• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №8(39) | 25.04.2019 р.

Тридцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №8(39) | 25.04.2019 р.

Це – восьмий з початку року (і тридцять дев'ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, але нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • визначимося, коли при виплаті дивідендів можна не сплачувати авансовий внесок;
  • розповімо, до якої групи НМА відноситься право користування комп’ютерними програмами;
  • з’ясуємо, на які наслідки очікувати у разі подання декларації з неправильним ідентифікатором;
  • дізнаємося, чи доведеться сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при реінвестиції дивідендів;
  • поговоримо про правила складання та подання квартальної фінзвітності;
  • зазначимо, що трансформація обліку на МСФЗ не призводить до виникнення податкових різниць.

Гарного вам читання!

***

 

Придбали право користування комп’ютерними програмами: до якої групи НМА віднести?
Дніпропетровські податківці зазначили, що за пп. 138.3.4 ПКУ у податковому обліку до групи 5 нематеріальних активів відносяться авторське право та суміжні з ним права (право на літературні, художні, музичні твори, комп’ютерні програми, програми для електронно-обчислювальних машин, компіляції даних (баз даних), фонограми, відеограми, передач (програми) організацій мовлення тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті.

На підставі цієї норми виходить, що платник податку при придбанні права користування комп’ютерними програмами має віднести його до групи 5 нематеріальних активів.

 

Чи призводить перехід на МСФЗ до виникнення податкових різниць?
У консультації від 12.04.2019 р. №1574/ІПК/28-10-27-01-11 податківці вказали, що не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування, пов'язаних з переходом платника податку з НП(С)БО на МСФЗ.

Тобто операція з трансформації обліку на МСФЗ не призводить до виникнення податкових різниць у розрізі податку на прибуток.

Водночас податківці зазначили, що уточнення за звітні податкові періоди, що передують переходу на МСФЗ, здійснюється платником у разі виявлення помилок, зокрема у фінансовій звітності, що призвели до заниження (завищення) податкових зобов'язань з податку на прибуток.

Отже, уточнювати показники попередніх звітних періодів (до застосування МСФЗ) необхідно лише у випадку виявлення помилок у них.

 

Коли не сплачуються авансові внески з податку на прибуток при виплаті дивідендів?
Дніпропетровські податківці нагадали, що пп. 57.1-1.3 ПКУ встановлено випадки несплати авансового внеску з податку на прибуток. Так, він не справляється у разі виплати дивідендів:

  • на користь власників корпоративних прав материнської компанії, що сплачуються в межах сум доходів такої компанії, отриманих у вигляді дивідендів від інших осіб. Якщо сума виплат дивідендів на користь власників корпоративних прав материнської компанії перевищує суму отриманих такою компанією дивідендів, дивіденди, сплачені в межах такого перевищення, підлягають оподаткуванню за правилами, встановленими пп. 57.1-1.2 ПКУ;

  • платником податку на прибуток, прибуток якого звільнений від оподаткування відповідно до положень ПКУ, у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування у період, за який виплачуються дивіденди;

  • фізичним особам.

 

Подали декларацію з прибутку не за тим форматом: чи буде відповідальність?
ПКУ не передбачає відповідальності платника податків за подання до контролюючого органу декларації з податку на прибуток в електронному вигляді за неправильним ідентифікатором форми.

Тим же платникам податку, які подали декларацію за 2018 рік з неправильним ідентифікатором, пропонується подати декларацію:

  • за ідентифікатором J0100117, зазначивши позначку «Звітна нова» (до закінчення граничного терміну подання Декларації) або «Уточнююча» (після закінчення граничного терміну подання Декларації);

  • або за ідентифікатором J0100116, зазначивши позначку «Звітна нова» (до закінчення граничного терміну подання Декларації) або «Уточнююча» (після закінчення граничного терміну подання Декларації).

Про це ми зазначали тут.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції
Чи потрібно сплачувати авансовий платіж з податку на прибуток у разі реінвестиції дивідендів? Коли виникає обов’язок оподаткувати реінвестицію дивідендів засновників-фізосіб ПДФО та військовим збором? Про це читайте тут.

Які форми має містити проміжна фінзвітність? Хто подає проміжну фінзвітність, а хто – ні? В які строки її слід подати? Про це ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»