• Посилання скопійовано

Ризиковість платника ПДВ: як довести нелогічність ДПС?

Чергова справа щодо віднесення платника ПДВ до ризикових без обгрунтування таких дій від ДПС

Ризиковість платника ПДВ: як довести нелогічність ДПС?

1) 18.02.2020 р. підприємство віднесено до ризикових по п. 8 критеріїв - причина: «п. 8 - Зустрічний транзит».

2) При цьому, за період з 19.02.2020 р. по 25.02.2020 р. було зареєстровано 33 ПН - «ризиковість», вона така, дивна).

3) З 26.02.2020 р. заблоковані 52 ПН - а це вже «ризиковість» та сама.

При цьому, всі вхідні ПН зареєстровані! А серед заблокованих має ПН, які оформлялися в рамках тих же договорів, що і зареєстровані ПН - це не для подиву ... для історії пишу).

4) 27.02.2020 р. подана Таблиця даних, яка була врахована, але 28.02.2020 р. прийшло протилежне рішення з причиною «Наявність в органах ДПС податкової інформації, що свідчіть Про здійснення платником ризиковості операцій»!

5) Підприємство обдзвонило всіх своїх контрагентів (понад 100), щоб дізнатися, чи немає хто-то з них ризиковий статус - «ризикових» немає!

02.03.2020 р. був поданий пакет документів в ГУ ДПС у Дніпропетровській області про виведення з ризикових.

Рішенням від 11.03.2020 р. підприємство залишається в ризикових - причина: «П8 - наявна податкова інформація, яка стала відома у процесі провадження поточної діяльності під час виконання покладених на контролюючі органи функцій, що визначає ризиковість здійснення господарської операції». Тобто просто цитата без конкретики!

7) 13.03.2020 р. компанія направляє в ДПСУ та регіональну ДПС запити на отримання публічної інформації (щодо суті податкової інформації, яка свідчить про ризикованість операцій).

8) ДПСУ 18.03.2020 р. відповідає, що «не володіє запитуваною інформацією» (при тому, що 28.02.2020 р. прийнято негативне рішення про неприйняття Таблиці кодів з посиланням на п. 8 і перенаправляє запит в регіональну ДПС (див. пункт 4 справи);

9) ГУ ДПС у Дніпропетровській області на сьогодні відповіді не надала (23.03.2020 р. був останній день) - а це вже щодо "ризиковості" таємничої).

 

Висновки:

1) Інформацію про реальні причини «ризиковості» платнику так і не надано (хоча терміни минули)! І тут напрошується питання - чому не дати інформацію, якщо є, що давати і все обґрунтовано?!

2) Позиція податкових органів суперечлива за своєю суттю (18.02.2020 р. підприємство включають до ризикових, але ПН продовжують реєструватися до 25.02.2020 р.; вхідні ПН зареєстровані; ДПСУ блокує Таблицю кодів в зв'язку з «наявністю податкової інформації» і водночас вона «не володіє податковою інформацією», коли її просить надати платник).

3) Підприємство на сьогодні не працює!

P.S. Прихильники СМКОР все це описують однієї компактної фразою: "... Ця система дозволяє працювати тонше, ефективніше, про що свідчить статистика".

Андрій Тамошюнас, податковий адвокат, партнер консалтингової компанії ADA Group

Джерело: Андрій Тамошюнас, податковий адвокат, партнер консалтингової компаниії "ADA Group"

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»