• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №5(58) | 25.03.2020 р.

П'ятдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №5(58) | 25.03.2020 р.

Це – п’ятий з початку року (і п’ятдесят восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні.

За цей час сталося чимало, тож є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, скільки користувачів зберігають свої ЕЦП на токенах;
  • проінформуємо, що з 12 березня діють нові реєстраційні документи для ЕЦП та для е-печатки ФОП від ІДД ДПС;
  • нагадаємо, як фізособам заповнювати декларацію про доходи в Е-кабінеті;
  • повідомимо про чергове оновлення «Єдиного вікна подання електронної звітності»;
  • дізнаємося, як звітувати до Держстату під час карантину;
  • визначимося, як та скільки зберігати електронні документи;
  • поговоримо про правила заповнення декларації про доходи фізособами.

Гарного Вам читання!

 

***

Скільки користувачів зберігають свої ЕЦП на токенах
Мінцифра провела аналіз статистичних даних про діяльність кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг і оцінила стан розвитку сфери електронних довірчих послуг за 2019 рік.

Загалом в Україні було здійснено більше 1,5 млрд операцій з використанням електронного підпису. Лише 8% усіх підписів зберігаються на захищених носіях, коли решта – ні.

Важливо, що лише 4 з 22 кваліфікованих надавачів довірчих послуг використовують міжнародні алгоритми електронного підпису, усі інші працюють за національними алгоритмами.

 

З 12 березня діють нові реєстраційні документи для ЕЦП та для е-печатки ФОП від ІДД ДПС
АЦСК ІДД ДПС повідомив, що з метою створення належних умов для функціонування реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС з 12 березня 2020 року формуються кваліфіковані сертифікати електронної печатки фізособи - підприємця для РРО.

Також наказом Інформаційно-довідкового департаменту ДПС від 11.03.2020 р. № 58 затверджено Договір про надання електронних довірчих послуг та нові форми реєстраційних документів:

  • Реєстраційна картка для фізичної особи;

  • Реєстраційна картка для юридичної особи;

  • Додаток до Реєстраційної картки для юридичної особи;

  • Заява про зміну статусу кваліфікованого сертифіката відкритого ключа;

  • Додаток до заяви про зміну статусу кваліфікованого сертифіката відкритого ключа.

Нові форми реєстраційних документів для отримання ЕЦП необхідно використовувати з 12 березня 2020 року.

 

Як фізособам заповнювати декларацію про доходи в Е-кабінеті?
В Е-кабінеті часткове автоматичне заповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані за звітний рік доходи, що містяться в Державному реєстрі фізичних осіб, відомостей про об’єкти нерухомого та рухомого майна, що містяться у реєстрах.

Але для подання декларації в електронному вигляді попередньо потрібно отримати ключі ЕЦП. Про це ми писали тут.

 

Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 12.03.2020 р.)
Податківці оприлюднили доповнення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.28.8.0 (станом на 12.03.2020 року).

З метою забезпечення забезпечення приймання та обробки документів за формами із змінами, внесеними наказом МФУ від 29.01.2020 р. № 30 додано нові форми:

  • F/J 1300405 – Запит про отримання довідки з реєстру платників податку на додану вартість. Додаток 13 до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість (пункт 7.4). Форма № 1-ЗДР;

  • F/J 1301704 – Запит про отримання витягу з реєстру платників податку на додану вартість. Додаток 11 до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість (пункт 7.4). Форма № 1-ЗВР;

  • F/J 1310108 – Реєстраційна заява платника податку на додану вартість. Додаток 1 до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість (пункт 7.5). Форма № 1-ПДВ;

  • F/J 1401704 – Витяг з реєстру платників податку на додану вартість. Додаток 12 до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість (пункт 7.5). Форма № 2-ВР.

 

Як звітувати до Держстату під час карантину?
Держстат у своєму зверненні наголосив, що усі форми державних статистичних спостережень та фінансової звітності краще надавати в електронному вигляді.

Інформаційну та консультаційну допомогу з питань подання форм державних статистичних спостережень можна отримати дистанційно:

  • в телефонному режимі (перелік телефонів територіальних органів Держстату можна переглянути, перейшовши за посиланням);

  • електронною поштою (перелік адрес електронних поштових скриньок територіальних органів Держстату можна переглянути, перейшовши за посиланням);

  • через чат сервісу електронного звітування «Кабінет респондента».

 

Як та скільки зберігати електронні документи?
При зберіганні електронних документів обов’язкове додержання таких вимог:

  1. інформація, що міститься в електронних документах, повинна бути доступною для її подальшого використання;

  2. має бути забезпечена можливість відновлення електронного документа у тому форматі, в якому він був створений, відправлений або одержаний;

  3. за наявності повинна зберігатися інформація, яка дає змогу встановити походження та призначення електронного документа, а також дату і час його відправлення чи одержання.

При цьому електронні форми первинних документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків та зборів (крім ЄСВ), а також архів файлів звітності, поданої контролюючим органам в електронному вигляді, повинні зберігатися платниками податку на електронних носіях інформації у формі, що дає змогу здійснити перевірку їх цілісності на цих носіях, протягом строку, встановленого законодавством для зберігання відповідних документів на папері (тобто зберігати потрібно не менше 1095 к.дн. з дня їх складання). Про це докладніше читайте ось тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Що потрібно декларувати фізичній особі? Коли та в які строки подавати декларацію? Які при цьому сплачувати податки та яка відповідальність за недотримання зазначеного у 2020 році? Про це все читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на квітень 2020 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»