• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №23(54) | 26.12.2019 р.

П'ятдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №23(54) | 26.12.2019 р.

Це – двадцять третій з початку року (і п’ятдесят четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • зупинимося на скасуванні критеріїв блокування ПН та РК;
  • поговоримо про затвердження нового порядку роботи комісії ДПС щодо прийняття рішення за заблокованими ПН та РК;
  • дізнаємося, який день буде граничним для реєстрації ПН та РК у грудні 2019 року;
  • наголосимо, що з 3 січня 2020 року почнуть діяти нові рахунки в СЕА ПДВ;
  • проінформуємо, що МЕРТ планує спростити форми звітності з ПДВ та ПН;
  • з’ясуємо, як проводити річний перерахунок з ПДВ за підсумками 2019 року.

Гарного Вам читання!

***

 

З 10 грудня критерії блокування ПН та РК скасовано
10 грудня Шостим апеляційним судом м. Києва було визнано  Порядок №117 щодо блокування ПН протиправним.

Нагадуємо, що це може бути і не кінець історії. Адже ДПС разом з Мінфіном має право подати касацію і тільки Верховний Суд зможе поставити крапку в цьому питанні.

Однак в силу приписів ч. 1 ст. 325 КАСУ постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття. Відповідно з 10 грудня скасовані:

  • критерії ризиковості платника податку, критерії ризиковості здійснення операцій, перелік показників податкової історії;

  • правила та підстави прийняття рішень комісіями ДПС щодо реєстрації та відмови в розблокуванні ПН та РК.

Відповідно з цієї дати блокувати ПН та РК у податківців вже немає підстав, оскільки в квитанції про зупинення реєстрації ПН та РК має бути зазначено відповідний критерій за п. 10 Порядку №117. А от якою буде доля заблокованих ПН та РК до цієї дати, без винесених рішень комісією, це відкрите питання.

Проте й після 10 грудня ДПС продовжувала блокувати ПН та РК. Чому саме, ми писали тут (позиція адвоката) та тут (позиція ДПС).

Зауважимо, що напередодні судового засідання ДРС погодила новий порядок блокування ПН та РК, а також порядок прийняття рішень комісіями ДПС. Про це читайте тут.

 

Який день буде граничним для реєстрації ПН та РК у грудні 2019 року?
За чинними правилами роботи ЄРПН (п. 3 Порядку №1246), якщо 15 число або останній день місяця припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним.

Відповідно хоч 31 грудня 2019 року є вихідним днем через перенесення його відпрацювання на 28 грудня, він має бути операційним днем для реєстрації ПН та РК з датою складання з 1 по 15 грудня.

Тобто ЄРПН має 31.12.2019 р. працювати. Проте минулого року останнім днем для реєстрації було 29 грудня.

Наразі що відбуватиметься з ЄРПН наприкінці грудня, податківці ще не повідомили.

Навіть якщо 31 грудня буде операційним (як це передбачено законодавством), банки з 29 грудня до кінця 2019 року не працюватимуть. Про це ми писали тут. Тому поповнити рахунок СЕА ПДВ, щоб збільшити ліміт реєстрації ПН/РК до потрібної суми, слід заздалегідь.

 

З 3 січня 2020 року почнуть діяти нові рахунки СЕА ПДВ
З 01.01.2020 року при здійсненні операцій з виконання державного та місцевих бюджетів органами Казначейства буде застосовуватись План рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затверджений наказом Мінфіну №1203.

Таким чином, з 01.01.2020 року будуть введені в дію нові рахунки для зарахування податків, зборів та інших платежів, відкриті відповідно до Плану рахунків №1203.

Відповідно з 3 січня почнуть діяти нові рахунки СЕА ПДВ. Про це розповіли полтавські податківці. Але за реквізитами слід звертатися до ДПС.

 

МЕРТ планує спростити форми звітності з ПДВ та ПН
За проектом Плану дій щодо підвищення позиції України в рейтингу «Doing Business», Уряд планує зменшити час платників податків на податкове адміністрування ПДВ шляхом:

  • спрощення форми та порядку заповнення податкової звітності з ПДВ;

  • пом’якшення вимог до форми та реквізитів податкової накладної з ПДВ;

  • запровадження якісних критеріїв ризиковості платника податку для можливості звітування в режимі реального часу (зі зсувом обов’язку перевірки коректності вказаних у податковій звітності даних на податкові органи та пришвидшення відшкодування платникам з меншим ризиком);

  • визначення прозорих критеріїв ризиковості здійснення операцій, показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку для цілей зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Відповідні зміни у II кварталі 2020 року має внести Мінфін до наказів МФУ від 28.01.2016 р. №21 та від 31.12.2015 р. №1307, а також постанови КМУ від 21.02.2018 р. №117.

 

З'явився новий порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК
Мінфін наказом від 12.12.2019 р. №520 затвердив новий Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Цей Порядок визначає механізм прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН, реєстрацію яких відповідно до п. 201.16 ПКУ зупинено в порядку та на підставах, визначених КМУ.

14 грудня 2019 року наказ опублікований в «Урядовому кур'єрі» №241 і набрав чинності (з дня його офіційного опублікування).

Норми щодо прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН були наведені у Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН. Але свого часу Окружний адміністративний суд міста Києва зазначав, що  відповідно до п. 20.2 ПКУ ДПС має приймати рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК  в ЄРПН у порядку, визначеному Мінфіном.

Тому Окружний адміністративний суд міста Києва дійшов висновку про протиправність прийняття Комісіями рішень про відмову в реєстрації ПН/РК на підставі пп. 20, 21 Порядку №117. Відповідно дані пункти підлягали визнанню протиправними та нечинними.

Тож нарешті податківці вирішили виправити цю неузгодженність за допомогою наказу №520. Сам порядок прийняття рішення комісіями ДПС не змінився.  Про це все читайте у нашій новині.

 

І наостанок – аналітика від редакції
У грудні 2019 року, як і раніше, платникам ПДВ, які здійснюють як оподатковувані, так і неоподатковувані ПДВ операції, доведеться зробити перерахунок, передбачений ст. 199 ПКУ. Як саме він робиться та відображається в декларації, читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»