• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №23(54) | 28.12.2019 р.

П'ятдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №23(54) | 28.12.2019 р.

Це – двадцять третій з початку року (і п’ятдесят четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • проінформуємо, що за 2019 рік слід подавати оновлену декларацію з податку на прибуток;
  • визначимося, як звітувати з прибутку у разі отримання доходу за 2019 рік менше 20 млн грн;
  • поговоримо про наслідки для прибутку через проведення новорічного корпоративу;
  • зупинимося на особливостях подання фінзвітності разом з декларацією;
  • розповімо про наслідки змін у ставках податків за міжнародними угодами;
  • повідомимо, що Уряд збільшив розмір відрахувань чистого прибутку держпідприємств до бюджету.

Гарного Вам читання!

***

 

Увага! За 2019 рік слід подавати оновлену декларацію з податку на прибуток
24 грудня ДПСУ розмістила повідомлення щодо набрання чинності змін до декларації з податку на прибуток. 

За цією інформацією, оскільки видання Наказу №481 обумовлено змінами в податковому законодавстві, які набрали чинності з 01.01.2019 року, то платникам податку на прибуток підприємств рекомендовано подавати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік за оновленою формою.

 

Отримали дохід за 2019 рік менше 20 млн грн: що з податковими різницями?
Дніпропетровські податківці нагадали, що платники податку на прибуток, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн грн, об’єкт оподаткування можуть визначати без коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до розділу III ПКУ.

Про прийняте рішення платник податку зазначає у податковій звітності з цього податку, що подається за перший рік в такій безперервній сукупності років. У подальші роки такої сукупності коригування фінансового результату також не застосовуються (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років).

 

Новорічний корпоратив: облік та оподаткування
Розділом III ПКУ не встановлено окремих податкових різниць щодо новорічних корпоративів. Це означає, що за наявності правильно оформлених первинних документів підприємства мають право визнавати витрати та не збільшувати потім на їх суму свій фінрезультат у разі застосування податкових різниць.

Якщо під час новорічного корпоративу будуть надаватися подарунки, то треба пам’ятати про наступне. У випадку надання подарунків особам, що не є платниками податку на прибуток (крім фізосіб), та платникам податку за ставкою 0% пп. 140.5.10 ПКУ вимагає збільшувати фінансовий результат на суму таких безоплатно наданих товарів.

Але якщо це подарунки фізособам, то різниця не виникатиме. Про це  та про інші податкові та облікові моменти відображення операцій щодо новорічного корпоративу читайте у нашій аналітиці.

 

Особливості подання фінзвітності разом з декларацією з прибутку
У формі декларації з податку на прибуток передбачено відображення поданих до неї форм фінансової звітності.

Платниками податку на прибуток разом з відповідною Декларацією за календарний квартал, півріччя, три квартали подається проміжна фінансова звітність (Баланс та Звіт про фінансові результати). До річної податкової декларації такі платники подають відповідну річну фінансову звітність, яка включає Баланс, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал та Примітки до річної фінансової звітності (форми №1 – №5).

Платниками податку на прибуток – мікропідприємствами, малими підприємствами, непідприємницькими товариствами, представництвами іноземців та підприємствами, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства (крім підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за МСФЗ), подається разом з квартальною або річною податковою декларацією скорочена за показниками фінансова звітність у складі Балансу і Звіту про фінансові результати (за формами №1-м, №2-м або №1-мс, №2-мс). Про це все ми писали тут.

 

Уряд збільшив розмір відрахувань чистого прибутку держпідприємств до бюджету
Постановою КМУ від 04.09.2019 р. №1015 внесено зміни:

  • до п. 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, затвердженого постановою КМУ від 23.02.2011 р. №138;

  • до п. 1 Постанови КМУ від 24.04.2019 р. №364 «Про затвердження базового нормативу відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2018 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави».

З урахуванням змін, частина чистого прибутку (доходу), що відраховується державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями до державного бюджету за відповідний період, визначається виходячи з обсягу чистого прибутку (доходу), починаючи з 1 січня 2019 року у розмірі 90%. Про це ми зазначали тут.

 

І наостанок - аналітика від редакції
З якої дати почали діяти зміни щодо правил оподаткування з Кіпром, Сполученим Королівством Великобританії і Північної Ірландії та Малайзією? Як змінилися ставки податків? Про це читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»