• Посилання скопійовано

Змінилась ціна експортованого товару: чи потрібно коригувати ПН?

ДПСУ було розглянуто порядок коригування обсягів постачання товарів, вивезених за межі митної території України, у разі наступного за постачанням збільшення ціни таких товарів, та застосування ставки податку на додану вартість до суми такого збільшення

Змінилась ціна експортованого товару: чи потрібно коригувати ПН?

Коментар до ІПК від 04.02.2020 р. №452/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

Під час продажу товарів нерезиденту (вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту, що засвідчено відповідною митною декларацією) підприємство складає податкову накладну на операцію з експорту (з кодом 07).

Згідно з пп. 195.1.1 ПКУ операції з вивезення товарів у митному режимі експорту оподатковуються за нульовою ставкою.

В свою чергу, податківці у ІПК від 04.02.2020 р. №452/6/99-00-07-03-02-06/ІПК роз’яснюють, якщо надалі за домовленістю з покупцем-нерезидентом платник податку планує збільшити договірну (контрактну) вартість вивезених товарів, що буде оформлено відповідним первинним документом (актом про ретроспективне збільшення вартості), такий платник має скласти РК до ПН виписаної при експорті товарів у порядку, аналогічному передбаченому для податкових накладних.

Тобто такий РК також складається із застосуванням ставки податку 0 відсотків.

Водночас, податківці звернули увагу, що такий розрахунок коригування складається на дату доплати коштів покупцем та підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником.

Така їх позиція звичайно доволі спірна, оскільки у п. 192.1 ПКУ мова йде про коригування у разі будь-якої зміни суми компенсації. А зміна суми компенсації відбудеться на дату складання акту про збільшення вартості, а не на дату доплати покупцем. Проте податківці, з метою визначення дати складання РК при зміні ціни, зважають саме на дату коли була здійснена доплата за товар (або повернення коштів покупцю).

 

Як скласти РК до експортної ПН?

Податківці нагадали , що у разі коригування кількісних та/або вартісних показників табличної частини податкової накладної у зв'язку зі зміною суми компенсації вартості товарів (зокрема наступний за постачанням перегляд цін) порядок складання РК передбачено п. 23 Порядку №1307:

  • показники рядка податкової накладної, що коригується, зазначаються із знаком «-» окремо в кожній графі;
  • додається(ються) новий(і) рядок(ки) з виправленими показниками (за потреби), якому(им) присвоюється новий черговий порядковий номер, що не зазначався в податковій накладній;
  • рядку податкової накладної, що коригується, зазначеному із знаком «-», та новому(им) рядку(ам) з виправленими показниками, що його замінює(ють), присвоюється однаковий порядковий номер групи коригування, який зазначається у графі 2.2 табличної частини розрахунку коригування, та наводиться однакова причина коригування.

 

Від редакції. У коментованій консультації ДПСУ не вказала, що у такому РК, в обох рядках зазначається причина коригування 101 «Зміна ціни».

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»