• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №8(23) | 12.09.2019 р.

Двадцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №8(23) | 12.09.2019 р.

Це – вже двадцять третій (і восьмий в 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах.

З часу написання попереднього листа минуло більше місяця, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, що НБУ хоче  заборонити ФОПам витрачати кошти з їхніх рахунків для власних потреб;
  • поговоримо про чергове оновлення плану-графіка податкових перевірок підприємців;
  • розповімо, як нова влада планує боротися зі схемами за участю ФОП;
  • з’ясуємо, чи можуть директор або головний бухгалтер бути підприємцями;
  • визначимося, які наслідки чекають ФОП у разі визнання його банкрутом;
  • повідомимо про намір Уряду запровадити для айтішників окрему групу єдиного податку;
  • зупинимося на можливих змінах до ПКУ щодо правил оподаткування ФОП.

Гарного Вам читання!

***

 

Підприємцям хочуть заборонити витрачати кошти з їхніх рахунків для власних потреб
Нацбанк у середині серпня вирішив внести зміни у п. 14 р. І Інструкції про відкриття та закриття рахунків. Цей пункт стосується порядку здійснення операцій за рахунком. Зокрема, в нього буде додано новий абзац: «Забороняється використовувати поточні рахунки фізосіб-підприємців/фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність для здійснення операцій, пов’язаних із власними потребами».

Ця норма стосується всіх фізосіб-підприємців незалежно від обраної системи оподаткування та фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Таким чином, у разі прийняття цього проекта під забороною для всіх ФОП та самозайнятих осіб буде як зняття коштів з каси банку та банкоматів, так і проведення безготівкових розрахунків для власних потреб.

Водночас в своєму окремому повідомленні Нацбанк заявив, що ця норма має технічний, уточнюючий характер і не містить змін для фізосіб-підприємців.

Позиція НБУ на сьогодні така: «Діючі вимоги Інструкції вже і так передбачають, що фізична особа, яка здійснює підприємницьку/незалежну професійну діяльність має відкрити у банку окремі рахунки – для здійснення підприємницької/незалежної професійної діяльності та для власних потреб. Тож і сьогодні фізична особа-підприємець може витрачати кошти з підприємницького рахунку лише для здійснення підприємницької діяльності».

 

Оновлено план-графік перевірок підприємців та юросіб щодо ЄСВ, ПДФО та ВЗ
ДФСУ оприлюднила оновлені (станом на 15.08.2019 р.):

  • Розділ ІІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фізичних осіб» (завантажити);
  • Розділ IV плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (завантажити).

Згідно з ними, у 2019 році податківці планують перевірити 1657 фізосіб (на три особи більше, ніж в останньому оновленні за червень) та 345 юросіб з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ (на чотири менше ніж в оновленні за червень).

 

Як нова влада планує боротися зі схемами за участю ФОП?
В Україні боротимуться зі схемами, коли працівників змушують реєструватися ФОП. Про це заявив депутат від партії «Слуга народу» Данило Гетманцев.

«Йдеться про так званих осіб-підприємців і про єдиний податок. Більш того, ми брали на себе зобов'язання не змінювати податковий режим - не підвищувати ставки і не скорочувати ліміти операцій для ФОПів за єдиним податком. Але проблема цього режиму в тому, що ним, крім малих підприємців, користується середній і великий бізнес. Зайдіть до будь-якого ресторану Києва, і вам на алкогольні напої принесуть чек від ТОВ або якоїсь юрособи, а на їжу – від ФОПа. Про що це говорить? Про масове ухилення від сплати податків з використанням ФОПів. Зайдіть до ювелірного магазину, магазину електроніки. Всі на ФОПах», - сказав він.

За словами Гетманцева, і Президент, і партія «Слуга народу» послідовно підтримують спрощений режим.

 

Чи можуть директор або головний бухгалтер бути підприємцями?
Тернопільські податківці наголосили, що відповідно до ст. 58 ГКУ суб’єкт господарювання підлягає державній реєстрації як юридична особа чи фізична особа – підприємець у порядку, визначеному законом.

Згідно з ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно з дотриманням вимог цього Закону може обирати такі форми організації, як користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи.

Тож чинним законодавством не передбачено обмежень щодо реєстрації фізособою-підприємцем посадової особи юридичної особи приватного права (голови правління, директора, генерального директора, головного бухгалтера).

 

Нова група для айтішників-«єдинників»: які податки доведеться сплачувати?
Прем'єр-міністр Олексій Гончарук запропонував створити Фонд розвитку людського капіталу для IT-галузі, який би керувався самою галуззю. Про це він заявив на зустрічі Уряду з експортною ІТ-індустрією.

За його словами, кошти цього Фонду підуть на стипендії для талановитих студентів, гранти для молодих вчених і створення освітньої інфраструктури.

Голова ДПС Сергій Верланов повідомив, що пропонується ввести спеціальну опцію оподаткування для ФОП в IT-галузі.

Зокрема, крім 5%-го єдиного збору, 1,5%-го військового збору та ЄСВ з двох мінімальних зарплат, передбачається введення збору на розвиток людського капіталу.

 

І наостанок – три аналітики від редакції
Які зміни планують внести до ПКУ щодо оподаткування доходів підприємців читайте тут (для «єдинників») та тут (для «загальників»).

Якщо ФОП не зміг погасити свої борги, починається процедура його банкрутства. Розглянемо на прикладі зі судової практики, на яке майно фізособи кредитори не зможуть претендувати під час ліквідації. Про це ми розповіли ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»