• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №1(4) | 18.01.2018 р.

Четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №1(4) | 18.01.2018 р.

Це – вже четвертий (і перший в новому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах.

 

Цього разу ми:

  • розповімо про нові розміри єдиного податку для І та ІІ групи «єдинників», які почали діяти з 01.01.2018 року;
  • розглянемо правила нарахування ЄСВ фізособами-підприємцями у 2018 році;
  • визначимося, чи включається до доходу ФОП-«загальника» сума кредиту при його погашенні юрособою-поручителем;
  • з`ясуємо, за яких обставин з 2018 року підприємець – пенсіонер звільняється від сплати ЄСВ;
  • поговоримо про відповідальність за неоприбуткування готівки підприємцем у Книзі обліку доходів та витрат;
  • та зупинимося на правилах звітування з ЄСВ підприємцями за 2017 рік.

Гарного Вам читання!

 

***

В яких розмірах та коли потрібно сплачувати фізособам-підприємцям ЄСВ у 2018 році?
З нового року всі фізособи-підприємці незалежно від обраної системи оподаткування мають сплачувати ЄСВ до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (19 квітня, 19 липня, 19 жовтня, 19 січня). Але підприємці-загальники повинні робити ще й остаточний розрахунок з ЄСВ за календарний рік при річному звітуванні з ЄСВ.

У 2018 році розмір мінімального страхового внеску з ЄСВ за місяць становить 819,06 грн, відповідно за квартал – 2 457,18 грн. При цьому з 2018 року максимальна база нарахування ЄСВ дорівнюється 15 розмірам мінімальної зарплати (у 2018 році - 55 845 грн). Відповідно максимальна сума ЄСВ становить 12 285,90 грн.

 

Звертаємо увагу! Як й раніше, так й у 2018 році, звільняються від сплати ЄСВ за себе підприємці, які є пенсіонерами або особами з інвалідністю та отримують пенсію або соціальну допомогу.

 

Про це все читайте тут.

 

На додачу до попередньої новини: за яких умов підприємець-пенсіонер у 2018 році звільняється від сплати ЄСВ?
Податківці у своїй індивідуальній консультації від 26.12.2017 р. №3135/Д/99-99-13-02-01-14/ІПК вказали, що з 01 січня 2018 р. фізособи-підприємці, які досягли 60 років та мають страховий стаж, зокрема з 01.01.2018 р. по 31.12.2018 р. - не менше 25 років та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (незалежно від виду пенсії), звільняються від сплати ЄСВ за себе.

Про це читайте в нашій новині.

 

В яких розмірах фізособам-«єдинникам» слід сплачувати єдиний податок у 2018 році
У 2018 році застосовуються такі ставки ЄП:

  • для І групи — у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • для ІІ групи — у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року;
  • для ІІІ групи — у відсотках до доходу (3 або 5%).

Таким чином, максимальні ставки єдиного податку з 01.01.2018 року:

  • для платників І групи – 176,20 грн/місяць;
  • для платників ІІ групи – 744,60 грн/місяць.

 

Звертаємо увагу! Це розміри максимальної ставки, а реальну для кожної адміністративно-територіальної одиниці мають встановити місцеві органи місцевого влади. Про це ми розповідали у своїй аналітиці. В ній же наведено приклади річного податкового навантаження для єдинників.

 

До того ж Мінфін ще у грудні запевнив, що не готує ніяких сюрпризів для платників єдиного податку. Тож, якщо обіцянки не будуть порушені, у 2018 році нічого глобального на «єдинників» не чекатиме.

 

За 2017 рік підприємцям-загальникам слід звітувати за оновленою формою
Про це розповіли податківці із Тернопільської області у своєму роз’ясненні. Вони нагадали, що Мінфін наказом від 06.06.2017 р. №556 виклав в новій редакції форму Декларації про майновий стан і доходи та Інструкцію щодо її заповнення. Саме за цією формою слід звітувати підприємцям за 2017 рік.

Граничний строк подання декларації за 2017 рік – 09.02.2018 року, а що саме змінилося у формі декларації ми розповідали у нашій аналітиці.

 

Що робити зі старою Книгою обліку доходів і витрат підприємцю-загальнику у разі зміни адреси
Податківці у підкатегорії 104.08 ресурсу «ЗІР» зазначили, що у разі зміни податкової адреси (місця проживання), в т.ч. пов’язаної зі перейменуванням назви міста, вулиці інших топонімів, фізособі-«загальнику» необхідно зареєструвати нову Книгу обліку доходів і витрат. Це потрібно зробити вже за новим місцем обліку.

 

Коли можна не застосовувати РРО (з урахуванням змін до Переліку №1336)
По-перше, за Постановою КМУ №984 з 20 грудня 2017 року граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення якого застосування РРО є обов'язковим:

  • для форм та умов проведення діяльності, визначених у пунктах 2, 3, 5, 6, 13, 14, 17, 22, 23, 27 Переліку №1336, – 500 тис. гривень на один суб’єкт господарювання (замість 200 тис. грн);
  • для форм та умов проведення діяльності, визначених у пунктах 4 і 7 Переліку, – 250 тис. грн (замість 75 тис. грн) на один відокремлений підрозділ (пункт продажу товарів (надання послуг).

А от для форм і умов проведення діяльності, визначених у пунктах 1, 8-11, 15, 19-21, 24-26 Переліку, як і раніше, граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не встановлюється. Про це все ми пишемо тут.

По-друге, тепер з'явилося уточнення, що для форм і умов проведення діяльності, визначених у Переліку №1336, платники єдиного податку другої та третьої груп (фізичні особи-підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищив 1 млн гривень, обов’язково застосовують РРО відповідно до п. 296.10 ПКУ.

По-третє, пункт 1 Переліку №1336 змінив редакцію: тепер складання РК та ведення КОРО вимагається при роздрібній торгівлі продовольчими товарами (крім підакцизних товарів), що здійснюється фізичними особами-підприємцями, які сплачують єдиний податок.

Докладніше про це читайте у нашій аналітиці.

А ще Уряд запропонував Президентові України скасувати Указ №436 та інші укази, якими вносяться зміни до нього. Зараз, всупереч статті 133.3 ПКУ, податківці штрафують підприємців за порушення норм цього Указу. Про це ми розповідали у новині.

 

Наслідки для фізособи-загальника при погашенні поручителем сума отриманого ним кредиту
Податківці із Дніпропетровської області зауважили: якщо кредит, отриманий ФОП від банку підлягає поверненню, то дана сума кредиту не підлягає включенню до складу доходу. Тобто доходом не буде вважатись кредит, який у майбутньому буде погашатися самостійно фізособою-підприємцем. А от погашення цього кредиту юрособою-поручителем приведе до визнання його доходом та буде оподатковуватися ПДФО за правилами оподаткування його підприємницької діяльності.

При цьому витрати за таким доходом не визнаються. Тому вся сума погашеного кредиту буде оподатковуватися ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

 

Чи є порушенням непроведення готівки підприємцем у Книзі обліку доходів та витрат?
Мінфін у листі від 12.06.2017 р. №35210-07-10/15376 нагадав, що оприбуткування готівки підприємцями – це проведення ними обліку готівки у Книзі обліку доходів і витрат. Відсутність запису в книзі обліку доходів і витрат про отриману приватним підприємцем готівку є порушенням норм про оприбуткування готівки і є неоприбуткуванням. За це (за роз’ясненням Мінфіну) на підприємця чекатиме штраф у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

Докладніше про позицію міністерства та наш коментар до нього читайте тут.

 

Наостанок – аналітика від редакції 
В які строки подавати річний звіт з ЄСВ, як заповнювати таблиці цього звіту в залежності від обраної системи оподаткування та що буде за його неподання, читайте в нашій аналітиці (для передплатників).

 

***

Наразі це все. 
Більше новин про діяльність підприємців ви можете знайти тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»