• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №4(19) | 25.04.2019 р.

Дев'ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №4(19) | 25.04.2019 р.

Це – вже дев’ятнадцятий (і четвертий в 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах.

З часу написання попереднього листа минув майже місяць, тож нам є про що розповісти.

А саме:

  • поговоримо, як фізособі-«загальнику» бути з витратами та доходом, які отримано в різних періодах;
  • дізнаємося, коли отримана поворотна допомога буде для фізособи-«загальника» доходом;
  • нагадаємо, які наслідки очікують «єдинника» IV групи у разі неподання декларації;
  • з’ясуємо, як визначати дохід експортеру–«єдиннику» з метою його оподаткування;
  • розповімо, чи може фізособа-«єдинник» виписувати ПКО.

Гарного вам читання!

***

 

Підприємець–«загальник» отримав поворотну фіндопомогу: коли буде дохід?
Тернопільські податківці зауважили, що отримання фізособою-«загальником» поворотної фінансової допомоги відповідно до умов договору підлягає обов’язковому поверненню у визначений строк. Тому протягом дії договору сума поротної фінансової допомоги не включається до доходу суб’єкта господарювання.

Але якщо сума поворотної фінансової допомоги не повертається у визначений договором термін, то вона включається до складу доходів ФОП та оподатковується на загальних підставах.

 

Підприємець-«єдинник» IV групи не подав річну декларацію: наслідки
Дніпропетровські податківці зауважили, що за пп. 298.8.6 ПКУ фізособи– «єдинники» IV групи, які у податковому (звітному) періоді не забезпечили дотримання сукупності умов перебування на IV групі єдиного податку (зокрема, не подали річну декларацію), зобов’язані:

  • сплатити у поточному році єдиний податок у розмірі, що розраховується, виходячи з 25% річної суми податку за кожний квартал, протягом якого платник перебував на IV групі платників єдиного податку;

  • з наступного податкового (звітного) кварталу перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку ІІІ групи, або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування.

 

Фізособа-«єдинник» здійснює експорт товарів: що з доходом?
Податківці у ЗІР (підкатегорія 107.04) нагадали, що фізособа-«єдинник» визначає дохід за коштами, отриманими у іноземній валюті, двома частинами. А саме:

  • у гривні, що надійшла на гривневий рахунок від обов’язкового продажу (дата отримання доходу – дата отримання гривневих коштів);

  • у валюті за курсом НБУ на дату зарахування залишку валюти на валютний рахунок платника податку (з транзитного рахунку банку).

 

Чи може фізособа-«єдинник» виписувати ПКО?
У підкатегорії 109.15 «ЗІР» податківці наголосили, що фізособи-«єдинники», які здійснюють готівкові розрахунки з покупцями, не ведуть касову книгу та не виписують прибуткові касові ордери.

Такі платники податків на вимогу покупця надають касовий чек, товарний чек, розрахункову квитанцію, що підтверджує факт продажу товарів.

 

Дохід і витрати у різних періодах: як врахувати підприємцю-«загальносистемнику»?
Податківці у консультації від 12.04.2019 р. №1577/С/26-15-13-06-12-ІПК нагадали, що записи в Книзі обліку виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід. Відповідно витрати відображаються за підсумками дня, в якому було отримано дохід, в зв’язку з яким понесено такі витрати.

Тому фізособа-«загальник» має право віднести в декларації до витрат звітного року лише ті, які були безпосередньо пов'язані з придбанням товарів (робіт, послуг). Але це можуть бути і витрати, які понесені в минулому звітному періоді, але пов'язані з отриманням доходу звітного року. Про це ми докладніше розповідали ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»