• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №8(39) | 26.04.2019 р.

Тридцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №8(39) | 26.04.2019 р.

Це – восьмий з початку року (і тридцять дев’ятий  загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, і нам є про що розповісти.

Цього разу ми:

  • проінформуємо, що ДРС погодила зміни до критеріїв блокування ПН та РК;
  • поговоримо про граничний термін реєстрації ПН та РК за першу половину квітня;
  • нагадаємо, коли у зведених ПН зазначати одиницю виміру «грн»;
  • розповімо, як анулювати помилково нарахований ПДВ за п. 198.5 ПКУ;
  • дізнаємося, чи нараховувати ПДВ при непідписанні замовником акту виконаних робіт.

Гарного вам читання!

***

 

Коли реєструвати ПН та РК за першу половину квітня – 26 чи 30 квітня?
Відповідно до розпорядження КМУ «Про перенесення робочих днів у 2019 році» у квітні поточного року робочий день 30 квітня (вівторок) перенесено на 11 травня (субота). Тобто останній день сплати нарахованих податкових зобов’язань з податків і зборів припадає на вихідний день 30 квітня.

Саме так податківці наголошували в новині про сплату податків. Та це говорить про графіки банків та Держказначейства.

Як самі податківці працюватимуть на травневі свята, вони ще не повідомляли. І якщо вони переносити робочі дні не планують, то для них 30 квітня 2019 року є звичайним робочим днем.

За Порядком №1246 30 квітня мало б бути операційним днем! Але податківці цього ще не підтвердили. Тож відкладати реєстрацію ПН та РК на 30.04.2019 р. не радимо. Зробіть це 26 квітня, оскільки поповнити свій рахунок СЕА ПДВ можна буде також тільки в цей день. Про це ми писали тут.

 

Одиниця виміру в зведеній ПН: коли зазначаємо «грн»?
Запорізькі податківці вказали, що у разі складання зведених податкових накладних у графі 4 «Одиниця виміру товару/послуги/умовне позначення (українське)» вказується «грн» (пп. 3 п. 16 Порядку №1307).

Окремо вони зазначали, що при складанні податкових накладних для розподілу сум «вхідного» ПДВ за товарами/послугами, які неможливо пов’язати з відповідними конкретними операціями (пільгованими або оподатковуваними) за п. 199.1 ПКУ, у графі 4 зазначається «грн».

Якщо у зазначених податкових накладних у графі 4 «Одиниця виміру товару/послуги/умовне позначення (українське)» зазначено «послуга», такі податкові накладні вважаються такими, що складені з порушенням.

 

Помилково нарахували «компенсуючий» ПДВ: як виправити?
Якщо платником податку відповідно до п. 198.5 ПКУ безпідставно складено та зареєстровано в ЄРПН зведену податкову накладну, то платник складає розрахунок коригування, в якому виводяться в «0» показники щодо товарів/послуг, зазначених в такій податковій накладній.

При цьому у графі 2.1 розділу Б табличної частини розрахунку коригування зазначається код причини 201, що відповідає причині коригування «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до п. 198.5 ПКУ». Про це докладніше читайте ось тут.

 

Замовник не підписав акт наданих послуг: що з ПДВ?
У індивідуальній консультації від 12.03.2019 р. №994/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці зазначили: на дату першої події за операцією з постачання послуг з оренди постачальник таких послуг зобов’язаний визначити податкові зобов’язання з ПДВ, виходячи з договірної вартості.

До того ж на дату виникнення податкових зобов’язань з ПДВ платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі та зареєструвати її в ЄРПН.

Окремо податківці підкреслили, що надання послуг з оренди оформляється актом виконаних робіт (наданих послуг), який підписується обома сторонами. У разі відмови однієї зі сторін від підписання акта про це вказується в акті, і він підписується другою стороною.

Акт, підписаний однією стороною, може бути визнаний судом недійсним лише, якщо мотиви відмови другої сторони від підписання акта визнані судом обґрунтованими. Тож підписаний в односторонньому порядку акт є підставою для нарахування ПДВ.

 

ДРС погодила зміни до критеріїв блокування ПН та РК
Державна регуляторна служба погодила проект постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року №117».

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook Юлія Дроговоз.

Зазначений проект передбачає подальше обмеження «відсікаючих» ознак, у разі відповідності яким податкова накладна/розрахунок коригування не підлягають моніторингу та підлягають реєстрації у Реєстрі.

Зокрема, передбачається, що для застосування «відсікаючої» ознаки у вигляді обсягу постачання товарів/послуг (500 тис. грн) пропонується додати ще одну умову – сума ПДВ (крім суми ПДВ, сплаченої при ввезенні товарів на митну територію України), сплаченого у попередньому місяці, повинна бути більше 20 тис. грн.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»