• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №20(51) | 12.11.2019 р.

П'ятдесять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №20(51) | 12.11.2019 р.

Це – двадцятий з початку року (і п’ятдесят перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • проінформуємо, що рішення про розблокування реєстрації ПН чи РК буде прийматися комісіями за новим порядком;
  • наголосимо, що на сайті ДПС з’явився проект нового порядку блокування ПН/РК;
  • визначимося, чому при складанні ПН слід приділяти особливу увагу номенклатурі;
  • розповімо, коли востаннє можна скласти ПН чи РК до них у разі анулювання;
  • поговоримо про намір депутатів удосконалити оподаткування ПДВ операцій фінлізингу;
  • дізнаємося, чи потрібно нараховувати ПДВ при наданні поворотної фіндопомоги;
  • зазначимо, що податківці стали блокувати менше ПН.

Гарного Вам читання!

***

 

Знайомтеся! Проект нового порядку блокування ПН/РК (разом із критеріями)
1 листопада 2019 року ДПСУ представила на своєму сайті проект постанови КМУ (завантажити), яким затверджуються:

  • Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (завантажити);

  • Порядок роботи комісій з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (завантажити);

  • Порядок розгляду скарги на рішення комісій регіонального рівня з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (завантажити).

У вигляді додатків до Порядку блокування ПН/РК (а не листами ДПСУ, як зараз) будуть затверджені:

  • Критерії ризиковості платника податку (завантажити);

  • Перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку (завантажити);

  • Критерії ризиковості здійснення операцій (завантажити).

 

Рішення про розблокування реєстрації ПН чи РК – за новим порядком
1 листопада ДПС також оприлюднила проект наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН та РК в ЄРПН».

Його метою є забезпечення прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних відповідно до норм чинного законодавства.

Розробником проекту наказу є Державна податкова служба України.

Зауважимо, що норми нового порядку наразі наведені у Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Але свого часу Окружний адміністративний суд міста Києва зазначав, що відповідно до п. 20.2 ПКУ ДФС має приймати рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН у порядку, визначеному Мінфіном. Про це ми писали ось тут.

 

Коли востаннє можна скласти ПН чи РК до них у разі анулювання?
ДПС у Івано-Франківській області нагадала, що за п. 184.7 ПКУ, якщо активи, суми ПДВ за якими були включені до складу податкового кредиту, не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, такий платник податку в останньому звітному (податковому) періоді не пізніше дати анулювання його реєстрації зобов’язаний визначити ПЗ за ними та скласти ПН.

Тож день анулювання реєстрації особи як платника ПДВ є останнім днем її реєстрації як платника ПДВ та останнім днем, коли платник ПДВ повинен визначити податкові зобов’язання з податку на додану вартість.

Тому в день анулювання реєстрації особи як платника ПДВ така особа має право складати та реєструвати податкові накладні.

 

Складаєте ПН? Приділяйте особливу увагу номенклатурі!
Оскільки номенклатура – реквізит обов’язковий, то помилка в ній призведе до негативних наслідків для обох сторін угоди. Покупець внаслідок помилки в ПН не підтвердить права на податковий кредит, а продавець – отримає штраф за те, що не склав і не зареєстрував вчасно правильну ПН.

Тож цю помилку обов'язково слід виправити розрахунком коригування. І зробити це варто до того, як помилку виявлять податківці.

Номенклатура товарів/послуг має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів/послуг, та не повинна містити інших даних.

Проте подекуди в первинних документах продані послуги (а з метою оподаткування все, що не є продажем товару, це продаж послуг) мають великий і докладний перелік. Зокрема, на будівельно-монтажні роботи.

Як в такому випадку скласти ПН, ми розповіли у своєму коментарі до ІПК від 29.10.2019 р. №1073/6/99-00-07-03-02-15/ІПК.

 

Оподаткування ПДВ операцій фінлізингу вдосконалять: законопроект
31 жовтня 2019 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №2358. Його автором є Д. Гетманцев.

Зокрема, законопроектом буде виправлено законодавчу прогалину щодо оподаткування ПДВ операцій фінансового лізингу. Пропонується подовжити на три роки звільнення від оподаткування ПДВ з постачання (продажу, відчуження іншим способом) майна, що було отримано ними від боржників, а також розповсюдити таке звільнення на майнових поручителів (заставодавця, іпотекодавця), які можуть передати у власність своє майно в погашення боргу позичальника. Про це читайте у нашій новині.

 

Надаєте поворотну фіндопомогу: чи буде ПДВ?
Запорізькі податківці наголосили, що операція з надання платником ПДВ поворотної/безповоротної фінансової допомоги не визначається як операція з постачання товарів/послуг.

Відповідно операція з надання/отримання платником ПДВ поворотної/безповоротної фінансової допомоги не підпадає під визначення операцій з постачання товарів/послуг. Така операція не є об’єктом оподаткування ПДВ.

 

Ми стали блокувати менше ПН, менше кількісно і менше по сумам, – Верланов
За позицією Верланова, створення комфортних умов роботи для сумлінних платників податків – одне з головних завдань нової податкової служби.

«Ми стали блокувати менше податкових накладних, менше кількісно і менше по сумам. ДПС не допускає блокування накладних підприємств реального сектору економіки. Ми дуже ретельно працюємо за критеріями і суворо ставимося до порушень у цьому питанні, докладаємо максимум зусиль до того, щоб реальний бізнес почував себе краще, вільніше і був більш конкурентним», – наголосив Сергій Верланов.

Для цього ДПС планує в тому числі посилити боротьбу з ухиленням від оподаткування. За словами голови ДПС, пріоритетом на найближчу перспективу є боротьба з «сірим» ринком алкоголю і тютюну. «Це наша наступна велика боротьба, якій ми присвятимо кінець поточного року та перший квартал наступного. Ми будемо дуже активно працювати у цьому напрямі», – зазначив Сергій Верланов.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»