• Посилання скопійовано

Чи може неприбуткова організація здійснювати медстрахування працівників?

Податківці розповіли, чи збереже неприбуткова організація свій податковий статус у разі укладання нею як страхувальником договорів добровільного колективного медичного страхування працівників

Чи може неприбуткова організація здійснювати медстрахування працівників?

Коментар до ІПК ДПС від 22.01.2020 р. № 238/5/99-00-07-02-02-05/ІПК

ДПСУ нагадала, що неприбуткова організація не сплачує податок на прибуток у разі дотримання таких умов:

  • доходи (прибутки) використовуються такою неприбутковою організацією виключно для фінансування видатків на її утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, як це передбачено пп. 133.4.2 ПКУ;

  • не здійснюється розподіл доходів (прибутків) серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб.

Тепер подивимося, чи виконуються ці вимоги в разі медстрахування працівників.


Якщо «неприбутківець» отримує на медстрахування працівників цільові кошти

Відповідно до п. 38 ч.1 ст. 2 БКУ одержувач бюджетних коштів - це суб'єкт господарювання, громадська чи інша організація, яка не має статусу бюджетної установи, уповноважена розпорядником бюджетних коштів на здійснення заходів, передбачених бюджетною програмою, та отримує на їх виконання кошти бюджету.

На підставі зазначеного вище ДПСУ робить висновок, що укладання неприбутковими організаціями договорів добровільного медичного страхування зі страховиками про страхування працівників таких організацій за рахунок коштів обласного бюджету за бюджетною програмою не є підставою для втрати статусу неприбуткової організації за умови, що отримані зазначеними організаціями кошти витрачаються за цільовим призначенням.

Тут варто звернути увагу, що у даній ІПК йдеться про отримання бюджетних коштів за конкретною програмою, вочевидь, щодо страхування. Тому в даному випадку укладання договорів страхування є цільовим витрачанням таких коштів.

 

А як щодо решти «неприбутківців»?

Якщо ж йдеться про страхування працівників неприбутковою організацією за власний кошт, то тут вже податківці будуть вважати це нецільовим використанням доходів. Оскільки внески підприємств згідно з договорами добровільного медичного та пенсійного страхування працівників і членів їхніх сімей відносяться до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці. А інші виплати працівникам, здійснені за рахунок доходів (прибутків) неприбуткової організації, у разі якщо вони не є фінансуванням видатків, визначених пп. 133.4.2 ПКУ, вважатимуться недотриманням неприбутковою організацією вимог цього підпункту.

Як наслідок, роботодавець втратить свій неприбутковий статус.  Зокрема, таку позицію висловлювали податківці у ІПК від 26.04.2018 р. №1889/6/99-99-15-02-02-15/ІПК (яку ми коментували тут).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»