• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №23(54) | 26.12.2019 р.

П'ятдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №23(54) | 26.12.2019 р.

Це – двадцять третій з початку року (і п’ятдесят четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • проінформуємо, що ФСС оприлюднив плани перевірок Фонду соцстраху на І квартал 2020 року;
  • визначимося, кого з юросіб перевірить ДПС до кінця року;
  • нагадаємо, як Держпраці виносить постанови щодо трудових штрафів під час перевірок;
  • зазначимо, що за словами Верланова кількість планових перевірок ДПС у 2020 році буде на 20% менше;
  • з’ясуємо, як змінився порядок обміну е-документами з ДПС;
  • розповімо, що ВРУ схвалила другий законопроект щодо роботи ДМС та ДПС у статусі єдиних юросіб.

Гарного Вам читання!

***

 

Знайомимося з планом перевірок Фонду соцстраху на І квартал 2020 року
З березня 2019 року відновлено планові перевірки страхувальників щодо використання ними коштів Фонду. При цьому квартальні плани-графіки проведення планових перевірок повинні розміщуватись на веб-порталах Фонду в областях та місті Києві.

Станом на 21.12.2019 р. всі регіональні управління Фонду соцстраху та Фонд у м. Києві уже оприлюднили Плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на І квартал 2020 року.

З ними можна ознайомитися у нашій новині розрізі областей.

 

Змінено Порядок обміну е-документами з ДПС
Мінфін наказом від 22.10.2019 р. №444 вніс зміни до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами.

Ним термін «електронний цифровий підпис (печатка)» замінюється на «кваліфікований електронний підпис (печатка)».

Зверніть увагу! Недержавним суб’єктам господарювання зберігати кваліфікований ЕП можна і не на токені. Але при створенні електронного документа суб’єкти господарювання повинні будуть застосовувати саме кваліфікований ЕП. Не стосується така вимога лише звичайних фізосіб.

Видані ЕЦП та посилені сертифікати відкритого ключа, що були видані до 07.11.2018 р. використовуються як кваліфікований електронний підпис та кваліфікований сертифікат електронного підпису до закінчення строку дії посиленого сертифіката відкритого ключа, але не пізніше двох років з дня набрання чинності цим Законом (тобто не пізніше ніж 07.11.2020 р.). Про це читайте у нашій новині ось тут.

 

Кого з юросіб перевірить ДПС до кінця року? Оновлено план-графік
12 грудня ДПСУ оприлюднила оновлені (станом на 12.12.2019 р.):

  • Розділ І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;

  • Розділ ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів». 

Завантажити їх можна у нас на порталі або безпосередньо на сайті ДПСУ.

Розділ ІІІ «Документальні перевірки платників податків - фізичних осіб» (станом на 28.11.2019 р.) (завантажити) та Розділ ІV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати ПДФО, військового збору та ЄСВ» з урахуванням коригування (станом на 13.09.2019 р.) (завантажити) поки що залишено без змін.

Згідно з оновленими даними перших двох розділів, у 2019 році податківці планують ще провести 5189 планових податкових перевірок. Це лише на 2 перевірки менше, ніж у плані-графіку за листопад.

 

Як Держпраці виносить постанови щодо трудових штрафів під час перевірок?
Штрафи за інспекційними відвідуваннями накладаються на підставі:

  • рішення суду про оформлення трудових відносин із працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, та встановлення періоду такої роботи чи роботи на умовах неповного робочого часу в разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, в установі, організації;

  • акта, складеного за результатами заходу державного контролю за додержанням законодавства про працю або зайнятість населення, здійсненого у зв’язку з невиконанням вимог припису;

  • акта, складеного за результатами заходу державного контролю за додержанням законодавства про працю, під час якого виявлено факти використання праці неоформлених працівників;

  • акта про неможливість проведення інспекційного відвідування/невиїзного інспектування;

  • акта перевірки ДПС, її територіального органу, під час якої виявлені порушення законодавства про працю.

Про це та про те, як відбувається призначення до розгляду справ про накладення штрафу, чим це регулюється, читайте ось тут.

 

У 2020 році буде на 20% менше планових перевірок ДПС, – Верланов
За словами голови ДПС Сергія Верланова, планових перевірок буде менше, а їхня якість вища.

«Кількість планових перевірок буде на 20% менша, ніж цього року», – сказав Верланов.

За його словами, кількість перевірок скоротиться за рахунок впровадження ризик-орієнтованого підходу.

Відповідаючи на питання про найбільш ризикові галузі, він зазначив, що служба зараз аналізує це питання і результати аналізу буде видно в плані перевірок.

Також Верланов повідомив, що більшість позапланових перевірок буде стосуватися відшкодування ПДВ, оскільки це пряма вимога законодавства.

 

ВРУ схвалила другий законопроект щодо роботи ДМС та ДПС у статусі єдиних юросіб
18 грудня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект №2419.

«Законопроект щодо створення єдиної юридичної особи для податкової і митної служб об’єднав зал – його підтримав 341 депутат. Це свідчить про увагу суспільства до процесів, які наразі тривають в податковій службі. Наші ініціативи щодо реформування служби, розвитку сервісів, заходи зі забезпечення наповнення бюджету підтримані. Прийнятий законопроєкт дозволить нам швидше реформуватись, швидше та ефективніше впроваджувати зміни, яких від нас очікують. Дякую депутатам за підтримку», - прокоментував голова ДПС Сергій Верланов результати голосування.

Прийнятим документом визначено механізм реалізації концепції єдиної юридичної особи для Державної податкової та Державної митної служб та розмежування їхніх функцій. Проектом закону вноситься низка змін до Податкового кодексу України.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»