• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №10(13) | 22.10.2018 р.

Тринадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №10(13) | 22.10.2018 р.

Це – вже тринадцятий (і десятий в цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах.

З часу написання попереднього листа минув цілий місяць, тож нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • поговоримо про заповнення Книги обліку доходів та витрат «загальника» при застосуванні платіжної картки;
  • визначимося, які розрахункові документи при отриманні готівки має складати фізособа-«єдинник»;
  • проінформуємо про нові правила підтвердження страхового стажу для призначення пенсій фізособами-підприємцями за період до 2003 року;
  • нагадаємо правила оформлення на роботу працівників для фізосіб-роботодавців;
  • розповімо, як бути фізособі-«єдиннику» у разі подання декларації з неправильним ідентифікатором;
  • … а ще з’ясуємо, чи може фізособа-«загальник» включати у витрати послуги бухгалтера-ФОПа.

Гарного вам читання!

***

ФОП-«загальник» користується бухпослугами іншого ФОПа: що з витратами?
Закарпатські податківці нагадали, що вичерпний перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОПом, установлено п. 177.4 ПКУ. І саме їх фізособа-«загальник» має право віднести до складу витрат.

Серед затверджених витрат немає бухгалтерських послуг. Отже, фізособа-підприємець не має права віднести до складу витрат бухгалтерські послуги, надані їй іншим суб’єктом господарювання.

Заповнення Книги обліку доходів та витрат «загальника» при застосуванні платіжної картки
Податківці із «Віснику» вказали, що у графі 2 Книги відображається сума доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік. Зокрема, ними є кошти, що надійшли на поточний рахунок, до каси платника податків та/або отримані готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

При цьому записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід.

На підставі вищенаведених норм у разі застосування платіжної картки при проведенні розрахунків з покупцями товарів фізособа-«загальник» заповнює графу 2 Книги за підсумками робочого дня на підставі інформації, зазначеної у фіскальних звітних чеках.

Стаж підприємців з 1998 до 2003 років — на підставі довідки про їх реєстрацію
5 жовтня 2018 року набрала чинності постанова КМУ від 03.10.2018 р. №793, якою внесено зміни до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній.

Відповідно до змін, фізособам-підприємцям зараховуватимуться до стажу при обчисленні пенсії періоди ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, у тому числі із застосуванням фіксованого податку:

  • з 1 січня 1998 року по 31 грудня 2003 року – на підставі довідки про реєстрацію особи як суб’єкта підприємницької діяльності;
  • з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2017 року за бажанням особи – за умови сплати страхових внесків (ЄСВ) незалежно від суми сплачених коштів.

Про страховий стаж для отримання пенсій фізособам-підприємцям читайте ось тут.

Підприємець-«єдинник» приймає на роботу працівників: що слід врахувати?
По-перше, фізособі–«єдиннику» для прийняття працівника на роботу необхідно заключити письмовий трудовий договір з таким працівником відповідно до норм КЗпП. Про документальне оформлення працівників на роботу до підприємців ми розповідали тут.

По-друге, відповідно до п. 297.3 ПКУ фізособа-«єдинник» виконує передбачені ПКУ функції податкового агента у разі нарахування (виплати, надання) оподатковуваних ПДФО доходів на користь фізособи, яка перебуває з ним у трудових або цивільно-правових відносинах.

І ще. Не забувайте про ведення обліку найманих працівників щодо граничної кількості найманих працівників у відповідній групі платників єдиного податку. Про це та про те, скільки працівників може мати фізособа-«єдинник» залежно від обраної групи, ми розповідали тут.

Фізособа-«єдинник» подала декларацію з неправильним ідентифікатором: чи буде штраф?
У підкатегорії 107.11 ресурсу «ЗІР» податківці зазначили, що фізособи-«єдинники»:

  • ІІІ групи – подають щокварталу декларацію з ідентифiкатором форми за реєстром ДФС F0103306;
  • І та ІІ груп – подають декларацію з ідентифiкатором форми за реєстром ДФС F0103404.

Тому, якщо фізособа-«єдинник» подала декларацію в електронному вигляді за неправильним ідентифікатором форми, вона повинна виправити таку помилку та подати декларацію за такий самий звітний період за правильним ідентифікатором форми з позначкою «Звітна».

При цьому штрафної санкції за подання декларації з неправильним ідентифікатором нормами ПКУ не передбачено.

І наостанок – аналітика від редакції
Які розрахункові документи при отриманні готівкових коштів має складати та на вимогу надавати покупцям ФОП на єдиному податку? Як отримані від покупців кошти мають бути оприбутковані? Про це ми розповідали тут.

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»