• Посилання скопійовано

«Акцизи» №3(7) | 14.03.2018 р.

Сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизам: на алкоголь, тютюн, паливо тощо

«Акцизи» №3(7) | 14.03.2018 р.

Це – вже сьомий (і третій у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку. Від минулої розсилки пройшло три тижні; подій за цей час сталося не дуже багато, але нам все одно є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • визначимося, чи виникатимуть наслідки з акцизу у разі реалізації талонів (смарт-карток) на пальне;
  • з’ясуємо, чи потрібно нараховувати акциз у разі зіпсуття, знищення чи втрачання алкогольних напоїв;
  • проконсультуємо, коли реалізація алкоголю та тютюнових виробів покупцям з ліцензіями на їх торгівлю приводить до оподаткування акцизом, а коли – ні;
  • поговоримо про правила ввезення автомобілів з іноземною реєстрацією;
  • а також розповімо про необхідність підприэмства стати платником акцзиного податку при здійсненні посередницьких послуг з реалізації талонів на пальне в безготівковій формі.

Гарного вам читання!

 

***

Реалізація талонів (смарт-карток) на пальне: є акциз чи немає?
По-перше, у разі отримання від постачальників та реалізації покупцям палива з отриманням (наданням) до видаткових накладних на паливо талонів на пальне або смарт-карток реалізація пального відбувається. Тому у такому випадку посередник має стати платником акцизного податку. А от у разі здійснення суб’єктом господарювання операції з талонами (смарт-картками) на пальне без реалізації пального ставати платником акцизного податку та складати акцизні накладні на такий продаж не потрібно.

По-друге, об'єкт оподаткування акцизним податком виникатиме у разі, якщо обсяги реалізованого пального за талонами на пальне будуть перевищувати обсяги отриманого пального від інших платників акцизного податку, за які сплачено акцизний податок.

По-третє, якщо Товариство є платником акцизного податку та здійснює операції з реалізації пального за допомогою талонів на пальне та смарт-карток, з метою виявлення необлікованих обсягів пального воно зобов'язане складати акцизні накладні на такі обсяги реалізації, зареєструвавши акцизні накладні в ЄРАН.

Про це все в деталях читайте у нашому коментарі (для передплатників) до індивідуальних податкових консультацій від 26.02.2018 р. №771/6/99-99-15-03-03-15/ІПК та від 26.02.2018 р. №766/6/99-99-15-03-03-15/ІПК.

 

Якщо алкогольні напої зіпсовано, знищено чи втрачено – чи є наслідки з акцизу?
Податківці у своїй індивідуальній консультації від 16.02.2018 р. №653/6/99-95-42-03-15/ІПК зауважили, що об’єктом оподаткування акцизним податком роздрібного продажу підакцизних товарів є операції з реалізації суб’єктами господарювання алкогольних напоїв. А при списанні обсягів зіпсованих, знищених, втрачених або використаних для власних потреб алкогольних напоїв та тютюнових виробів не виникає їх постачання й відповідно об’єкта оподаткування.

Ми пишемо про це тут.

 

Реалізація алкоголю та тютюнових виробів, якщо у покупця є ліцензія: коли з акцизним податком, а коли – ні
За роз’ясненням ДФС, яке вони надали у індивідуальній консультації від 09.02.2018 №547/6/99-99-15-03-03-15/ІПК, при здійсненні реалізації підакцизних товарів постачальнику необхідно ідентифікувати покупців щодо наявності/відсутності у них ліцензії на право оптової/роздрібної торгівлі підакцизними товарами. І тільки за наявності у покупця ліцензій можна вважати, що підакцизні товари придбаваються для наступної їх реалізації. У такому разі реалізація алкогольних напоїв та тютюнових виробів не підлягатиме оподаткуванню роздрібним акцизом.

А от у разі ненадання покупцями вказаних ліцензій вважається, що підакцизні товари придбаваються для особистого некомерційного споживання, і покупець є кінцевим споживачем. Відповідно потрібно буде оподаткувати роздрібним акцизом таку операцію.

Тож аби податківці при перевірках не нарахували акциз та не застосували штрафів, постачальнику краще за все мати у наявності копію ліцензії покупця.

Про це читайте нашу новину.

 

Ввезення автомобілів з іноземною реєстрацією – позиція ДФС
Коли застосовуються знижені ставки акцизного податку при ввезенні імпортованих автомобілів? Який порядок ввезення та умови перебування в Україні автомобілів з іноземною реєстрацією? Відповіді на ці та інші запитання – у консультації податківців у виданні «Вісник. Офіційно про податки».

Зокрема, автор статті дає такі поради громадянам:

  • суворо дотримуватися встановлених законодавством строків тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування (ТЗОК) чи ввезення їх з метою транзиту;
  • якщо громадянин особисто ввіз ТОЗК в Україну, не слід використовувати його для будь-якої підприємницької діяльності, не слід передавати іншим особам у володіння, користування або розпорядження чи для розкомплектування;
  • якщо громадянин особисто не ввозив в Україну ТЗОК, зареєстрований відповідним органом іноземної держави, то не можна приймати його у володіння, користування, розпорядження чи для розкомплектування і тим більше не слід використовувати такий ТЗОК для підприємницької діяльності;
  • ТЗОК, що були ввезені в Україну тимчасово чи транзитом, підлягають обов’язковому вивезенню з України чи поміщенню в інший митний режим. Такими режимами можуть бути: відмова на користь держави, знищення або руйнування чи оформлення для вільного обігу на митній території України (за умови сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів).
    Лише в останньому випадку громадянин стає належним власником транспортного засобу.

 

Наостанок – ще одне роз’яснення від податківців
Щодо необхідності реєстрації Товариства платником акцизного податку при здійсненні посередницьких послуг з реалізації талонів на пальне в безготівковій формі і обов’язку подання при цьому декларації акцизного податку читайте тут:

«Отже, у разі, якщо за даними первинних документів Товариство здійснює операції з отримання від постачальників та реалізацію покупцям палива з отриманням (наданням) до видаткових накладних на паливо талонів на пальне, у цьому випадку Товариство є платником акцизного податку в розумінні пп. 212.1.15 ПКУ. З огляду на те, що талони на пальне підтверджують право їх власника на отримання на АЗС нафтопродукту, реалізація талону є за своєю суттю продажем пального.

Об’єкт оподаткування акцизним податком при цьому відповідно до пп. 213.1.12 ПКУ виникатиме у разі, якщо обсяги реалізованого пального за талонами на пальне перевищують обсяги отриманого пального від інших платників акцизного податку (постачальників), за які сплачено акцизний податок».

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202430
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202418
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202337
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325
  • «Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    11.10.202381