• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №4(57) | 12.03.2020 р.

П'ятдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №4(57) | 12.03.2020 р.

Це – четвертий в цьому році (і п’ятдесят сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • поговоримо, як правильно оформити працівника на роботу;
  • зупинимося на запровадженні електронних лікарняних з квітня 2020 року;
  • зазначимо, що з 5 березня повідомляти ДПС про прийняття директорів більше не потрібно;
  • розкажемо, як запобігти розповсюдженню коронавірусу на робочих місцях;
  • дізнаємося, як потрібно індексувати зарплату у березні 2020 року;
  • зауважимо, що Держпраці з метою боротьби з коронавірусом відвідає 107 тисяч підприємств;
  • розповімо, що з 2 березня розпочалася кампанія з детінізації зайнятості у будівництві.

Гарного Вам читання!

***

Як оформити працівника на роботу: пам'ятка від Держпраці
Порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками є однаковим для всіх роботодавців. Він включає три основні кроки:

  • укладення трудового договору;
  • оформлення наказу про прийняття на роботу;
  • повідомлення Державної податкової служби.

Для укладання трудового договору працівник має надати:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • індивідуальний податковий номер;
  • трудову книжку (за наявності).

Трудовий договір можна укласти в усній або письмовій формі. Письмова форма є обов’язковою в деяких випадках. Про це ми докладно розповіли у своїй новині.

 

Зустрічайте — електронні лікарняні: прийнято постанову КМУ
3 березня Уряд прийняв Постанову №159, яка стосується запровадження електронних лікарняних.

«Маємо запуститись вже у квітні з простим рішенням, а  влітку інтегруватись з eHealth та медичними інформаційними системами», – зазначив Дубілет на своїй сторінці на Facebook.

Отже, замість того, щоб виписувати лікарняні на паперових бланках, лікарі будуть це робити через простий веб-інтерфейс із використанням цифрового підпису. Про це читайте тут.

4 березня ПФУ та ФСС підписали протокол обміну даними для роботи реєстру е-лікарняних. Документ визначає структуру, формат відомостей та вимоги до їх контролю, процедуру взаємодії інформаційних систем ПФУ та ФСС для проведення перевірки обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності. Про це читайте тут.

 

З 5 березня повідомляти ДПС про прийняття директорів більше не потрібно
5 березня набрала чинності постанова від 12.02.2020 р. №188. Завдяки їй Повідомленням про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації тепер будуть відомості, отримані органами ДПС з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань. Про це ми писали тут.

 

Як запобігти розповсюдженню коронавірусу на робочих місцях?
На початку березня Держпраці навела рекомендації для роботодавців щодо запровадження запобіжних заходів розповсюдження COVID-19 на робочих місцях.

По-перше, роботодавці повинні запроваджувати профілактичні заходи, навіть якщо випадки COVID-19 не зареєстровані у місті, де вони здійснюють свою господарську діяльність.

По-друге, робочі місця ваших працівників чисті та гігієнічні. Поверхні (наприклад, столи та усі робочі поверхні, телефони, клавіатури, тощо) потрібно регулярно протирати дезінфікуючим засобом.

По-третє, потрібно сприяти регулярному та ретельному миттю рук працівниками, підрядниками та замовниками (споживачами).

По-четверте, необхідно сприяти наявності чистого повітря на робочому місці.

 

107 тисяч підприємств відвідає Держпраці з метою боротьби з коронавірусом
26 лютого Держпраці повідомила про старт всеукраїнської роз'яснювальної кампанії щодо коронавірусу через служби, які підпорядковуються Мінекономіки. Про це ми писали тут.

Як повідомив Т. Милованов на своїй сторінці у Facebook, 27 лютого (як і планувалося) фахівці Держпраці та ДПСС "пішли в люди".

«Дитячі садки, школи, сфери харчування та торгівлі, готелі – усі ті місця, де люди найбільш вразливі. Ми даємо листівки, проводимо роз'яснення. По міністерству також посилили роботу - поставили санітайзери, у кожного заступника повісили плакати із роз'ясненнями», – зазначив міністр.

За словами Милованова, загалом Держпраці планує відвідати 107 тисяч підприємств, а ДПСС - понад 27 тисяч шкіл та дитячих садочків.

 

2 березня розпочинається кампанія з детінізації зайнятості у будівництві
З 2 березня по 20 березня проходитимуть інформаційні заходи у роботодавців-забудовників. Під час їхнього проведення інспектори праці роз’яснюватимуть роботодавцям та працівникам переваги офіційного працевлаштування, ризики незадекларованої праці.

У ході першого етапу кампанії значна увага буде також приділена питанням профілактики виробничого травматизму під час виконання будівельних робіт. При цьом жодні заходи впливу не застосовуватимуться.

А от з 30 березня по 30 квітня проходитимуть інспекційні відвідування суб’єктів господарювання. Про це ми писали тут.

 

Індексація зарплати у березні 2020 року
Індексувати зарплату у березні 2020 року потрібно на рівні січня та лютого 2020 року, індекс інфляції у січні 2020 року не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації у березні 2020 року.

Роботодавці, які востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у березні 2020 року за коефіцієнтом 3,1%. А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, а також у січні 2020 року, ще не потрібно проводити індексацію.

Далі наведемо приклади розрахунку коефіцієнту індексації. Дивіться їх у нашій аналітиці.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»