• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №1(55) | 21.01.2020 р.

П'ятдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №1(55) | 21.01.2020 р.

Це – перший з початку року (і п’ятдесят п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минув майже місяць, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • розповімо, що СБУ 15 січня проводила обшуки в ДПС;
  • дізнаємося, скільки доведеться заплатити штрафу за неоформленого працівника у 2020 році;
  • поговоримо про долю законопроекту про зменшені трудові штрафи;
  • зупинимося на нових правилах перевірок Держпраці з питань праці;
  • наведемо довідник перевірок різних контролюючих органів на 2020 рік;
  • визначимося, кого перевірять страхові експерти ФСС з охорони праці.

Гарного Вам читання!

***

 

СБУ провела обшуки у Верланова (а прес-служба ДПС це заперечила)
15 січня в кількох областях у податківців проходили обшуки. В голови Державної податкової служби Сергія Верланова відбувалися слідчі дії.

СБУ повідомила, що для реалізації оборудки посадовці департаменту обслуговування платників та інформаційних технологій, департаменту моніторингу ризикових операцій і доходів ДПС України спільно зі службовцями ДПС у Київській, Львівській, Миколаївській, Волинській та Донецькій областях і місті Києві вступили у змову з власниками ІТ-підприємства.

Ця компанія здійснювала розробку відповідного програмного забезпечення для ДПС та знає алгоритми роботи електронних інформаційних ресурсів ДФС України.

Але за даними прес-служби у ДПС проходили «планові слідчі дії у повному співробітництві з керівництвом СБУ». Окремо наголошено, що ніяких обшуків у керівництва податкової не відбувалося.

 

Скільки доведеться заплатити штрафу за неоформленого працівника у 2020 році?
Держпраці у Хмельницькій області розповіла, що з 1 січня 2020 року мінімальна заробітна плата становить 4723 грн, а у погодинному розмірі – 28,31 грн.

Відповідно змінилися розміри всіх видів трудових штрафів. З ними можна ознайомитися тут.

Зокрема, за порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати (141690 грн) у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ.

 

Інспектування Держпраці – тепер без попередження і лише виїзні!
З 31 грудня діє новий Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджений постановою КМУ №1132. Про його появу ми повідомляли тут.

Серед найцікавіших змін, які він приніс:

  • скасування невиїзних інспектувань;

  • відсутність обов’язку інспекторів попереджати про інспектування заздалегідь;

  • відсутність умови, що виконання їх приписів позбавляє роботодавця від штрафів.

При цьому тривалість інспекційного відвідування не може перевищувати 10 робочих днів.

У Порядку №1132 немає норми про те, що Держпраці веде реєстр виданих службових посвідчень інспекторів праці. Натомість йдеться про оприлюднення Держпраці інформації про видані службові посвідчення інспекторів праці. Службове посвідчення, щодо якого не оприлюднена інформація, вважається недійсним. Про це та про інші зміни можна дізнатися у нашій аналітиці.

 

Кого перевірять страхові експерти ФСС з охорони праці?
Окремі відділення ФСС почали розміщувати графіки проведення планових перевірок суб'єктів господарювання страховими експертами та експертками з охорони праці на I квартал 2020 року.

Станом на 21 січня відповідні графіки розміщено в управліннях 9 областей та м. Києва.

Нагадаємо також, що 21 грудня всі регіональні управління Фонду соцстраху та Фонд у м. Києві оприлюднили Плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на І квартал 2020 року. Ознайомитися з ними можна тут.

 

Закон про нові трудові штрафи – вже на підписі в Президента!
17 січня голова ВРУ нарешті підписав законопроект №1233 та відправив його на підпис Президентові. Про це йдеться у карточці законопроекту на сайті ВРУ.

Тож тепер протягом 15-ти днів після отримання закону Президент має або підписати його, або повернути закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до ВРУ для повторного розгляду (ветувати).

Після підписання закон має бути опублікований в офіційному виданні. За текстом законопроекту, він набере чинності з дня, наступного за днем такого опублікування. Після цього ми розглянемо та проаналізуємо цей закон, якщо щось змінилося.

З новими штрафами можна ознайомитися в нашій порівняльній таблиці.

 

І наостанок – довідник від редакції «Дебету-Кредиту»
У нашій державі існує цілий ряд контролюючих органів, які мають право перевіряти суб’єктів господарювання. І усі вони щорічно займаються різними перевірками десятків тисяч підприємців та підприємств. Хто і до кого прийде з перевіркою у 2020 році –дивіться тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»