• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №5(59) | 25.03.2020 р.

П'ятдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №5(59) | 25.03.2020 р.

Це – п’ятий з початку року (і п’ятдесят дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • наголосимо, що через коронавірус введено мораторій на всі планові перевірки;
  • з’ясуємо, чи буде проводити Держпраці інспекційні відвідування під час карантину;
  • наведемо плани ФСС щодо перевірок на ІІ квартал 2020 року;
  • дізнаємося, хто та як буде перевіряти бізнес щодо дотримання умов карантину;
  • поговоримо про чергове оновлення ДПСУ плану-графіка перевірок на 2020 рік;
  • зазначимо, що ДПС запустила серію відео щодо роботи з її Е-сервісами;
  • проінформуємо, коли та як карантин буде вважатися форс-мажором.

Гарного Вам читання!

***

 

З 17 березня діє мораторій на перевірки бізнесу на час карантину
За Законом №530 на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19):

1) роботодавець може доручити працівникові, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором вдома, а також надавати працівнику, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, за його згодою відпустку. Термін перебування у відпустці без збереження заробітної не включатиметься у загальний строк, встановлений частиною другою ст. 84 КЗпП;

2) власником підприємства, установи, організації або уповноваженим органом може змінюватися режими роботи органів, закладів, підприємств, установ, організацій, зокрема, щодо прийому та обслуговування фізичних та юридичних осіб. Інформація про такі зміни повинна доводитися до відома населення з використанням веб-сайтів та інших комунікаційних засобів; 

3) з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення;

4) забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Про те це не всі зміни. Податкові пільги почали діяти  з 18 березня та були введені окремим Законом № 533. Докладно про нього ми писали тут, про правила проведення перевірк ДПС під час карантину з розрахунком змін – тут, а роз’яснення від голови ДПС читайте тут.

 

Держпраці не проводитиме перевірки під час карантину
З метою запобігання поширенню короновірусу Covid-19, збереження здоров’я і задля безпеки працівників, на виконання окремого доручення І. Дегнери від 16.03.2020 р. №Д-122/1/10.1-20 всі управління Держпраці тимчасово припинили проведення:

  • планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю);

  • інспекційних відвідувань з питань виявлення неоформлених трудових відносин;

  •  проведення масових заходів, у яких бере участь 10 або більше осіб;

  •  особистого прийому громадян; перевірки знань з питань охорони праці.

 

ДПС запустила серію відео щодо роботи з її Е-сервісами
У зв’язку з оголошеним в Україні карантином з 12 березня ДПС закликає платників користуватися електронними сервісами.

Для допомоги платникам податків ДПС розпочала серію відеоуроків. В них роз’яснюватиметься, як правильно користуватися електронними сервісами. 

Зокрема, перший відеоурок присвячено заповненню декларації про майновий стан і доходи громадян, а другий – квартальної декларації фізособами на ІІІ групі ЄП.

 

Форс-мажор через карантин: відповіді від ТПП
ТПП надала докладне роз’яснення щодо визнання карантину форс-мажором. Якщо коротко, то:

  1. На законодавчому рівні відсутність грошей не вважається форс-мажором, тому неможливість сплати не можна віднести до форс-мажорних обставин, якщо немає підтвердження технічних обмежень здійснення сплати.

  2. ТПП може розглядати заяви засвідчення форс-мажорних обставин у разі неможливості користування приміщеннями у зв’язку із введеними на рівні державної влади  обмеженнями або заборонами для суб’єктів господарювання у відповідних сферах.

  3. У зв’язку з введеним карантином, жодним нормативно-правовим актом на території України  не передбачена можливість відмови у виході на роботу без оформлення відпустки, лікарняного, одержання згоди керівництва працювати за дистанційним графіком без шкоди для роботи.

 

Плани перевірок Фонду соцстраху на ІІ квартал 2020 року
Нагадуємо, що вже рік, як відновлено проведення планових перевірок страхувальників щодо використання ними коштів Фонду (з березня 2019 року).

Станом на 20 березня, Плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІI квартал 2020 року оприлюднили всі регіональні управління Фонду соцстраху. З ними можна ознайомитися у нашій новині.

 

Хто та як буде перевіряти бізнес щодо дотримання умов карантину?
Представники Держпродспоживслужби, поліції, санітарні лікарі та епідеміологи здійснюватимуть позапланові перевірки закладів, закритих за рекомендацією МОЗ на період карантину у зв'язку з ситуацією щодо поширення коронавірусу.

Про це 17 березня проінформував голова Комітету ВРУ з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький під час брифінгу.

 

ДПСУ оновила план-графік перевірок на 2020 рік
У березні ДПСУ оприлюднила на своєму веб-сайті оновлений План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2020 рік. Зміни торкнулися:

  • Розділу І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та Розділу ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (станом на 24.03.2020 р.). У 2020 році податківці планують провести 4142 податкові перевірки юросіб;

  • Розділу ІІІ «Документальні перевірки платників податків - фізичних осіб» (станом на 13.03.2020 р.). У 2020 році планується перевірити 1644 ФОП.

Розділ ІV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати ПДФО, військового збору та ЄСВ» у 2020 році ще не оновлювався.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»