• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №1(32) | 09.01.2019 р.

Тридцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №1(32) | 09.01.2019 р.

Це – перший з початку року (і тридцять другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні і нам є про що розповісти.

Цього разу ми:

  • дізнаємося, як будуть оподатковуватися посилки фізосіб у 2019 році;
  • поговоримо про особливості заповнення графи 11 ПН щодо суми ПДВ;
  • з’ясуємо, як виправляти помилки у полях верхньої лівої частини ПН;
  • розповімо, чи можна не зазначати один із обов’язкових реквізитів ПН, якщо це порушить державну таємницю;
  • зазначимо, як відобразити коригування ПДВ у разі складання РК до ПН в бік збільшення чи зменшення;
  • визначимося, як заповнювати графу 2.2 РК до ПН при повторному коригуванні.

Гарного вам читання!

***

Як будуть оподатковуватися посилки фізосіб у 2019 році?
1 січня 2019 року набрав чинності Закон №2628. Ним, зокрема, впроваджується новий порядок оподаткування ПДВ ввезення товарів у міжнародних поштових відправленнях для одного одержувача-фізособи.

З 1 січня по 30 червня 2019 року діятиме перехідний період з лімітом в 150 євро, а з 1 липня 2019 року запрацює новий – 100 євро на одну фізособу.

Зокрема, при ввезенні на територію України товарів вартістю понад 100 євро для одного одержувача на них нараховується ПДВ в 20% і 10% мита з суми, що перевищує ліміт.

 

Особливості заповнення графи 11 ПН щодо суми ПДВ
Податківці у підкатегорії 101.16 ресурсу «ЗІР» нагадали, що за пп. 9 п. 16 Порядку №1307 графа 11 розділу Б ПН (графа 14 розділу Б розрахунку коригування) заповнюється у гривнях з копійками та допускається зазначення в цій графі показника з урахуванням арифметичного округлення до 6 знаків включно після коми.

При цьому необхідною кількістю знаків після коми у кількісному показнику вважається така кількість, якої достатньо для правильного розрахунку вартісного показника у графі 10 ПН та рядків I-IX розділу А ПН (але не більше 15 знаків після коми).

Оскільки у графі 10 розділу Б ПН (графі 13 розрахунку коригування) зазначається необхідна кількість знаків після коми, то відповідно у графі 11 розділу Б ПН (у графі 14 розрахунку коригування) може зазначатися більше ніж два знака після коми, але не більше 6 знаків. Про це ми писали тут.

 

Як виправляти помилки верхньої лівої частини ПН?
По-перше, помилки, допущені у даті складання ПН та її порядковому номері, виправленню не підлягають.

По-друге, помилки у полях верхньої лівої частини податкової накладної виправляються розрахунком коригування з урахуванням таких особливостей:

  • у полі «Дата складання» зазначається дата, на яку було виявлено таку помилку;

  • у заголовній частині розрахунку коригування — дані із заголовної частини податкової накладної з помилковими даними;

  • у розділі Б — зі знаком «–» (виводяться в «0») відповідні показники усіх рядків податкової накладної, що коригується (кількість, обсяг постачання та сума ПДВ);

  • у графі 2.1 — код причини коригування 103 (повернення товару або авансових платежів).

Одночасно постачальник має скласти нову правильну ПН.

Докладніше про такий алгоритм виправлення помилок заголовної частини ПН читайте тут.

 

Податкова накладна – не місце для державної таємниці
Податківці в індивідуальній податковій консультації від 19.12.2018 р. №5307/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначили, що податкова накладна, у якій не зазначено будь-який з обов'язкових реквізитів, є такою, що складена з порушенням норм ПКУ. Вона не може бути зареєстрована у ЄРПН та, відповідно, не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту.

При цьому ПКУ не передбачено особливостей заповнення податкових накладних за операціями, інформація про які містить державну таємницю.

Саме тому законодавчо не передбачено можливості незазначення одного з обов’язкових реквізитів ПН, навіть якщо його оприлюднення порушує державну таємницю. Про це тут.

 

Як заповнювати графу 2.2 РК до ПН при повторному коригуванні?
Податківці у підкатегорії 101.16 ресурсу «ЗІР» наголосили, якщо в подальшому відбувається коригування рядка податкової накладної, який вже коригувався, то графі 2.2 розділу Б розрахунку коригування «№ з/п групи коригування» присвоюється послідовний порядковий номер групи коригування, незалежно від того, який номер групи коригування був в попередньому розрахунку коригування.

 

І наостанок – роз’яснення від ДФС
Період відображення зміни раніше задекларованих ПЗ з ПДВ у разі складання РК до ПН залежить від того, збільшується чи зменшується ПДВ в результаті коригування. Як саме, читайте ось тут.

 Держпраці: перевірки роботи ФОПів та з ФОПами

Все про ПДВ від Вікторії Величко
На Великому Річному Семінарі 24 січня Вікторія Величко детально розповість на своїй лекції про ПДВ: невідомі особливості відомих операцій (від події до операції).

Ще на вас чекають: чотири зіркових лектори (Т. Мойсеєнко, В. Величко, О. Смирнов, М. Кавин), гарячі теми, додаткові відповіді на запитання, відеозапис семінару та вишукані подарунки!

Для учасників у залі приємним завершенням дня стане грандіозна комедійна вистава – «№13 або Олінклюзів».

Приєднуйтесь до залу або ставайте online-учасником семінару вже зараз!

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»