• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №12(15) | 19.12.2018 р.

П'ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №12(15) | 19.12.2018 р.

Це – вже п'ятнадцятий (і дванадцятий в цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах.

З часу написання попереднього листа минув місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, що буде фізособі-«єдиннику» за незаповнення Книги обліку доходів при готівкових розрахунках;
  • поговоримо про правила звітування новостворених підприємців;
  • нагадаємо, які сплачені податки включаються до витрат фізособи-«загальника»;
  • розповімо про наслідки досягнення ФОП II групи обсягу доходу 1 млн грн та 1,5 млн грн;
  • з’ясуємо, як визначати обсяг доходу фізособі-«єдиннику» для обов'язкового застосовування РРО;
  • визначимося, чи слід включати до доходів фізособі-«загальнику» суму транзитних коштів.

Гарного вам читання!

***

Фізособа-«єдинник» не заповнює Книгу обліку доходів при готівкових розрахунках: які штрафи?
Луганські податківці навели норми Положення №148 та ПКУ, а також Порядку заповнення Книги обліку доходів. На їхню думку:

  1. фізособи-«єдинники» повинні забезпечити щоденне за підсумками робочого дня у хронологічному порядку відображення отриманих доходів, у тому числі у готівковій формі, в Книзі обліку доходів (Книзі обліку доходів і витрат);

  2. порушення зазначеної вимоги вважається неоприбуткуванням (неповним та/або несвоєчасним) оприбуткуванням готівки. За це порушення передбачена відповідальність у п’ятикратному розмірі несвоєчасно оприбуткованої суми відповідно до норм Указу №436.

 

Коли ФОП після реєстрації слід подавати до ДФС форму №20-ОПП?
Волинські податківці зауважили: якщо місце проживання ФОП є місцем, де провадиться підприємницька діяльність, або воно пов’язане зі здійсненням підприємницької діяльності, то слід обов’язково подавати ф. № 20-ОПП. При цьому це повідомлення слід надати протягом 10 робочих днів після реєстрації до контролюючого органу за основним місцем обліку ФОПа.

 

Які сплачені податки включаються до витрат фізособи-«загальника»?
Запорізькі податківці нагадали, що до витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів від провадження госпдіяльності на загальній системівключаються такі податки та збори:

  • суми ЄСВ у розмірах і порядку, встановлених законом;

  • платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів госпдіяльності фізособою – підприємцем;

  • одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов’язані з госпдіяльністю підприємця.

При цьому до складу витрат не включаються такі податки:

  • ПДВ для підприємця, зареєстрованого як платник ПДВ;

  • акцизний податок, в т.ч. акцизний податок з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів;

  • ПДФО з доходу від госпдіяльності;

  • військовий збір;

  • податок на майно.

 

Як визначати обсяг доходу фізособі-«єдиннику» для обов'язкового застосовування РРО?
Київські податківці нагадали, що фізособи-«єдинники» ІІ–IV групп з метою обов’язкового застосування РРО мають самостійно визначити перевищення обсягу доходу понад 1 мільйон гривень. При цьому для розрахунку перевищення враховується тільки обсяг доходу за поточний звітний рік.

З метою застосування критерію (понад 1 мільйон гривень) враховуються всі доходи, які відповідно до ст. 292 ПКУ включаються до складу доходу фізособи-«єдинника».

І ще пам’ятайте, що у 2018 році у разі здійснення реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, «єдинники» незалежно від обсягу доходу зобов’язані застосовувати РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів.

 

Фізособа-«загальник» отримала транзитні кошти: що з доходом?
За договором транспортного експедирування експедитор зобов’язується за плату і за рахунок клієнта виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов’язаних з перевезенням вантажу.

Саме тому кошти, що надходять фізособі-підприємцю для  виконання транспортно-експедиторських послуг, не є його власністю і відповідно не включаються до загального оподатковуваного доходу. Доходом такого платника є плата за виконання договору транспортного експедирування. Про це ми писали тут.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції
Як складати декларацію про майновий стан та доходи за квартал реєстрації ФОП? Як звітувати, якщо ФОП зареєструвався у IV кварталі звітного року? Скільки таких декларацій має бути - одна чи дві (друга за рік)? А як заповнювати звіт з ЄСВ за рік реєстрації? Про це все ми писали у своїй аналітиці (для передплатників).

Підприємець на 2 групі ЄП за 10 місяців 2018 року отримав дохід 950 тис. грн. Які наслідки перевищення обсягу в 1 млн грн (1,5 млн)? Як діяти підприємцю, щоб вийти з ситуації з «найменшими втратами»? Які можливі варіанти дій? Про це все ми розповідали тут.

ФОП на підприємстві

ФОП на підприємстві: як уникнути ризиків та отримати вигоду?
Приєднуйтесь до відеокурсу про ФОП з Олександром Смирновим та дізнаєтесь про:

  • безпечне використання ФОП у структурі компанії;
  • ФОП і зниження податкових ризиків;
  • особливості оформлення відносин з ФОП;
  • альтернативні способи оформлення працівників.

Замовити уроки за акційною ціною можна за посиланням>>

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»