• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №16(47) | 13.09.2019 р.

Сорок сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №16(47) | 13.09.2019 р.

Це – шістнадцятий з початку року (і сорок сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минув рівно місяць, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • поговоримо про найпоширеніші помилки щодо уточнюючих розрахунків до декларації з ПДВ;
  • дізнаємося, чи може третя особа поповнювати електронний рахунок ПДВ;
  • проінформуємо, що депутати планують встановити знижені ставки ПДВ на соціально значущі товари;
  • з’ясуємо, які наслідки з ПДВ виникають при імпорті товару за договором комісії;
  • розповімо, як визначити першу подію для ПДВ – в розрізі договору чи за рахунками;
  • визначимося, як виправити в декларації з ПДВ неправильно зазначений ІПН покупця.

Гарного Вам читання!

***

 

ТОП–5 помилок при поданні уточнюючих розрахунків до декларації з ПДВ
Податківці з Офісу великих платників навели такі помилки, які трапляються при поданні уточнюючих розрахунків до декларації з ПДВ:

  1. При виявленні заниження податкового зобов’язання не нараховується та сплачується штраф у розмірі 3%.

  2. Неправильне відображення в декларації з ПДВ рядка 16.2, а саме збільшено/зменшено залишок від'ємного значення за результатами поданих уточнюючих розрахунків.

  3. Платниками неправильно заповнюється таблиця (розшифровка) до декларації з ПДВ, де вони мають зазначати уточнюючі розрахунки, що включені до даної декларації.

  4. Платники у декларації з ПДВ декларують від’ємне значення різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту (р.19).

  5. Подання платниками пустих уточнюючих розрахунків.

 

Чи може третя особа поповнювати електронний рахунок ПДВ?
Поповнення електронного рахунку платника ПДВ за рахунок інших джерел, наприклад, з поточних рахунків інших осіб, незалежно від наявності чи відсутності договору доручення, не передбачено.

Причиною усьому є п. 22 Порядку №569. Відповідно до нього у разі недостатності коштів на електронному рахунку платника ПДВ для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов'язань платник ПДВ у строки, встановлені ПКУ для самостійної сплати податкових зобов'язань, перераховує на електронний рахунок необхідні кошти з власного поточного рахунка. Про це ми докладно писали ось тут.

 

Знижені ставки ПДВ на соціально значущі товари: законопроект №1180
У Верховній Раді зареєстровано законопроект №1180, яким пропонується внести зміни до Податкового кодексу щодо запровадження зниженої ставки ПДВ на соціально значущі товари та послуги.

Так, крім стандартної ставки ПДВ 20%, пропонується застосовувати знижену ставку 5% для соціально значущих товарів (послуг), перелік яких буде чітко визначений.

Такий підхід, як зазначено у пояснювальній записці, застосовується всіма без виключення країнами ЄС і покликаний збільшити купівельну спроможність українських громадян.

Водночас передбачається встановити підвищену ставку ПДВ 22% на алкогольні напої та тютюнові вироби з метою досягнення як соціального ефекту, так і для компенсації можливих втрат від запровадження зниженої ставки. А от ставки ПДВ у розмірі 7% вже не буде існувати.

Про це та про те, які товари відносяться до соціально значущих, читайте тут.

 

Договір комісії щодо імпортованого товару: особливості оподаткування ПДВ
Дніпропетровські податківці нагадали, що під час ввезення на митну територію України товарів комітентом – імпортером – платником ПДВ, який здійснює сплату ПДВ при митному оформленні таких товарів безпосередньо зі свого поточного рахунку, датою виникнення податкових зобов’язань згідно з п. 187.8 ПКУ є дата подання митної декларації для митного оформлення. А датою віднесення сум податку до податкового кредиту згідно з п. 198.2 ПКУ є дата сплати (нарахування) податку за такими податковими зобов’язаннями.

Тому сплачений при імпорті товарів ПДВ на підставі належним чином оформленої митної декларації відноситься до податкового кредиту комітента (власника товару).

При цьому комісіонер суми ПДВ до податкового кредиту не відносить, а отримана в межах посередницьких договорів винагорода як оплата за послуги з придбання товарів у такого комісіонера підлягає оподаткуванню ПДВ за основною ставкою.

 

І наостанок – аналітика від редакції та ще одне роз’яснення від ДПС
Як визначити першу подію для ПДВ – в розрізі договору чи за рахунками, виписаними в межах цього договору? Що говорять податківці щодо цього? Про це ми писали тут.

Щодо особливостей виправлення помилок в ПН та податковій звітності з ПДВ читайте тутОскільки у декларації зазначаються дані, визначені на підставі первинних документів, відображенню у податковій звітності з ПДВ підлягають податкові зобов'язання, визначені на дату складання податкової накладно  їз "невірним" ІПН. Розрахунок коригування та друга податкова накладна не впливають на визначене податкове зобов'язання, тому операція, пов'язана з виправленням помилки в ІПН покупця, відображенню у податковій звітності з ПДВ не підлягає.

Виправлення неправильно вказаного ІПН покупця необхідно здійснити методом сторно в додатку 5 уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»