• Посилання скопійовано

«Акцизи» №6(10) | 04.07.2018 р.

Десятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизам: на алкоголь, тютюн, паливо тощо

«Акцизи» №6(10) | 04.07.2018 р.

Це – вже десятий (і шостий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку. Від минулої розсилки пройшов місяць; подій за цей час сталося не дуже багато, але нам все одно є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • нагадаємо, що з 1 липня вводиться в дію нова акцизна марка на тютюнові вироби;
  • проконсультуємо, як заповнювати звіт за формою №1-ОА при продажі алкоголю покупцю з оптово-роздрібною торгівлею;
  • дізнаємося, як з 2 серпня 2018 року почне застосовуватися єдиний зразок заяви на отримання ліцензії на торгівлю алкоголем та тютюном;
  • розповімо про намір ДФС вдосконалити роботу СЕА РП;
  • з'ясуємо, як показувати в декларації акцизні накладні, якщо періоди їх складання та реєстрації в ЄРАН різні;
  • визначимося, як складати акцизні накладні за щоденними підсумками та для власного споживання;
  • …а наостанок – пишемо про ДФС, яка планує запровадити електронну систему контролю за виробництвом тютюнових виробів, та про Мінекономрозвитку, яке в черговий раз хоче підвищити ціни на алкоголь.

Гарного вам читання!

***

З 1 липня почне діяти новий зразок акцизної марки на тютюнові вироби. Як це вплине для виробників та продавців тютюну?
Ще у квітні 2018 року Уряд постановою від 04.04.2018 р. №257 затвердив нові зразки марок акцизного податку для тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва (крім сигарет з фільтром та без фільтра, цигарок). Але вводяться у дію ці марки з 1 липня 2018 року. Про це ми розповідали тут.

Звертаємо увагу: марки попереднього зразка, що були закуплені до 1 липня 2018 р., застосовуються до їх повного використання без штрафів. Про це вказали податківці у своїй індивідуальній консультації від 29.05.2018 р. №2360/6/99-99-12-01-03-15/ІПК.

А з нашим коментарем до цієї консультації можна ознайомитися тут.

 

Єдиний зразок заяви для здійснення дій щодо ліцензії на алкоголь та тютюн – з 2 серпня!
З 02.08.2018 р. ДФС вводиться в дію нове програмне забезпечення «Ліцензування виробництва та обігу (спирт, алкогольні напої, тютюнові вироби)». Таке рішення затверджено розпорядженням ДФСУ від 28.02.2018 р. №18-р. Це розпорядження є внутрішним документом ДФСУ, тому його текст на сайті податківців не оприлюднено.

Але 22 червня харківські податківці розмістили відповідне повідомлення та навели Зразок заяви (завантажити). За роз’ясненням з 2 серпня вводиться єдиний зразок заяви для:

  • видачі ліцензії;
  • внесення чергового платежу (щоквартальна сплата за ліцензію);
  • переоформлення ліцензії та внесення змін РРО;
  • видачі дубліката ліцензії;
  • анулювання ліцензії.

Крім заяви необхідно надавати платіжні документи (квитанція, платіжне доручення) за кожною заявою окремо (тютюнові вироби та алкогольні напої).

 

Як у звіті за ф. №1-ОА показувати обсяг проданого алкоголю покупцям, які одночасно займаються оптової та роздрібної торгівлею алкоголем
Податківці у індивідуальній консультації від 14.06.2018 р. №2611/6/99-99-12-02-02-15/ІПК вказали, що обсяги такої реалізації у звіті №1-ОА відображаються у графі 9 «Обсяги реалізації алкогольних напоїв у звітному місяці у тому числі: у роздрібну торгівлю» розділу І.

А у розділі III «Перелік контрагентів, яким здійснювалася реалізація алкогольних напоїв» звіту постачальники зазначають власні дані.

Звертаємо увагу: Порядком №49 встановлено можливість виправлення помилки тільки до граничного строку звіту (до 10 числа за звітним місяцем) шляхом подання уточнюючого звіту. Інших строків для виправлення помилок не встановлено.

Про це все читайте в нашій новині.

 

Усунуто технічну помилку щодо поданих декларацій з акцизу за травень
Податківці із Офісу великих платників податків повідомили про усунення станом на 20 червня технічного недоліку, який був при звітуванні з акцизу за травень 2018 року. Зокрема, протягом 4-7 червня 2018 року кожна наступна декларація перекривала всі інші, у тому числі подані до інших податкових органів.

Тож при звітуванні з акцизу за червень 2018 року таких помилок вже не повинно бути.

 

Ведення окремого обліку реалізації пального за кожним кодом УКТ ЗЕД в СЕА РП, — законопроект від ДФС
Податківці оприлюднили проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання існуючих проблемних питань та удосконалення адміністрування акцизного податку» (завантажити).

По-перше, ним пропонується змінити норми ПКУ щодо оподаткування пального, призначеного для цілей авіаційного транспорту. Також планується впровадити окремий облік реалізації пального за кожним кодом УКТ ЗЕД в СЕАРП для:

  1. скрапленого газу на спеціалізованих аукціонах для потреб населення;
  2. пального, яке відвантажується та/або ввозиться для цілей авіаційного транспорту;
  3. пального, яке відвантажується відповідно до ст. 229 ПКУ.

По-друге, введені норми ПКУ щодо електронного адміністрування залишку пального, що перейшло у власність до новостворених підприємств, утворених шляхом реорганізації, приєднання, злиття чи перетворення та визначені процедури анулювання реєстрації платником акцизного податку з реалізації пального.

 

Ціни на алкоголь пропонують підвищити! Мінекономрозвитку підготував відповідний проект постанови
Мінекономрозвитку підготував проект постанови КМУ щодо зростання оптово-відпускних та роздрібних цін на продаж алкоголю в Україні.

«Відбулося зростання складових ціни на алкогольні напої через подорожчання компонентів виробництва, зокрема цін на спирт, тару, комплектуючі. На сьогодні розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв потребує коригування» – інформують фахівці Мінекономрозвитку.

Згідно з проектом постанови, ціна на горілку і лікеро-горілчані вироби підвищиться на 12,4-19,6%, на віскі, ром і джин – на 12%, коньяк – на 6,6-9,5%, а вино подорожчає на 4,5-13,5%. Про це та інші підвищення читайте тут.

 

ДФС планує запровадити електронну систему контролю за виробництвом тютюнових виробів
У ДФС відбулися переговори з учасниками тютюнового ринку щодо запровадження електронної системи контролю за виробництвом та обігом сигарет. «На сьогодні є кілька варіантів того, якою має бути електронна акцизна марка, як працюватиме ця система. На мою думку, необхідно обрати один варіант, доопрацювати його з урахуванням інтересів держави і бізнесу та передавати на розгляд законотворцям», – зазначив в.о. голови ДФС Мирослав Продан.

Учасники тютюнового ринку запропонували ввести роздрібний акциз до структури акцизного податку, який сплачується виробниками, з подальшим розподілом отриманих коштів до доходів місцевих бюджетів за аналогією з порядком, який діє для розподілу акцизу на паливо.

Своэю чергою Мирослав Продан запропонував виробникам тютюнової продукції визначити оптимально доцільний розмір збільшення ставки акцизного податку для компенсації скасування роздрібного акцизного податку з тютюнових виробів та сформувати свої пропозиції для їх відпрацювання.

 

Наостанок – два роз’яснення від ДФС
Щодо можливості в акцизну накладну за щоденним підсумком включати загальні обсяги реалізованого пального по всім власним АЗС читайте тут («Суб’єкт господарювання, який реалізує пальне кінцевому споживачу (який не є платником акцизного податку), має можливість складати акцизні накладні за щоденними підсумками операцій (якщо акцизні накладні не були складені на ці операції) за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД.

Відповідно до заяви про реєстрацію платником акцизного податку з реалізації пального, поданої Підприємством за формою 1-АКП, пунктам, через які здійснюється відпуск пального (три АЗС), не делеговано право щодо реєстрації акцизних накладних.

Таким чином, при складанні акцизної накладної за щоденним підсумком відповідно до абзацу третього п. 231.3 ПКУ Підприємство має право включити до неї загальні обсяги реалізованого по всім трьом пунктам відпуску пального окремо за кожним кодом товарної підкатегорії УКТ ЗЕД»).

А позицію ДФС щодо відображення у декларації акцизного податку обсягів пального за складеними акцизними накладними/розрахунками коригування, якщо дата їх складання та дата реєстрації в ЄРАН припадають на різні звітні періоди ви знайдете за цим посиланням («У додатку 1-1 до Декларації відображаються ті акцизні накладні/розрахунки коригування до акцизних накладних, які зареєстровані в ЄРАН у тому звітному періоді, за який подається Декларація»).

***

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202430
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202418
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202337
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325
  • «Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    11.10.202381