• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №3(57) | 27.02.2020 р.

П'ятдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №3(57) | 27.02.2020 р.

Це – третій з початку року (і п’ятдесят сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло більше двох тижнів, і нам є про що розповісти.

 

А саме:

  • повідомимо, що ДПС затвердила новий перелік кодів товарів для моніторингу ПН/РК;
  • поговоримо, коли заповнювати та подавати додаток 6 до декларації з ПДВ;
  • розповімо, чи є правомірним визнання платника ПДВ ризиковим до реєстрації ПН;
  • наголосимо, що Положення про реєстрацію платників ПДВ зазнало змін;
  • проінформуємо, що на думку ДПС, боротьба з мінімізаторами стала ефективніша завдяки новому порядку блокування ПН;
  • з’ясуємо, як заповнювати нову декларацію з ПДВ та додатки до неї.

Гарного Вам читання!

***

 

Затверджено перелік кодів товарів, який застосовуватиме ДПС при моніторингу ПН/РК
З метою реалізації норм нового Порядку наказом від 03.02.2020 р. № 67 ДПСУ затвердила Перелік кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, які застосовуються для визначення відповідності податкових накладних/розрахунків коригування, які подано для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, критеріям ризиковості здійснення операції при здійсненні автоматизованого моніторингу.

Довідник містить 180 різних видів товарів. Ознайомитися з цим переліком можна:

 

Коли заповнювати та подавати додаток 6 до декларації з ПДВ?
Луганські податківці наголосили, що у новій редакції викладено додаток 6 декларації з ПДВ. Замість частини третьої таблиці 1, в якій відображалися операції, які звільнені від оподаткування, впроваджено таблицю 2 "Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплаченого суб'єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг".

Таблиця 2 (Д6) заповнюється у разі здійснення у звітному (податковому) періоді операцій з постачання товарів/послуг, що звільнені від оподаткування ПДВ. Інформація зазначається у розрізі податкових пільг, які використовуються платником податку. Нову редакцію отримала Таблиця "Розрахунок показників щодо належності підприємства (організації) до підприємства (організації) інвалідів".

За новими правилами не зазначаються у додатку 6 до декларації з ПДВ операції, які оподатковуються за ставкою 0 та 7%. 

Звертаємо увагу! Пільги з ПДВ рахуємо лише за операціями, звільненими від оподаткування, здійсненими на митній території України.  Докладно про це ми писали тут.

 

Платника ПДВ визнали ризиковим до реєстрації ПН: чи правомірно це?
За інформацією адвоката, ДПС випустила свою «Директиву» від 23.01.2020 року №1201/7/99-00-06-05-01-07, якою регіональні ДПС уповноважено «забезпечити проведення інвентаризації» раніше внесених платників до переліку ризикових та забезпечити приведення у відповідність інформації щодо них в ІТС «Податковий блок». Простими словами замінити «1.6» на «8». Але Порядок №1165 почав діяти з 01.02.2020 р., відповідно застосувати законно п. 8 Критеріїв ризиковості ДПС має можливість лише за умови подання з цього часу платником ПН/РК на реєстрацію. Вся інша «інвентаризація» ніщо інше ніж самоправство, яке у державі є як адміністративно, так і кримінально караним діянням.

Отже, всі платники, хто до 01.02.2020 р. перебував у переліку ризикових, на підставі Критеріїв, визначених протиправними листами ДФС (2018-2019), не відповідають п. 8 Критеріїв Порядку №1165, але їх було «проінвентаризовано» згідно з вказівками ДПС.

Подаючи інформацію та копії документів на виключення з ризикових, слід посилатись не тільки на невідповідність Критерію, а й на протиправність рішення ГУ ДПС, прийнятого згідно з вказівками ДПС.

Згідно з інвентаризацією з 3 по 7 лютого регіональними ГУ ДПС внесено до переліку ризикових 24 767 платників.

 

Положення про реєстрацію платників ПДВ зазнало змін
Мінфін наказом від 29.01.2020 р. №30 вніс зміни до  Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість.

Зокрема, удосконалено алгоритм формування ДПСУ індивідуального податкового номера платника ПДВ для фізособи з метою ідентифікації її першої та повторної реєстрації як платника ПДВ, в тому числі для підприємців, стосовно яких до ЄДР внесено серію (за наявності) та номер паспорта.

Так, тепер ІПН для фізичних осіб - 12-розрядний числовий номер такої структури:

  • 1 - 10-й знаки - реєстраційний номер облікової картки платника податків,

  • 11-й та 12-й знаки - контрольні розряди, алгоритм формування яких встановлює ДПСУ.

Про це докладно ми писали тут.

 

Боротьба з мінімізаторами стала ефективніша завдяки новому порядку блокування ПН
За позицією ДПС, система моніторингу податкових ризиків при реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування (ПН/РК) зарекомендувала себе як ефективний інструмент у боротьбі з мінімізаційними схемами з ПДВ. За час свого існування вона кілька разів змінювалася і з кожною новою ітерацією все ефективніше виконувала свою функцію: бути стримуючим фактором для несумлінних платників, що у незаконний спосіб отримують податкові вигоди, одночасно забезпечуючи дотримання прав та гарантій законослухняних платників податків.

На сьогодні порядок зупинення реєстрації ПН/РК регулюється постановою КМУ №1165, яка набрала чинності 01.02.2020 р.

Постанова №1165 – це результат широкого та тривалого діалогу між органами виконавчої влади, правоохоронними органами, народними депутатами, представниками громадськості та бізнесу. Відтепер критерії ризиковості платника ПДВ затверджені саме КМУ, що усунуло всі суперечливі моменти, які мали місце під час чинності постанови КМУ № 117 та які стосувалися питань затвердження таких критеріїв ДФС. Іншою істотною зміною є виведення з-під правового регулювання постанови КМУ № 1165 порядку прийняття рішення про  реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Проте такий порядок затверджено наказом Мінфіну № 520.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції
Як заповнювати нову декларацію з ПДВ? В яких рядках відображати експорт товарів? Де зазначати нараховані ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ? Про це читайте тут.

Як заповнювати новий додаток 6 до декларації з ПДВ? Як обраховується сума податкових пільг? Які зміни внесено в інші додатки? Про це ми розповідали ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»