

Такий порядок заповнення рядка 5 є новим, але, сподіваємось, не спричинить складнощів. 

У рядку 6 наводиться інформація про послуги, отримані платником від нерезидентів. Йдеться лише про ті послуги, місце надання яких за ст. 186 ПКУ визначено на митній території  України. В цьому рядку наводиться не лише вартість таких послуг (в гривні згідно з даними бухгалтерського обліку), а й сума ПДВ, яка нараховується за ставкою 20% на вартість цих послуг (тобто «зверху»).

Докладніше про оподаткування таких послуг читайте туттуттут та тут.

У рядку 7 наводиться коригування податкового зобов’язання з ПДВ. Воно, як відомо, здійснюється на підставі розрахунків коригування, що складаються і реєструються за ст. 192 ПКУ.

Заповнення рядка 6 та/або рядка 7  вимагає складання додатку Д1.

Окремо у рядку 8 наводиться коригування ПЗ з ПДВ  у випадку нецільового використання товарів, ввезених на митну територію України в режимі звільнення від оподаткування ПДВ. 

А далі в рядку 9 наводиться загальний підсумок – сума визнаних податкових зобов’язань за всіма ставками (20% та/або 7%), які застосовував платник податку.  Порахувати її легко, виходячи з формули, що зазначена в назві цього рядка.

Зверніть увагу! Зазначити в розділі І декларації податкове зобов’язання, яке виникло в платника у звітному періоді, слід незалежно від того, чи була складена та зареєстрована за таким зобов’язанням податкова накладна!

А ось зменшити податкове зобов’язання (в рядку 7) платник податку зможе за наступними правилами:

  • постачальник має право зменшити податкові зобов’язання на підставі розрахунку коригування, своєчасно зареєстрованого отримувачем в ЄРПН, у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому його складено;

  • але якщо розрахунок коригування зареєстрований в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то постачальник має право зменшити податкові зобов’язання у декларації з ПДВ того звітного періоду, в якому його зареєстровано в ЄРПН.  

 Про це ми писали тут.

 

 Розділ ІІ «Податковий кредит»

В рядку 10 наводиться інформація про придбані товари і послуги, ціна яких містить ПДВ 20% (рядок 10.1) та 7% (рядок 10.2). Далі у рядку 10.3 відображаються операції з придбання товарів, послуг, які оподатковуються ПДВ за ставкою 0%.

Заповнення рядка 10 вимагає складання додатку Д5 (у якому така інформація наводиться в розрізі ІПН контрагентів).

В рядку 11 відображаються операції з імпорту товарів. В рядку 11.1 відображається імпорт, що оподатковується за ставкою 20%, а в рядку 11.2 – 7%.

В рядку 12 відображаються погашені податкові векселі  (правила застосування яких має визначати підрозділ 3 розділу ХХ ПКУ).

Як нагадують податківці в «ЗІР» (підкатегорія 101.10) використовувати векселі при імпорті товарів наразі мають право:

  • вітчизняні підприємства суднобудівної промисловості (клас 35.11 група 35 КВЕД ДК 009:2005) при ввезенні у митному режимі імпорту на митну територію України устаткування, обладнання та комплектуючих, що не виробляються в Україні, для використання у господарській діяльності;
  • суб’єкти господарювання, які реалізують інвестиційні проекти у пріоритетних галузях економіки, схвалені відповідно до Закону «Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць», тимчасово, з 1 січня 2013 року до 31 грудня 2022 року включно при ввезенні у митному режимі імпорту на митну територію України устаткування (обладнання) та комплектуючих виробів до нього.

В рядку 13 (який  вимагає складання додатку Д1) наводиться інформація про послуги, придбані від нерезидентів, якщо місцем їх надання вважається митна територія України.

Зверніть увагу! На відміну від податкового зобов’язання, що виникає у платника за цими послугами, скористатися податковим кредитом він зможе лише на підставі зареєстрованої  податкової накладної. Отже, якщо податкова накладна буде зареєстрована несвоєчасно, то ПЗ з ПДВ такий платник задекларує у звітному періоді їх виникнення, а ПК скористається вже у звітному періоді реєстрації такої податкової накладної.

У рядку 14 (який також вимагає складання додатку Д1) наводяться операції з коригування податкового кредиту, проведеного за ст. 192 ПКУ у звітному періоді.

При цьому, як роз’яснюють податківці:

  • покупець повинен зменшити податковий кредит у декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, на який припадає дата складення розрахунку коригування, та зареєструвати його в ЄРПН у встановлені терміни;
  • при збільшенні суми компенсації вартості товарів/послуг  покупець має право збільшити податковий кредит на підставі розрахунку коригування, своєчасно зареєстрованого в ЄРПН, у декларації з ПДВ за той звітний (податковий) період, в якому його складено, або за будь-який наступний звітний (податковий) період, але не пізніше ніж через 1095 днів з дати його складення;
  • якщо розрахунок коригування зареєстрований в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то покупець має право збільшити податковий кредит у декларації з ПДВ того звітного періоду, в якому його зареєстровано в ЄРПН, або будь-якого наступного звітного (податкового) періоду, але не пізніше ніж через 1095 днів з дати його складення.

Окремо у рядку 15 наводиться коригування податкового кредиту у зв’язку з перерахуванням частки використання в оподаткованих операціях основних засобів, придбаних до 01.07.2015 р. Але таке коригування проводиться за підсумками року і лише тими платниками ПДВ, які одночасно здійснюють як оподатковані, так і неоподатковані цим податком операції, на підставі і за правилами, встановленими п.  42 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.  І заповнення цього рядка вимагає складання додатку Д7.

Рядок 16 актуальніший, адже в ньому наводиться сума від’ємного значення ПДВ, яка включається до складу податкового кредиту поточного звітного періоду. Воно може виникнути:

  • якщо у декларації за попередній звітний період у вас виникло від’ємне значення ПДВ, яке ви зазначили у рядку 21 (рядок 16.1 поточної декларації);

  • якщо ви збільшили від’ємне значення внаслідок виправлення помилки у періоді, за який ви подаєте декларацію. В такому випадку у рядку 16.2 декларації відображається позитивне значення (сума податкового кредиту збільшується). Якщо ж ви зменшили суму від’ємного значення ПДВ, то у рядку 16.2 зазначається сума такого зменшення зі знаком «мінус»;

  • якщо суму від’ємного значення вам збільшили або зменшили внаслідок податкової перевірки (на підставі отриманого податкового повідомлення-рішення!) (рядок 16.3 поточної декларації). Правила відображення коригування ті ж самі.

А далі у рядку 17 ви рахуєте загальну суму податкового кредиту, на який маєте право, за формулою, наведеною у назві цього рядка. І переходите до наступного розділу, присвяченого розрахункам із бюджетом.

 

Розділ ІІІ «Розрахунки за звітний період»

Якщо сума податкового зобов’язання (значення рядка 9) перевищує суму податкового кредиту (значення рядка 17), то ви в рядку 18 зазначаєте позитивну різницю. Це і буде сума ПДВ, яку слід сплатити до бюджету і на цьому заповнення цього розділу декларації для вас закінчується!

Якщо ж сума податкового кредиту більша, то виникає згадане вище від’ємне значення ПДВ, яке наводиться у рядку 19. А далі слід визначити, як цю суму використати.  

Алгоритм дій наступний:

  • спочатку ви визначаєте суму ліміту реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування, яка діє на момент подання декларації. Що це означає? Що затягувати з подальшим заповненням та поданням такої декларації після того, як ви дізнались про цей реєстраційний ліміт, не варто (адже в будь-який момент на вас може бути зареєстрована податкова накладна або розрахунок коригування, і його сума може змінитись). Така сума наводиться у окремій графі рядка 19.1;

  • потім ви порівнюєте суму ліміту реєстрації і значення рядка 19 декларації. Якщо сума ліміту реєстрації більша або ці показники рівні, то ви можете використати у поточному звітному періоді усю суму від’ємного значення ПДВ. Із певними обмеженнями (наприклад, умовами бюджетного відшкодування, які ми розглянемо у наступній статті), але тим не менш. Якщо ж сума ліміту реєстрації менша, то різницю ви зазначаєте у рядку 19.1 та одразу переносите до рядка 21 – це те від’ємне значення ПДВ, яке потрапить до податкового кредиту наступного звітного періоду;

  • в рядку 20 ви розпоряджаєтесь у поточному звітному періоді тією сумою від’ємного значення цього періоду, яка не перевищує суму реєстраційного ліміту;

  • шляхів використання відємного значення у поточному звітному періодів всього три і всі вони визначені п. 200.4 ПКУ. Це: погашення податкового боргу з ПДВ в разі відсутності такого боргу – бюджетне відшкодування  (або грошима на поточний рахунок, або зарахуванням в рахунок майбутніх платежів з ПДВ, або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету) або ж зарахування до податкового кредиту наступного звітного періоду.

Зверніть увагу! Закон не обмежує кількість шляхів використання такого від'ємного значення у одному звітному періоді. Наприклад, якщо у вас є 1 млн грн від'ємного значення в межах реєстраційного ліміту, ви цілком можете в одному звітному періоді частину цієї суми використати на погашення податкового боргу з ПДВ, частину – прямувати на погашення податкового боргу з інших податків (в межах бюджетного відшкодування);

  • Але заповнення рядка 20.2 (бюджетне відшкодування) вимагає складання додатків Д3 і Д4 (які ми докладно розглянемо у наступній статті).

Зверніть увагу: використання від'ємного значення в рядку 20 може призвести до одночасного зменшення суми реєстраційного ліміту!  І якщо щодо операцій з бюджетного відшкодування (рядки 20.2, 20.2.1, 20.2.2 декларації)  це прямо передбачено ПКУ, то, наприклад, щодо погашення податкового боргу з ПДВ (рядок 20.1) такої вимоги немає. Але податківці наполягають, що реєстраційний ліміт зменшується і в цьому випадку. І це стала позиція, про яку ми писали ще у 2016 році і яка зберігається й зараз (див. тут  і в «ЗІР», підкатегорія 101.17).

 

Про що слід не забути вкінці?

Звісно, навести дату подання декларації і підписи керівника та головного бухгалтера (або осіб, уповноважених на виконання їх обов’язків) та їх реєстраційні номери облікової картки платників податків або серію та номер паспорту (для тих, хто має в цьому паспорті відмітку про відмову від реєстраційного номеру). Це обов’язкові реквізити декларації!

Але це ще не все. Наприкінці декларації наводиться за потреби інформація щодо:

  • переходу на місячний податковий період;
  • останнього звітного періоду – для тих, кому реєстрацію платника ПДВ анулювали;
  • скасування касового методу податкового обліку.

А ще наприкінці декларації наводиться інформація про:

  • подані у її складі додатки. Враховуючи те, що їх складання вимагає майже кожен рядок декларації, не забудьте зазначити цю інформацію або перевірити, якщо вона у вас зазначається автоматично!
  • подану заяву про  вибір квартального звітного періоду (її форма затверджена додатком 1, але до Порядку №21);
  • те, що вашим філіям (структурним підрозділам) делеговане право складати податкові накладні/розрахунки коригування. Форма повідомлення про це затверджена додатком 2 до Порядку № 21;
  • те, що  митне оформлення товарів, вивезених за межі митної території України (заповнення рядка 2 декларації), здійснювалося не з використанням електронної митної декларації. В такому випадку  до контролюючого органу за місцем обліку платника податків подаються оригінали митних декларацій (примірники декларанта). А наприкінці декларації зазначається їх кількість.

Якщо у звітному періоді  ви заповнюєте рядки 16.2 та/або 16.3 (тобто коригуєте від'ємне значення минулого звітного періоду самостійно чи за наслідками податкової перевірки), про це обов’язково слід зазначити наприкінці декларації!  Така інформація наводиться зі зазначенням дати і номеру документа-підстави та суми коригування (+/-).

А якщо ви вирішили  подати разом з такою податковою декларацією доповнення до такої декларації, які складені за довільною формою, що вважатимуться невід'ємною частиною податкової декларації, то про це теж слід зазначити наприкінці декларації з ПДВ. Нагадаємо, що таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання.

Ось, власне, і все, декларація готова. Але до неї ще треба скласти додатки. Про те, як це зробити, ми розповімо у наступній статті.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»