• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №5(59) | 26.03.2020 р.

П'ятдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №5(59) | 26.03.2020 р.

Це – вже п’ятий з початку року (і п’ятдесят дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

Зокрема:

  • нагадаємо, коли при наданні безповоротної фіндопомоги виникають податкові різниці;
  • зауважимо, що Комітет з питань інтеграції України до ЄС підтримує введення податку на виведений капітал;
  • наведемо коди бюджетної класифікації для сплати податку на прибуток;
  • розповімо про консервацію ОЗ на час карантину;
  • зазначимо, як коригується фінрезультат у разі проведення операції за договором комісії.

Гарного Вам читання!

 

***

Коли при наданні безповоротної фіндопомоги виникають податкові різниці?
Платники податку на прибуток при застосуванні податкових різниць мають збільшувати фінрезультат на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг):

  • особам, що не є платниками податку (крім фізичних осіб),

  • платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків відповідно до п. 44 підрозд. 4 розділу XX ПКУ.

При цьому зазначена норма не застосовується до безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), перерахованої неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру. Про це ми писали тут.

 

Комітет з питань інтеграції України до ЄС підтримує введення податку на виведений капітал
Комітет з питань інтеграції України з Європейським Союзом на своєму засіданні розглянув законопроект №1185, яким передбачається заміна з 1 січня 2021 року податку на прибуток підприємств податком на виведений капітал.

Члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти даний проект Закону у першому читанні, а також направити дане рішення Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, визначеному головним із підготовки законопроекту.

За якими кодами бюджетної класифікації слід сплачувати податок на прибуток?
Для сплати податку на прибуток визначено код бюджетної класифікації 11020000. Але з урахуванням ДК 002:2004 за кодом 11020100 «Податок на прибуток підприємств і організацій, що перебувають у державній власності» сплачується податок на прибуток суб’єктами господарювання з організаційно-правовими формами – державне підприємство (код 140), казенне підприємство (код 145), державна акціонерна компанія (товариство) (код 235), орган державної влади (код 410), судова система (код 415), орган місцевого самоврядування (код 420), державна організація (установа, заклад) (код 425).

Про ці та інші види кодів бюджетної класифікації для сплати податку на прибуток ми зазначали тут.

 

Амортизація ОЗ під час карантину
Нарахування амортизації поновлюється, починаючи з місяця, наступного за місяцем введення об'єкта в експлуатацію після реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання, консервації.

Якщо платники податку на прибуток вирішили не проводити консервацію ОЗ, підстав припиняти нарахування амортизації у вас немає. 

З метою визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток амортизація на такі основні засоби також продовжує нараховуватися.

Податківці в  ІПК від 19.07.2018 р. №3171/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначали: якщо на основні засоби, які призначені для використання в господарській діяльності платника податку, в бухгалтерському обліку не припиняється нарахування амортизації на період виведення їх з експлуатації у зв'язку з консервацією, капітальним ремонтом, модернізацією, модифікацією, добудовою, дообладнанням, реконструкцією та іншим поліпшенням основних засобів, то в податковому обліку на них також буде нараховуватись амортизація. Про це та про те, як оформити консервацію ОЗ, ми писали тут.

 

І наостанок – ще одне роз’яснення від ДПС
Щодо оподаткування податком на прибуток за договором комісії між комісіонером - резидентом та комітентом – нерезидентом читайте тут («Положеннями Кодексу не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці за комісійними операціями. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при визначенні фінансового результату до оподаткування.

Відповідно до пп. 141.4.8 ПКУ резиденти, які надають агентські, довірчі, комісійні та інші подібні послуги з продажу чи придбання товарів, робіт, послуг за рахунок і на користь тільки певного нерезидента (в тому числі проведення переговорів щодо суттєвих умов та/або укладення договорів з іншими резидентами від імені і на його користь), під час виплати такому нерезиденту утримують і перераховують до відповідного бюджету податок із доходу, отриманого таким нерезидентом із джерел в Україні, визначений у порядку, передбаченому для оподаткування прибутків нерезидентів, що провадять діяльність на території України через постійне представництво. При цьому такі резиденти не підлягають додатковій реєстрації в контролюючих органах як платники податку»).

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»