• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №7(25) | 30.07.2019 р.

Двадцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №7(25) | 30.07.2019 р.

Це – вже двадцять п’ятий (і сьомий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам.

З моменту написання попереднього листа минуло більше місяця, і нам є про що розповісти.

 

Цього разу:

  • поговоримо, коли неприбуткова організація має стати платником ПДВ;
  • визначимося, чи повідомляє ДФС про включення неприбуткової організації до Реєстру;
  • з’ясуємо, що саме є однією з головних умов отримання статусу неприбутковості;
  • дізнаємося, як розмістити імпортований товар на складі гуманітарної допомоги;
  • зазначимо,чи може громадська організація займатися підприємницькою діяльністю у статусі неприбуткової.

Гарного вам читання!

***

 

Коли неприбуткова організація має стати платником ПДВ?
Запорізькі податківці розповіли: якщо неприбуткова організація здійснює операції з постачання товарів/послуг на митній території України, що підлягають оподаткуванню ПДВ, загальний обсяг яких протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн грн, то вона повинна подати до ДФС за своїм місцезнаходженням заяву платника ПДВ за формою №1-ПДВ і відповідно зареєструватися як платник ПДВ в обов'язковому порядку.

Окремо у роз’ясненні наведено перелік операцій, які відносяться до оподатковуваних. Ними є операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ 20%, ставкою 7%, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.

 

Чи повідомить ДФС про включення неприбуткової організації до Реєстру?
Податківці у підкатегорії 102.04 «ЗІР» вказали, що включення неприбуткових організацій до Реєстру неприбуткових установ та організацій здійснюється згідно з положеннями пп. 38 Порядку.

Зокрема, у разі включення неприбуткової установи до Реєстру контролюючий орган вносить до Реєстру відповідний запис про включення (повторне включення) такої установи до Реєстру. При цьому рішення про включення (повторне включення) до Реєстру такій неприбутковій установі не надсилається. Про це ми писали тут.

 

Однією з головних умов отримання статусу неприбутковості є правильний статут
Харківські податківці нагадали, що умови неприбутковості визначені пп. 133.4.1 ПКУ. Серед них найголовнішою є правильно складені установчі документи, в яких прописана неприбутковість організації.

Зазначимо, що податківці дуже ретельно перевіряють статут неприбуткової організації. До того ж вони у своїх ІПК звертаються до відповідного законодавства, на підставі якого функціонує організація. В деяких випадках невідповідність статуту затвердженому законодавству, а також здійснення заборонених видів операцій, може призвести до втрати статусу неприбутківців. Про це ми писали тут.

 

Як розмістити імпортований товар на складі гуманітарної допомоги?
Тимчасове зберігання товарів, ввезених на митну територію України як гуманітарна допомога, здійснюється з дозволу митного органу на СГД за таких умов:

  • дані про утримувача СГД повинні бути внесені до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги;

  • наявності на СГД цілодобової охорони або функціонуючої охоронної сигналізації, засобів пожежогасіння;

  • обладнання СГД не менше ніж двома засобами нанесення забезпечення, один з яких повинен перебувати у віданні митниці, другий – у віданні утримувача СГД.

Про це та про те, які документи слід подати для розміщення товарів і транспортних засобів комерційного призначення на СГД, ми зазначали тут.

 

І наостанок – роз’яснення від ДФС
Щодо відповідності вимогам для перебування у статусі неприбуткових громадських організацій у разі здійснення ними підприємницької діяльності читайте тут («Згідно з п. 2 частини другої ст. 21 Закону №4572 громадське об'єднання зі статусом юридичної особи має право здійснювати відповідно до закону підприємницьку діяльність безпосередньо, якщо це передбачено статутом громадського об'єднання, або через створені в порядку, передбаченому законом, юридичні особи (товариства, підприємства), якщо така діяльність відповідає меті (цілям) громадського об'єднання та сприяє її досягненню»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»