• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №15(46) | 15.08.2019 р.

Сорок шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №15(46) | 15.08.2019 р.

Це – п'ятнадцятий з початку року (і сорок шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • з’ясуємо, як договір позички ОЗ вплине на податок на прибуток;
  • дізнаємося, які наслідки виникають у разі проведення дисконтування безвідсоткової заборгованості;
  • визначимося, як впливає на об’єкт оподаткування списання понаднормових витрат палива;
  • розкажемо, чи потрібно амортизувати об’єкт лізингу;
  • поговоримо, чи буде штраф за несвоєчасне подання розрахунку частини прибутку;
  • проінформуємо про появу нової форми звіту про контрольовані операції.

Гарного Вам читання!

***

 

Договір позички ОЗ – без наслідків з податку на прибуток не обійдеться!
У ІПК від 29.07.2019 р. №3529/6/99-99-15-02-02-15/ІПК податківці розповіли про наслідки з податку на прибуток у позичкодавця у разі якщо об’єктом позички є основні засоби.

По-перше, такий суб’єкт господарювання втрачає право при передачі основних засобів у безоплатне строкове користування нараховувати амортизацію основних засобів відповідно до положень п. 138.3 ПКУ, на яку зменшується фінансовий результат до оподаткування.

По-друге, можуть виникнути податкові різниці за п. 140.5.9 та 140.5.10 ПКУ, якщо отримувачем позички є особа – неплатник податку на прибуток (оскільки позичка за позицією податківців є операцією з безоплатного постачання послуг з оренди).

Докладніше про це читайте у нашому коментарі до наведеної ІПК.

 

Понаднормові витрати пального: право на витрати
В ІПК у від 17.07.2019 р. №3318/6/99-99-15-02-02-15/ІПК податківці зазначили, що витрати на придбання паливно-мастильних матеріалів враховуються при визначенні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку у разі їх підтвердження належним чином оформленими первинними документами. Тобто податкових різниць щодо понаднормових витрат палива ПКУ не передбачено.

Тому «розподіл» витрат палива на нормові та понаднормові вплине лише на бухгалтерський облік таких витрат (витрати понаднорми списуються на субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності» або 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей», якщо напрям перевитрати не встановлено).

 

Отримали ОЗ у фіноренду: що з амортизацією?
Запорізькі податківці зазначили, що ОЗ за договором фінансової оренди (лізингу) відображається у бухгалтерському обліку орендаря як актив та амортизується протягом періоду очікуваного використання (до кінця строку корисного використання базового активу).

У податковому обліку орендаря основні засоби, отримані у фінансову оренду (лізинг), підлягають амортизації згідно з п. 138.3 ПКУ.

При цьому відповідно до п. 138.1 та п. 138.2 ПКУ фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму нарахованої амортизації на такі основні засоби відповідно до ПСБО та зменшується на суму розрахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ.

 

Несвоєчасно подали розрахунок частини прибутку: чи буде штраф?
Київські податківці зауважили, що у переліку податків і зборів, визначеному ст. 9 і 10 ПКУ, відсутній такий платіж як частина чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об’єднань, що вилучається до державного бюджету відповідно до закону.

Частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті, визначена державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями у формі Розрахунку, не є податковим зобов’язанням. Відповідно Розрахунок не є податковою декларацією у розумінні п. 46.1 ПКУ.

Тому платники частини чистого прибутку (доходу) не несуть відповідальність, передбачену п. 120.1 ПКУ, за неподання (несвоєчасне подання) Розрахунку.

 

Яких змін зазнав звіт про контрольовані операції?
Наказом від 10.06.2019 р. №242 Мінфін вніс незначні зміни до форми Звіту про контрольовані операції. А саме:

1. таблицю «Загальні відомості про контрольовані операції» доповнено новим рядком для внесення загальної суми контрольованих операцій з контрагентом;

2. у новій редакції викладено:

  • примітку до звіту: «* Для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті»;

  • Додаток 1. Інформація про пов'язаність осіб.

  • Додаток 2. Код ознаки пов'язаності особи.

Цей наказ було опубліковано в «Офіційному Віснику» №60 від 09.08.2019 р. А отже, відповідно до п. 46.6 ПКУ вперше за оновленою формою звітувати з ТЦУ потрібно за 2019 рік до 1 жовтня 2020 року. Проте бачення податківців з цього питання наразі невідоме.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Останнім часом податківці під час перевірок часто хочуть бачити дисконтування безвідсоткової заборгованості. Тож чи потрібно дисконтувати заборгованість СГ, що веде облік за П(С)БО? Про це ми писали ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»