• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №11(14) | 20.11.2018 р.

Чотирнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №11(14) | 20.11.2018 р.

Це – вже чотирнадцятий (і одинадцятий в цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах.

З часу написання попереднього листа минув майже місяць, тож нам є про що розповісти.

 

А саме:

  • проінформуємо про наявні помилки у формі оновленого звіту з ЄСВ для фізосіб-підприємців;
  • нагадаємо, які документи мають бути у ФОПа-роботодавця при оформленні на роботу новоприйнятих працівників;
  • дізнаємося, чи можуть банки ділитися з ДФС інформацією щодо рахунків фізосіб;
  • вкажемо, чи будуть доходом «єдинника» кошти, внесені на підприємницький рахунок;
  • зазначимо, що АЦСК ІДД ДФС більше не надає сертифікати електронної печатки ФОПам;
  • визначимося, як бути з книгою фізособі-«загальнику» у разі зміни своєї адреси;
  • з’ясуємо, кого з ФОПів буде перевірено податківцями у 2018 році.

Гарного вам читання!

***

Кого з ФОП перевірять податківці у 2018 році? Чергове оновлення плану-графіка
2 листопада податківці оприлюднили оновлений III розділ плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - фізичних осіб» (станом на 31.10.2018 р.) (завантажити).

Згідно з ним, у 2018 році податківці планують перевірити 2047 фізосіб-підприємців (це лише на 6 ФОП більше, ніж було у попередньому оновленні).

 

ФОП-«загальник» змінив адресу у зв'язку з перейменуванням вулиці: що з книгою?
Житомирські податківці навели алгоритм дій у разі зміни податкової адреси (місця проживання) ФОП-«загальника». За загальним правилом у такому разі необхідно зареєструвати нову Книгу обліку доходів і витрат (далі – Книга) у контролюючому органі за новим місцем обліку.

Якщо ж зміна податкової адреси (місця проживання) відбулася в межах одного адміністративного району, то записи необхідно продовжувати наростаючим підсумком вже в зареєстрованій Книзі. При цьому фізособа-«загальник» може закреслити назву міста, вулиці, що перейменовані, зазначити нову назву та поряд з виправленням поставити особистий підпис з надписом «Виправленому вірити».

 

У новому звіті з ЄСВ для ФОПів є дві технічні помилки. Як їх обійти?
Нещодавно підприємці виявили цілих дві помилки у новій формі Звіту з ЄСВ (додаток 5):

  • по-перше, це неможливість заповнити цей звіт у разі неодноразового переходу з загальної на спрощену систему та навпаки протягом року;

  • по-друге, помилка у формулі графи 6 таблиці 1 звіту. За формулою до цієї графи множити треба значення граф 3 (де зазначено загальну суму оподаткованого доходу) та 4 (де зазначено ту частину доходу, на яку нараховується ЄСВ). Тоді як насправді треба було б перемножувати показники граф 4 та 5 (де зазначено ставку ЄСВ).

Ці помилки, проблеми, які з них випливають, та їх можливі рішення податківці розглянули в індивідуальній консультації від 24.10.2018 р. №4530/ІПК/15-32-13-01-10.

 

Банки не мають права без рішення суду ділитися інформацією з ДФС
НБУ в листі від 25.10.2018 р. №25-0006/57133 зазначив: «...згідно з вимогами пункту 73.4 статті 73 Податкового кодексу інформація про наявність та рух коштів на рахунках платника податків надається в обсягах більших, ніж передбачені пунктом 73.3 цієї статті, банками та іншими фінансовими установами контролюючим органам за рішенням суду. Для отримання такої інформації контролюючий орган звертається до суду».

З цього робимо висновок, що банки можуть без згоди фізособи надати інформацію про її рахунок виключно за рішенням суду. Про це ми докладніше розповідали ось тут.

 

Чи будуть доходом «єдинника» кошти, внесені на підприємницький рахунок?
Податківці в індивідуальній консультації від 22.10.2018 р. №4504/Т/99-99-13-01-02-14/ІПК вказали: якщо ФОП вносить на свій поточний рахунок у банку, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, суму готівки, яка на момент внесення уже була відображена у Книзі обліку доходів, то в платіжному дорученні зазначається призначення платежу «Виручка за певний період».

У такому разі зазначена виручка повторно не включається до доходу платника єдиного податку. Але сума коштів, внесених на поточний рахунок за певний період, не повинна перевищувати суму доходу, відображену в Книзі обліку доходів за відповідний період. Про це ми писали ось тут.

 

АЦСК ІДД ДФС більше не надає сертифікати електронної печатки ФОПам
Податківці вказали, що створювачем електронної печатки може бути виключно юрособа. Саме тому починаючи з 07.11.2018 р. ІДД ДФС, як кваліфікований надавач електронних довірчих послуг, не формує сертифікати електронної печатки для фізосіб (в т.ч. підприємців та тих, що провадять незалежну професійну діяльність).

 

І наостанок – роз’яснення від ДФС
Як ФОП-роботодавець має оформити працівника на роботу, аби його не оштрафували? Читайте тут.

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»