• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №4(58) | 11.03.2020 р.

П'ятдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №4(58) | 11.03.2020 р.

Це – четвертий з початку року (і п’ятдесят восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижня, і нам є про що розповісти.

 

А саме:

  • розповімо, чи можна подавати Таблицю даних без зупинення реєстрації ПН;
  • проінфомуємо, що за позицією ДПС, завдяки новій системі блокування ПН перевиконано надходження з ПДВ за лютий;
  • розкажемо, чи можна буде вилучити з ЄРПН зареєстровану ПН іншою особою через рейдерську атаку;
  • з’ясуємо, скільки часу комісія ДПС розглядає скаргу щодо відмови в розблокуванні ПН;
  • поговоримо, як відкоригувати ПН у разі часткового повернення покупцем безоплатно отриманого товару;
  • визначимося з правилами нарахування ПДВ у разі перевищення митної вартості ціни над фактичною ціною постачання товарів/послуг.

Гарного Вам читання!

***

 

Чи можна подавати Таблицю даних без зупинення реєстрації ПН?
Відповідно до п. 12 Порядку №1165 платник податку має право подати до ДПС Таблицю даних платника ПДВ за встановленою формою (додаток 5).

Таблиця подається з поясненням, в якому зазначається вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність платника податку (п. 14 Порядку).

На підставі особливостей заповнення та подання Таблиці даних у підкатегорії 101.18 «ЗІР» податківці зазначили, що таблиця – це інформація про специфіку діяльності платника податку, подання якої є правом платника незалежно від факту зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Подавати Таблицю з кожною квитанцією про зупинення реєстрації в ЄРПН ПН/РК, платнику податків не потрібно.

 

Завдяки новій системі блокування ПН перевиконано надходження з ПДВ за лютий
За інформацією ДПС, одним з головних чинників виконання її завдань із наповнення бюджету в лютому стало значне перевиконання індикативу Міністерства фінансів з ПДВ – на 45,4%.

До державного бюджету надійшло 10,8 млрд грн (сальдо ПДВ), що на 3,4 млрд грн більше запланованого. Таким чином, за січень-лютий вже спостерігається перевиконання індикативу з ПДВ на 5,1 % (+0,9 млрд гривень). З початку року до бюджету надійшло 17,8 млрд грн при запланованих 16,9 млрд гривень.

Цих результатів вдалося досягти завдяки підвищенню якості аналізу надходжень податку, ефективності адміністрування та впровадження нової системи моніторингу відповідності податкових накладних критеріям оцінки ступеня ризиків.

 

Рейдерська атака і реєстрація податкової накладної
Чинним законодавством не передбачено виключення з ЄРПН зареєстрованої платником податку податкової накладної за зверненням такого платника податку.

Разом з цим, згідно з пунктом 20 Порядку №1246 у разі надходження до ДПС рішення суду про реєстрацію або скасування реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, яке набрало законної сили, такі податкові накладні та/або розрахунки коригування реєструються після проведення перевірок, визначених пунктом 12 цього Порядку (крім абзацу десятого), або їх реєстрація скасовується.

При цьому датою реєстрації або скасування реєстрації вважається день, зазначений в такому рішенні, або день набрання законної сили рішенням суду. Тож платникам ПДВ задля скасування зареєстрованої ПН іншою особою через рейдерську атаку слід звертатися до суду. Але перед цим слід довести неправомірність дій держреєстратора.

Про це та про те, яким є алгоритм дій для відновлення контролю над підприємством, читайте у нашому аналітичному матеріалі.

 

Скільки часу комісія ДПС розглядає скаргу щодо відмови в розблокуванні ПН?
Податківці у підкатегорії 101.18 «ЗІР» наголосили, що відповідно до п. 12 Порядку №1165 за результатами розгляду скарги комісія центрального рівня у строк, визначений п. 56.23 ПКУ, приймає одне з таких рішень:

  • задовольняє скаргу та скасовує рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН);

  • залишає скаргу без задоволення та рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН без змін.

Зокрема, скарга на рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН розглядається протягом 10 к.дн. з дня отримання такої скарги ДПС. Термін розгляду скарги не може бути продовженим.

Якщо вмотивоване рішення за скаргою на рішення про відмову у реєстрації ПН/РК  в ЄРПН не надсилається протягом 10-денного строку, така скарга вважається повністю задоволеною на користь платника податків. Про це ми писали тут.

 

Покупець частково повернув безоплатно отриманий товар: як відкоригувати ПН?
У РК до ПН на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, кожному рядку податкової накладної, що коригується, відповідає два рядки розрахунку коригування. У першому з них «обнуляється» рядок податкової накладної, кількість по якому змінюється (у графі 7 зі знаком «–» зазначається значення графи 6 рядка податкової накладної, що коригується), у другому у графі 1.2 зазначається новий (доданий) номер рядка, у графі 7 – нове (змінене) значення кількості товару.

Про це та про те, як заповнювати інші графи РК до ПН, читайте у нашій новині.

 

І наостанок – роз’яснення від ДПС
Щодо складання податкової накладної на перевищення митної вартості ціни над фактичною ціною постачання товарів/послуг читайте тут  («При постачанні товарів, які попередньо були ввезені на митну територію України, база оподаткування ПДВ за операціями з постачання таких товарів визначається на рівні не нижче ціни придбання (контрактної вартості). Відповідно при постачанні за ціною нижче вартості їх придбання слід буде складати дві ПН»).

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»