• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №4(58) | 12.03.2020 р.

П'ятдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №4(58) | 12.03.2020 р.

Це – вже четвертий з початку року (і п’ятдесят восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • зазначимо, чи потрібно нараховувати податкову амортизацію на вартість землі;
  • визначимося, хто з нерезидентів має сплачувати податок на прибуток;
  • поговоримо про правила відображення донарахованого за поточний рік податку на прибуток;
  • дізнаємося, як можна виправляти помилки, допущені у декларації з податку на прибуток;
  • зупинимося на заповненні  додатку ПН до декларації з прибутку.

Гарного Вам читання!

***

 

Як заповнити додаток ПН до декларації з прибутку?
Дніпропетровські податківці нагадали, що у додатку ПН до Декларації зазначаються такі відомості про нерезидента:

  • повне найменування нерезидента, місцезнаходження нерезидента, що зазначені у контракті/договорі;

  • назва країни резиденції нерезидента, код країни резиденції – відповідно до Статистичної класифікації країн світу, затвердженої наказом Держслужби статистики №426, або назва вільної економічної зони;

  • відмітка про наявність офшорного статусу – у разі наявності офшорного статусу відповідно до пп. 14.1.122¹ ПКУ;

  • код нерезидента в країні резиденції.

Слід зазаначити, що поле «Код нерезидента в країні резиденції» додатка ПН до Декларації заповнюється за наявності інформації про код нерезидента, у випадку відсутності такої інформації поле заповнюється з прокресленням.

 

Чи потрібно нараховувати податкову амортизацію на вартість землі?
Донецькі податківці зауважили, що у пп. 138.3.3 ПКУ визначені групи основних засобів (необоротних активів) та мінімально допустимі строки їх амортизації у податковому обліку.

Зокрема, для груп 1 (земельні ділянки), 10 (бібліотечні фонди), 11 (малоцінні необоротні матеріальні активи), 13 (природні ресурси) мінімально допустимі строки корисного використання не встановлені.

Також за п. 22 П(С)БО 7  вартість земельних ділянок та природних ресурсів не є об’єктом амортизації. Тож ані в податковому, ані в бухгалтерському обліку нараховувати амортизацію на землю не потрібно.

 

Хто з нерезидентів має сплачувати податок на прибуток?
Відповідно до п. 133.2 ПКУ платниками податку на прибуток підприємств – нерезидентами є:

  • юридичні особи, які утворені в будь-якій організаційно-правовій формі та отримують доходи з джерелом походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичні привілеї або імунітет згідно з міжнародними договорами України (пп. 133.2.1 ПКУ);

  • постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи із джерелом походження з України або виконують агентські (представницькі) та інші функції стосовно таких нерезидентів чи їх засновників (пп. 133.2.2 ПКУ).

Про це ми писали докладніше тут.

 

Як відобразити донарахований за поточний рік податок на прибуток?
З метою уникнення подвійного нарахування податку на прибуток харківські податківці у ІПК від 23.01.2020 р. №247/ІПК/20-40-04-04-10 навели наступний алгоритм заповнення декларації в цьому випадку:

  • рядок 18 декларації за звітний період збільшити на донараховану за результатами документальної перевірки суму податку (тобто показати суму такого донарахування як ПЗ за попередній звітний період);

  • разом з декларацією подати доповнення до неї, передбачене п. 46.4 ПКУ. Таке доповнення складається за довільною формою, з поясненнями складових для розрахунку відповідних показників декларації та із зазначенням суми донарахованого за результатами документальної перевірки податку на прибуток, вказавши про цей факт у спеціально відведеному місці в декларації.

Про це та про те, як відобразити донарахування податку на прибуток в бухобліку, ми розповідали у своєму коментарі до вищенаведеної індивідуальної консультації.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Як правильно виправити помилки у декларації з податку на прибуток? Коли подавати фінзвітність при виправленні? Які методи виправлення помилок наразі існують? Про це читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»