• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №2(17) | 27.02.2019 р.

Сімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №2(17) | 27.02.2019 р.

Це – вже сімнадцятий (і другий в 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах.

З часу написання попереднього листа минув майже місяць, тож нам є про що розповісти.

А саме:

  • визначимося, чи слід ФОП оподатковувати ПДФО отримані декретні;
  • розкажемо, що депутати планують збільшити граничні доходи для «єдинників» І-ІІІ груп;
  • поговоримо про наслідки перевищення граничних сум доходів для «єдинників»;
  • нагадаємо, хто з фізосіб-«єдинників» має застосовувати РРО;
  • дізнаємося, як ФОП при наймі працівників має організувати кадровий облік;
  • з’ясуємо, чи слід ФОП скріплювати звітність печаткою у разі її наявності.

Гарного вам читання!

***

Граничні доходи для «єдинників» І-ІІІ груп планують суттєво збільшити
4 лютого на сайті Верховної Ради зареєстровано законопроект №9533 «Про внесення змін до пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України (щодо розвитку малого бізнесу)». Його авторами є О. Продан, О. Кужель та ще з десяток нардепів.

Документом пропонується змінити граничний обсяг доходів платників єдиного податку:

  • для підприємців 1-ої групи – з 300 тис грн до 1,5 млн грн;
  • для підприємців 2-ої групи – з 1,5 млн грн до 10 млн грн;
  • для підприємців 3-ої групи (від ред. для фізосіб та юросіб) – з 5 млн грн до 40 млн грн.

 

ФОП отримав декретні від Фонду соцстраху: що з ПДФО?
Дохід у вигляді матеріального забезпечення за рахунок ФСС не включається до доходу ФОП. Він має оподатковуватися ПДФО за загальними правилами.

Але відповідно до пп. 165.1.1 ПКУ отримані декретні звільняються від сплати ПДФО. Відповідно утримувати ПДФО та військовий збір з суми отриманих декретних не потрібно. Про це ми зазначали тут.

 

У підприємця є печатка: чи потрібно скріплювати нею звітність?
Податківці у підкатегорії 135.02 «ЗІР» вказали, що одним з обов’язкових реквізитів податкової декларації є підписи платника податку – фізичної особи та/або посадових осіб платника податку, визначених ПКУ, засвідчені печаткою платника податку (за наявності) (п. 48.3 ПКУ).

Створення електронного документа завершується накладанням на нього ЕЦП підписувача (підписувачів), електронної печатки (за наявності), як передбачено для аналогічного документа в паперовому вигляді. Тобто, якщо є печатка, то вона має бути і в електронному вигляді та застосовуватися при звітуванні. Про це ми писали ось тут.

 

ФОП приймає на роботу працівника: що з кадровим обліком?
Трудове законодавство поширюється на всіх роботодавців. Тому підприємець зобов’язаний вести кадрову документацію.

При цьому ФОП може створювати накази в довільній формі, але із зазначенням обов’язкових реквізитів, або брати за основу чи використовувати повністю зразки, затверджені наказом Держкомстату №489: типові форми наказу про прийом на роботу (№П-1), надання відпустки (№П-3), звільнення (№П-4), табеля обліку робочого часу (№П-5) та розрахункової відомості (№П-6 та №П-7).

Підприємець веде трудові книжки працівників, які працюють у нього за основним місцем роботи понад 5 днів (п. 1.1 Інструкції №58). Записи в трудову книжку ФОП робить самостійно при прийняті на роботу відповідно до укладеного трудового договору, а також при його розірванні.

Зі всім переліком кадрової документації можна ознайомитися у нашій новині.

 

Хто з фізосіб-«єдинників» має застосовувати РРО?
Запорізькі податківці нагадали, що РРО не застосовуються «єдинниками»:

  • I групи;
  • II і III груп (фізособи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн.

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн, застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Разом з тим, «єдинники» при здійсненні реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення мають обов’язково застосовувати РРО.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Стаття 291 ПКУ встановлює граничну суму доходу, яку протягом календарного року може заробити підприємець – платник ЄП. А що робити, якщо отримано більший дохід? Про це читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»