• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №4(7) | 10.04.2018 р.

Сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №4(7) | 10.04.2018 р.

Це – вже сьомий (і четвертий в цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа пройшов цілий місяць, тож нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • поговоримо про заповнення поля «види діяльності» та про особливості виправлення помилок у декларації фізосіб-«єдинників»;
  • визначимося, як підприємцям вести облік своїх товарних запасів;
  • нагадаємо, коли фізособі-«єдиннику» доведеться застосовувати ставку 15%;
  • розповімо, за яких умов підприємець-«загальник» може віднести вартість страхування автомобіля до витрат;
  • дізнаємося, чи може фізособа-«єдинник» займатися агентською діяльністю;
  • …а наостанок – розкажемо, чи потрібно при розлученні ділити майно, оплачене з підприємницького рахунку (ТАК (!), адже це спільне майно подружжя).

Гарного Вам читання!

 

***

Як фізособі-«єдиннику» виправити допущені помилки у раніше поданій декларації
Є два способи виправлення помилок: у звітній чи через подання уточнюючої.

Якщо виправлення помилок за минулі звітні періоди здійснюється у складі звітної (звітної нової) декларації, то потрібно:

  • зазначити у відповідних розділах з ІІ по ІV декларації (залежно від обраної групи) правильні значення показників господарської діяльності за звітний період;
  • відобразити податкові зобов’язання з єдиного податку за звітний період у розділі V декларації (рядки 08 — 14);
  • вказати суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання з єдиного податку у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок за минулі періоди, суму пені та штрафу (в розмірі 5 % від суми збільшення) у розділі VІ декларації (рядки 15 — 20).

Якщо ж виправлення проводиться в уточнюючій декларації, то «єдинник», залежно від обраної групи, зазначає правильні показники господарської діяльності за звітний період, що уточнюється, у відповідних розділах з ІІ по V декларації.

При цьому у розділі VІ декларації (рядки 15 — 20) він визначає тільки суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання з єдиного податку у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, та суму пені й штрафу (в розмірі 3% від суми збільшення).

Про це та про інші питання декларування доходів «єдинників» читайте у консультації, яка розміщена у офіційному «Віснику».

 

Хто з підприємців та як має вести товарний облік
Податківці в індивідуальній консультації від 06.03.2018 р. №898/Т/99-99-13-01-02-14/ІПК доводять, що відповідно до п. 12 ст. 3 Закону про РРО суб'єкти господарювання (в т.ч. підприємці), які здійснюють розрахункові операції, зобов'язані:

  • вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації,
  • здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

Тож при отриманні оплати за товари в готівковій формі або за допомогою платіжних карток потрібно вести товарний облік. (Хоча загального порядку його ведення саме для підприємців не встановлено).

Наш коментар до цього листа, а також посилання на інші статті за темою читайте тут.

 

Звертаємо увагу: обов’язок ведення товарного обліку не поширюється на фізосіб-«єдинників» (неплатників ПДВ).

 

Як заповнювати поле 9 «Види підприємницької діяльності у звітному періоді» декларації «єдинника»?
Податківці у підкатегорії 107.08 ресурсу «ЗІР» роз'яснили, що у полі 9 «Види підприємницької діяльності у звітному періоді» розділу І Декларації платника єдиного податку – фізособи-підприємця зазначається код та назва виду економічної діяльності відповідно до КВЕД. Але в ній слід відобразити тільки дані про види підприємницької діяльності, які фактично здійснювалися у звітному періоді.

Окремо податківці зауважили, що при створенні в меню «Введення звітності» Електронного кабінету податкової декларації в електронному вигляді таблиця поля 9 такої декларації містить лише одну строку. Але за потреби кількість рядків може бути збільшено – «шляхом додаванням нової строки у таблиці поля 9 податкової декларації, яке здійснюється натисненням правої кнопки миші при наведенні курсору на рядок поля 9».

 

Підприємець є пенсіонером іншої країни: що зі сплатою ЄСВ?
Податківці у індивідуальній консультації від 26.02.2018 р. №780/К/99-99-13-02-01-14/ІПК наголосили, що у даному випадку пенсія за віком призначена за пенсійним законодавством іншої країни, а не відповідно до Закону №1058. Тому такий пенсіонер не є пенсіонером за віком у розумінні Закону №2464.

Відповідно він зобов’язаний й після призначення такої пенсії нараховувати та сплачувати ЄСВ на загальних підставах, а також звітувати з нього.

 

Коли фізособі-«єдиннику» доведеться застосовувати ставку 15%
В офіційному «Віснику» податківці навели випадки застосування ставки 15% до доходів фізосіб-«єдинників».

Перш за все ставка єдиного податку у розмірі 15% має застосовуватися до суми перевищення граничного розміру доходу.

Крім того, ставка 15% встановлюється до доходу:

  • отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку, віднесеного до І або ІІ групи;
  • отриманого при застосуванні розрахунку іншого, ніж в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);
  • отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування;
  • отриманого платниками І або ІІ групи від провадження діяльності, не передбаченої пп. 1 або 2 п. 291.4 ПКУ.

 

За яких умов ФОП може віднести вартість страхування автомобіля до витрат?
В індивідуальній консультації від 14.03.2018 р. №1009/Б/99-99-13-01-02-14/ІПК податківці зазначають: договори страхування цивільно-правової відповідальності та особистого страхування водіїв є обов’язковими видами страхування. Але до витрат підприємець-«загальник» може їх віднести тільки при здійсненні діяльності «надання транспортних послуг».

Але і це ще не все! «Оскільки витрати на страхування цивільно- правової відповідальності не можливо безпосередньо пов'язати з отриманням конкретного доходу і враховуючи те, що вони забезпечують одержання економічної вигоди протягом тривалого періоду, то такі витрати включаються до складу витрат фізичної особи - підприємця рівномірно протягом такого періоду».

 

Наостанок – дві аналітики від редакції (обидві для передплатників)
Чи мають право фізособи-«єдинники» здійснювати діяльність за агентськими договорами? Як оподатковувати єдиним податком доходи за таким договором? Про це читайте тут.

Якими є критерії розподілу майна подружжя на спільне та особисте? Чи поширюється право спільної власності подружжя на майно, придбане за рахунок підприємницьких коштів? Як воно буде ділитися при розлученні? Про це все ми розповідали ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви можете знайти тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»