• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №11(26) | 11.12.2019 р.

Двадцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №11(26) | 11.12.2019 р.

Це – вже двадцять шостий (і одинадцятий в 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах.

З часу написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

А саме:

  • поговоримо про спрощення умов кредитування ФОП;
  • визначимося, кого з ФОП буде перевіряти ДПС наприкінці 2019 року;
  • розповімо про намір депутатів ввести нову форму здійснення діяльності для фізосіб;
  • зазначимо, що за позицією суду ФОП-«загальносистемник» має обчислювати ЄСВ за даними Книги обліку;
  • проінформуємо, що книги обліку доходів для всіх ФОП скасують, крім ІІІ групи єдиного податку (платників ПДВ);
  • дізнаємося, як ФОП припинити свою діяльність без податкових наслідків.

Гарного Вам читання!

***

 

Нацбанк спростив умови кредитування ФОП
З 7 грудня для оцінки фізосіб-підприємців банки також зможуть використовувати портфельний підхід. Це правило буде поширене на усі кредити ФОП до 5 млн грн. На практиці це означатиме, що ключовим фактором оцінки ризиків позичальників буде своєчасність погашення боргу.

Спрощений підхід до оцінки кредитних ризиків фізосіб-підприємців також спростить формальні процедури з кредитного адміністрування.

Загалом це розширить можливості банків кредитувати МСБ та спростить підприємцям доступ до кредитних ресурсів.

«Відновлення кредитування залежить, зокрема, від простоти отримання кредиту. Ми хочемо забезпечити такі умови, коли і малий бізнес має доступ до фінансування, і водночас ризики для банків та системи загалом лишаються низькими та контрольованими, зберігається цінова та фінансова стабільність. Це один з кроків у потрібному напрямі та логічне продовження роботи з активізації кредитування, яке забезпечить стійке економічне зростання», – прокоментувала запроваджені зміни перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова. Про це читайте тут.

 

До уваги ФОП! Чергове оновлення плану-графіка перевірок ДПС на 2019 рік
2 грудня податківці оприлюднили підкоригований III розділ «Документальні планові перевірки платників податків - фізичних осіб» (станом на 28.11.2019 р.).

Завантажити його можна у нас на сайті або безпосередньо на сайті ДПСУ.

За оновленими даними, у 2019 році планується перевірити 1659 ФОП. Це лише на одну особу більше, ніж в плані-графіку з коригуванням за жовтень.

 

Запропоновано ввести нову форму здійснення діяльності для фізосіб
28 листопада на сайті ВРУ було зареєстровано законопроект про внесення змін до ПКУ щодо запровадження спрощеної форми бізнесу для фізичних осіб (законопроект №2511). Ним пропонується ввести таке поняття як індивідуальна діяльність.

Згідно з текстом законопроекту, індивідуальна діяльність – це суспільно корисна самостійна особиста діяльність фізичної особи (без використання найманої праці) з надання послуг населенню та/або діяльність у галузі народних художніх промислів, визначених ст. 1781.2. ПКУ.

Тобто з одного боку, особи, які мають намір здійснювати індивідуальну діяльність, зобов'язані стати на облік у контролюючих органах за місцем свого постійного проживання як самозайняті особи.

З іншого боку, така фізична особа може займатися провадженням індивідуальної діяльності, за умови, що вона не є підприємцем або фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Якщо законопроект буде прийнято, то нова система оподаткування буде введена в дію з 1 січня 2020 року.

 

Книгу обліку доходів «єдинників» скасують: законопроект Дубілета
3 грудня міністр Кабміну Дмитро Дубілет повідомив, що він разом з нардепом від «Голосу» Ярославом Железняком мали намір подати 4 грудня новий законопроект щодо ФОП.

Цього ж дня цей законопроект був зареєстрований у ВРУ під №2524. За ним передбачається скасування книг обліку для ФОП І, ІІ та ІІІ груп (неплатників ПДВ) та для ФОП-«загальників». А от ІІІ група – платники ПДВ будуть вести свою Книгу обліку доходів і витрат як і раніше.

Про це та про долю вже зареєстрованих книг ми говорили у своїй аналітиці ось тут.

 

ФОП-«загальносистемник» обчислює ЄСВ за даними Книги обліку
Судова колегія у постанові Другого апеляційного адміністративного суду від 20.11.2019 р., справа №520/3186/19 дійшла такого висновку:

  1. платнику єдиного внеску необхідно нараховувати та обчислювати єдиний внесок саме зі суми чистого оподатковуваного доходу за кожен календарний місяць;

  2. розмір середньомісячного річного оподаткованого доходу розраховується математично, тоді як щомісячний чистий дохід вираховується на підставі бухгалтерських та інших первинних документів;

  3. Положеннями Закону про ЄСВ не встановлено можливості застосувати середньомісячний показник для обрахунку ЄСВ, оскільки платник може отримувати різний дохід у тому чи іншому місяці.

Відповідно саме платнику податків надано право самостійно визначати розмір такого доходу. Про це ми докладно розповідали у своєму коментарі до вищенаведеного судового рішення.

 

І наостанок – ще одна аналітика від редакції
Якщо підприємець не здійснює діяльності, то це не означає, що він звільнений від сплати податків. Щоб звільнити себе від підприємницьких зобов'язань назавжди, слід пройти процедуру припинення підприємницької діяльності. З  чого почати, яку звітність подати та які податки сплатити востаннє? Про це все ми писали ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»